Ezeket látta már?

Pikkelysömör és ekcéma - mi a különbség?

pikkelysömör, száraz bőr, viszketés, kezelés

A pikkelysömör egy autoimmun betegség, ami pirosas, lilás, pikkelyesen hámló plakkokat képez a bőrön, főként a térden, a fejbőrön, a könyökön és a háton. Bár viszonylag gyakori kórképről van szó, még nagyon sok tévhit övezi.

Valóban fertőző és a szegényes higiénia miatt alakul ki? Nem más, mint a száraz bőr következménye? Csak a bőrön jelenthet problémát? Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza a leggyakoribb tévedéseket igyekezett korrigálni.

Ezért kell tudni a valós tényeket a pikkelysömörről

A pikkelysömör egyik legnagyobb kihívását a látható tünetek jelentik, amelyek nem csak fizikailag, de lelkileg is megviselhetik a betegeket, sokan egyfajta stigmaként élik meg a pszoriázisos plakkokat. Éppen a stigmatizáció megszüntetése végett fontos, hogy minél többen tisztában legyenek a betegségre vonatkozó valós tényekkel, hiszen így például elkerülhető lehet a fertőzéstől és rossz higiéniától való félelem. Íme, a leggyakoribb tévhitek és az igazság!

1. A pikkelysömör fertőző

Valójában szó sincs fertőző betegségről, a pszoriázis egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer tévedésből nem megfelelő választ produkál, és túl sok bőrsejtek termel. Ebből a felszaporodásból alakulnak ki a plakkok. Tehát a pikkelysömör nem kapható el bőrkontaktussal, közös evőeszköz használattal vagy csókolózással, valamint uszodavízben sem.

2. A pikkelysömör csak a száraz bőr következménye

A pszoriázis messze több, mint bőrszárazság. Ebben az esetben az új bőrsejtek nem 28 nap alatt termelődnek, mint a normál bőrnél, hanem akár 4-5 nap alatt. Emiatt a túl gyors termelődés miatt a bőrsejtek nem tudnak „megérni”, ezért vastag pikkelyszerű lerakódások alakulnak ki belőlük, amelyek lehámlani sem tudnak egészséges módon. Ráadásul a vérerek is közelebb kerülnek a felülethez, ami miatt vakarás, karcolás hatására könnyen vérezni kezdhetnek az érintett területek. A kirepedezés és vérzés alapvetően fájdalmas, és amennyiben például a kezeken vagy a lábakon jelenik meg a pikkelysömör, a mindennapi tevékenységeket is nagyon megnehezítheti.

3. A pikkelysömör a szegényes higiénia miatt alakul ki

Semmilyen összefüggés nincs a személyes higiénia és a pszoriázis közt. Sőt, megfigyelhető, hogy a pikkelysömörös betegek hajlamosabbak többet törődni a bőrápolással, már csak azért is, mert a száraz, pikkelyes plakkok folyamatos ápolást igényelnek. Különösen igaz ez a fejbőrt érintő pikkelysömör esetében, amely csak gondos és gyakori ápolással, kezeléssel lesz kevésbé feltűnő.

4. A pikkelysömör csak a bőrt érintő betegség

A látható tünetek valóban a bőrön vannak, de a pszoriázis nem csak bőrbetegség. Az esetek 6-42%-ában a betegeknél kialakul a pszoriázisos artritisz, vagyis ízületi gyulladás – elsősorban a térdben, a kezekben, lábfejekben. Ezen kívül nem szabad megfeledkezni a pikkelysömör pszichés hatásairól sem, amelyek akár szorongásban, alacsony önértékelésben, depresszióban mutatkozhatnak meg.

5. A pikkelysömör a felnőttek betegsége

Igaz, hogy leginkább felnőtteknél diagnosztizálható, a pszoriázis ritkán bár, de gyerekeknél is kialakul, leggyakrabban azonban tinédzserkorban indul.

6. A pikkelysömör és az ekcéma ugyanaz

A pszoriázis és az ekcéma közt a közös pont, hogy mindkettő a bőrt érintő betegség, de amíg az ekcéma sokszor allergiás reakcióra épül, és gyakran a gyerekeket érinti, addig a pikkelysömörnek nincs ilyen gyökere, és jobbára felnőtteknél van jelen életük végéig. A pikkelysömör autoimmun eredetű, és bár az ekcémáról is jelennek meg ilyen elképzelések, egyelőre a genetikai, környezetei és egyéb faktorok meghatározóbbnak tűnnek. Nagyon fontos a két betegség orvos általi elkülönítése, diagnosztizálása, hiszen a kezelésük is eltérő.

7. A pikkelysömör étrenddel helyrehozható

Bár a kiegyensúlyozott, egészséges étrend jó hatással van a pikkelysömör állapotára is, és a betegek azt is megfigyelhetik, hogy egyes ételek és italok hogyan hatnak a betegségükre, az életmód, a táplálkozás nem gyógyítja, csupán befolyásolja a tüneteket. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás különösen ronthatja az állapotot – ezeket érdemes akár életmód orvoslás segítségével leküzdeni.

8. A pikkelysömör gyógyítható

Sajnos, a pikkelysömör egy azon betegségek közül, amelyek egyelőre nem gyógyíthatók, csak kezelhetők. A bőrgyógyászati kezelés azonban nagyon komoly segítséget jelent a kínzó tünetek enyhítésében, ami jelentős életminőség javulással járhat.

- Szerencsére a kezelésre ma már számos lehetőségünk van, amelyek közül a betegség fázisának és az egyéni adottságoknak megfelelően választunk – hangsúlyozza dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza. – Külsőleg krémek, gélek, habok, egyéb készítmények enyhíthetik a tüneteket, súlyosabb esetben pedig belsőleges kezelés is elérhető, gyógyszeres terápia és biológiai terápia formájában. Ezeken túl szóba jöhet a speciális szűk spektrumú UV-fototerápia is. A cél, hogy minél tovább fenntartható legyen egy kiegyensúlyozott, lehetőleg tünetmentes állapot.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bőrrák az arcbőrön: ha ilyen az arca, azonnal menjen orvoshoz!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

bőrrák

Forrás: Dermatica
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához