Ezeket látta már?

Tetoválás - de hogy lehet eltüntetni?

Egyre többen szeretnének megszabadulni a tetoválásuktól... Fájdalmas és drága a tetoválások eltávolítása, ráadásul még az új technológiák sem képesek száz százalékosan eltüntetni azokat. Ettől függetlenül azonban mégis egyre többen döntetnek amellett, hogy megszabadulnak a régi, bőrre varratott emléküktől.

A 44 év alatti britek mintegy harmadának - beleértve a miniszterelnök feleségét is - van valamilyen tetoválása, amit fiatalon varratott magára, azonban 23 százalékuk ma már bánja, hogy megcsináltatta. Hasonlóan érezhetett a híres színésznő, Megan Fox is, aki nemrég bevallotta, hogy eltávolította a Marilyn Monroe tetoválását, vagy éppen Bob Geldof lánya, Peaches, aki megbánta, hogy 14 éves kora óta gyűjti magán a tetkókat. "Minden egyes tetoválást bánok, amit valaha megcsináltattam, borzalmasak. Ha lehetne, teljesen új bőrbe bújnék"- nyilatkozta a lány.

Tetoválás - de hogy lehet eltüntetni?

A tetoválások eltávolítása persze ma már nem lehetetlen. Sajnos azonban még a korszerű lézeres technológiával sem lehetséges 100 százalékosan eltüntetni a bőrre varratott emlékeket. "Sok esetben teljesen el tudjuk távolítani a tetoválásokat"- mondta el Paul Stapleton, a nottinghami Mapperley Park Klinika igazgatója. A klinikán már több mint 5000 tetovált embert kezeltek.

A tetováláskor a festékanyagot körülbelül egy milliméter mélyre juttatják a bőrbe. Ez az a réteg ugyanis, ahonnan nem kopik ki a festék, a tinta részecskéi pedig túl nagyok ahhoz, hogy az immunrendszer lebontsa. A különböző színű lézerek jól bontják a különböző színű festékeket. Hiába fejlődött azonban a technológia - húsz éve csak vörös fényű lézer állt rendelkezésre, ami a kék színt bontja - még mindig vannak olyan színek, amiket szinte lehetetlen eltüntetni. Ilyen például a zöld is, ami manapság az egyik legnagyobb feladatot adja a szakembereknek.

Ezért, ha egy orvos azt ígéri, hogy száz százalékosan el tudja távolítani a tetoválást, jobb, ha másik szakemberhez fordulunk, hiszen az eredmény főként a tetoválás tintájának a színösszetételén múlik. Az eltávolítás egyébként kellemetlen és költséges mulatság: körülbelül ezer dollárba kerül.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához