Ezeket látta már?

A cukorbetegség szövődménye továbbra is a vezető halálok, és az esetek fele nem diagnosztizált

cukorbetegseg, diabetesz, elhízás, túlsúly

Statisztikai adatok alapján Magyarországon a 2019-es évben is a második leggyakoribb halálozási ok a szív-és érrendszeri megbetegedések voltak, több tízezer fő vesztette életét ilyen jellegű megbetegedésben. November 14. a cukorbetegség világnapja.

Ez az elrettentő adat újabb indok arra, hogy még jobban odafigyeljünk egészségünkre a jövőben. De tudta, hogy a szív- és érrendszer károsodása a cukorbetegség egyik legtöbbször előforduló szövődménye? A 2-es típusú diabéteszben szenvedők esetében 2-4-szer magasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűsége, mint az egészséges emberek között.2,3 Jelenleg a szív- és érrendszeri betegség a halálozás leggyakoribb oka a 2-es típusú cukorbetegek körében.4,5

Korai halálozás

Ami még ijesztőbb, hogy a 2-es típusú diabéteszben és már kialakult szív- és érrendszeri betegségben egyaránt szenvedő betegek több évvel korábban halnak meg, mint az egészséges egyének. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a diabéteszben nem szenvedők akár 6 évvel is tovább élhetnek, mint a 2-es típusú cukorbetegek. Ez a hátrány megduplázódik, ha a 2-es típusú cukorbeteg már átesett szívizom infarktuson, vagy stroke-on.6

Szív- és érrendszeri betegség során az erek keresztmetszete csökken, rugalmatlanabbá válik, s ez többféle problémát okozhat, attól függően, hogy az érrendszer mely részében jelentkezik a probléma. A szövődmény érintheti a szív-és érrendszer nagyobb ereit, de akár a szem vagy a vese kisebb ereit és az idegeket is. Ezeket a kockázatokat azonban jelentősen lehet csökkenteni helyes életmóddal, már kialakult cukorbetegség esetén is.

Cukorbetegség: az esetek fele nem diagnosztizált

A diabétesz (cukorbetegség) azt jelenti, hogy a szervezet nem megfelelő módon termeli vagy használja fel az inzulint, vagyis azt a hormont, amely a táplálékból nyert glükóz (cukor) feldolgozását segíti a szervezetben.

Ennek következményeként megemelkedik a vércukorszint. A világon jelenleg 463 millió felnőtt ember szenvedhet a diabétesz valamely típusában és ezeknek az eseteknek a fele nem diagnosztizált.7 Ez sajnos azt jelenti, hogy a betegséget nem kezelik, ami hozzájárul a későbbi szövődmények kialakulásához.

Rendszeresen konzultáljon orvosával

Ha már megállapították Önnél a cukorbetegséget, nagyon fontos orvosának rendszeres felkeresése, aki így folyamatosan figyelemmel tudja kísérni és testreszabott terápiát tud ajánlani.

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak korszerű terápiás készítmények, mellyel a betegség jól karban tartható, de a terápia alapja a megfelelő életmód és táplálkozás, egyénre szabott fizikai aktivitás.

Figyeljen oda testsúlyára

Ha sikerül egészséges szinten tartani a testsúlyát – számos internetes program létezik, amellyel egyszerűen ki tudja számolni a megfelelő testtömegindexét néhány adat megadásával –, az csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Testmozgás alatt nemcsak a versenyszerű sportolást értjük.

Az egészséges testsúly elérésében és fenntartásában már olyan egyszerű tevékenységek is segíthetnek, mint például az, ha lift helyett gyalog megy fel a lépcsőn, rendszeresen sétál, biciklizik vagy kirándul a szabadban. Manapság az interneten számos különböző nehézségű, otthon is könnyen végezhető edzésterv érhető el, válassza ki az ön számára legideálisabbat!

Táplálkozzon egészségesebben

Vitaminokban és rostokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mindig ajánlott, emellett érdemes korlátozni a sóbevitelt, a telített zsírok és az egészségtelen, túlzottan feldolgozott készételek, a magas cukortartalmú ételek fogyasztását! Mindezek betartása nagyon fontos, mert a táplálkozásnak kulcsfontosságú szerepe van a cukorbetegség kezelésében.

Az egészséges étrend segít megfelelő tartományban tartani a vércukorszintet, emellett jótékony hatással van a testsúlyra, a vérnyomásra és fontos szerepet játszik a koleszterinszint kiegyensúlyozásában. Törekedjen arra, hogy szívbarát alapanyagokból – például halból, babból, quinoából (kinoából) vagy brokkoliból – készült ételeket készítsen és fogyasszon.

Szintén javasolt a zabból készült reggelit megszórni némi egészséges diófélével, például mandulával vagy dióval, különféle magokkal és erdei gyümölcsökkel. Amennyiben kialakult szénhidrátanyagcsere-zavara van, konzultáljon dietetikusával és tartsa be az előírt szénhidrátmennyiséget. Továbbá ne feledkezzen meg a megfelelő napi folyadékbevitelről sem!

Igyekezzen megszabadulni egészségtelen, rossz szokásaitól

A dohányzás rendkívül ártalmas szinte minden szervünkre, növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, illetve a már meglévő cukorbetegség szövődményeinek kialakulásának kockázatát is jelentősen fokozza.

Ma már többféle módszer is létezik a dohányzás csökkentésére és a teljes leszokásra, érdeklődjön erről kezelőorvosánál vagy akár az interneten. Emellett fontos tudni, hogy habár egy deciliter vörösbor valószínűleg nem árt meg, a túlzott alkoholfogyasztás hatással lehet a cukoranyagcserére.

Kétségtelen, hogy a 2-es típusú diabétesz komoly betegség, amely jelentős kockázatokat hordoz magában, és súlyos dominóhatást válthat ki más szervekre, elsősorban a szívre. Ha ügyelnek életmódjukra és táplálkozásukra, valamint rendszeresen konzultálnak orvosukkal a betegségükkel kapcsolatos tapasztalataikról, a cukorbetegek nagyban hozzájárulhatnak betegségük kezeléséhez.

A diabétesszel kapcsolatban további információkat Facebook oldalunkon olvashat.

Referenciák

1. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html

2. Cardiovascular Disease Risk Factors – Diabetes. World Heart Federation website. http://www.World-Heart-Federation.org/Cardiovascular-Health/Cardiovascular-Disease-Risk-Factors/Diabetes/. Last accessed March 2017

3. Jeerakathil T, Johnson JA, Simpson SH, Majumdar SR. Short-term risk for stroke is doubled in persons with newly treated type 2 diabetes compared with persons without diabetes. Stroke 2007;38(6):1739–1743]

4. DeFronzo RA et al. Nat Rev Dis Primers, 2015;1:15019

5. Morrish NJ et al. Diabetologia, 2001;44:S14–21

6. Emerging Risk Factors Collaboration. JAMA, 2015;314:52-60

7. https://www.diabetesatlas.org/en/

Forrás: EgészségKalauz