Ezeket látta már?

A kakaó javíthatja a cukorbetegek állapotát

Egy csészényi speciális vegyületekkel dúsított kakaó javíthatja a cukorbetegek ereinek funkcióját, amelyek ismét normálisan működnek - állítják német kutatók.

A kakaó javíthatja a cukorbetegek állapotát

Egy csészényi speciális vegyületekkel dúsított kakaó javíthatja a cukorbetegek ereinek funkcióját, amelyek ismét normálisan működnek - állítják német kutatók.

A diabéteszes beteg esetében nagyobb a szív- és érbetegségek, valamint a stroke, az agyi érkatasztrófa kockázata. Ez azzal magyarázható, hogy a magasabb vércukor miatt károsodik, rugalmatlanná válik az érfal, s így nem képes olyan mértékben tágulni, ahogy ezt a szervezet igényelné. Ennek következtében magasabb vérnyomás is kialakul, ami tovább súlyosbítja a problémákat - olvasható a BBC News hírei között.

Az aacheni egyetemi kórház orvosai tíz cukorbeteggel egy hónapon keresztül napi három bögre kakaót itattak, majd egy speciális teszt segítségével mérték az erek funkcióját. Mint kiderült, a kakaókúra hatására az erek tágulási képessége csaknem azonnal visszatért.

Míg egy egészséges egyén artériái átlagosan 5 százalékkal képesek tágulni, a kísérlet megkezdése előtt a cukorbetegeké csupán 3,3 százalékkal. A kakaó elfogyasztása után két órával ez az érték viszont 4,8 százalékra emelkedett.

A harmincnapos kúra letelte után az artériák "kakaóelőtti" tágulási értéke 4,1 százalékos volt. Két órával egy bögrényi kakaó elfogyasztása után viszont az erek tágulási kapacitása 5,7 százalékot ért el.

A kutatásokat irányító Malte Kelm szerint a flavonoidok által előidézett kedvező hatás valószínűleg azzal magyarázható, hogy növelik az értágító hatásával bíró nitrogén-oxid mennyiségét.

Ugyanakkor a kutató arra figyelmeztet, hogy a betegek bolti kakaóval mit sem érnek, hiszen a kísérletben flavonoidokkal dúsított változatát alkalmazták.

"A vizsgálati eredmények arra engednek következtetni, hogy az élelmiszerekben található flavonoidok fontos szerepet játszhatnak a cukorbetegség kardiovaszkuláris szövődményeinek megelőzésében" - mutatott rá Malte Kelm.

Forrás: EgészségKalauz