Ezeket látta már?

Cukorbetegség esetén sem biztos, hogy örökre gyógyszert kell szednie

cukorbetegség diabétesz ellen gyógyszer szedése

A cukorbetegek sokszor úgy gondolják, hogy életük végéig szükségük lesz a gyógyszerekre, ám nem ritka, amikor ezen készítmények elhagyhatók. Mutatjuk, mikor!

A 2-es típusú cukorbetegség terápiájához nagyban hozzájárul a gyógyszeres és/vagy az inzulinos kezelés.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség – vagy diabétesz – a cukoranyagcsere betegsége, mely jellegzetesen emelkedett vércukorszinttel jár. Ez az állapot hosszú távon számos egészségkárosító szövődményt rejt magában.

A cukoranyagcsere változásai szorosan összefüggnek az inzulinnal, a cukorháztartás szabályozásának legfontosabb hormonjával. Ha az inzulin hiányzik, vagy nem tudja kifejteni hatását, a bevitt és felszívódott szénhidrátok nem tudnak hasznosítható energiává alakulni, a cukor pedig ott marad a vérben, magas vércukorszintet eredményezve.

Gyógyítható-e a cukorbetegség?

Először is fontos leszögezni, miszerint a tudomány jelenlegi állása szerint a cukorbetegség nem gyógyítható, ám megfelelő kezeléssel a normál vércukorértékek hosszútávon szinten tarthatók. Ehhez azonban az orvos és a páciens közös munkájára, aktív közreműködésére van szükség.

A 2-es típusú diabetes terápiája két fő részből áll: az elsőszámú kezelési mód az életmódterápia. Ez személyre szabott CH diétát és rendszeres testmozgást foglal magában. Amennyiben a vércukorértékek megengedik, úgy emellé nincs feltétlenül szükség egyéb kezelésre, hiszen az életmódváltással a megemelkedett glükóz értékek kordában tarthatóak.

Amennyiben a vércukorértékek túlzottan magasak, illetve, ha a diéta és a mozgás nem vezet kellő eredményre, úgy gyógyszeres kezelésre és/vagy inzulinos terápiára van szükség (természetesen az előírt életmódon kívül).

A cukorbetegség kezelése

Megállapított cukorbetegség esetén a terápia alapja a szigorú diéta, ugyanis a szénhidrátfogyasztás minimalizálásával könnyebben maradhat egyensúlyban a szervezet anyagcseréje. Fontos a megfelelő, ideális testsúlyra való törekvés, ezért a rendszeres testmozgás hatékony kiegészítője a diétának, ugyanis a megemelkedett vércukrot a vázizmok működése hatékonyan képes csökkenteni.

Prediabéteszes, a diabéteszt megelőző, kiegyensúlyozatlan anyagcsereállapotban a fizikai terhelés és megfelelő étrend elégséges lehet a vércukor szinten tartására, az esetek többségében ugyanakkor gyógyszeres terápia is szükséges. A legtöbb szájon át szedhető vércukorcsökkentő készítmény csak rövid ideig képes a szervezet egyensúlyban tartására, ezért idővel általában sor kerül inzulinkészítmények beiktatására is. Az 1-es típusú cukorbetegségben a szervezet nem tud elegendő mennyiségű inzulint előállítani, ezért a diagnózist követően rögtön szükséges az inzulin pótlása.

A gyógyszer/inzulin egy idő után akár el is hagyható

Ha valaki kézhez kapja a cukorbetegség diagnózisát, úgy gondolhatja, már élete végéig gyógyszereken fog élni. Pedig kitartással, az orvos, a dietetikus, illetve egy edző utasításainak betartásával a gyógyszer/inzulin dózisa csökkenthető, majd egy idő után akár el is hagyható. Ugyanis a megfelelő táplálkozással, a túlsúly leadásával a vércukor értékek mérséklőnek, ráadásul mozgással javul a sejtek inzulinérzékenysége, csökken a HbA1c érték, valamint az izommozgás során, az izomszövet összehúzódáskor aktívvá válik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa. (Sőt, az izomszövet cukorfelvétele izommozgást követően 72 órán át megmarad).

A rendszeres orvosi konzultáció ekkor is elengedhetetlen

Mivel a cukorbetegség végérvényesen nem gyógyítható, ezért dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint a rendszeres orvos-beteg találkozóra akkor is szükség van, ha a páciens nem szed gyógyszert/inzulint. Ugyanis meglehet, ismét vissza kell állni a korábbi terápiára, valamint hasznos tanácsokat, útmutatásokat kaphat olyan állapotok, események idejére, mint például terhesség, hányás/hasmenés, más klímára való utazás, mivel ekkor ismét szükség lehet gyógyszerre/inzulinra.

A cukorbetegség típusai

A cukorbetegségnek több típusa létezik, a leggyakoribb formák az alábbiak:

  1. Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun eredetű, vagyis a szervezet saját immunrendszere indít támadást az inzulint termelő sejtek ellen. A sejtek pusztulásával rövid idő alatt elfogy az inzulin, ezért a tünetek korán, már gyermekkorban jelentkeznek. Az inzulint ilyen esetben kívülről kell pótolni.
  2. A 2-es típusú cukorbetegség hosszú idő alatt alakul ki, jellemzően felnőtt korban diagnosztizálják. A rendelkezésre álló inzulinra nem reagál elég hatékonyan a szervezet (inzulinrezisztencia), amit a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei további hormonelválasztással kompenzálnak. Az elválasztott hormon idővel nem képes a normál tartományban tartani a vércukorszintet, és kialakul a cukorbetegség. Ebben az időszakban még gyógyszeresen kezelhető a cukorbetegség, de az inzulinrezisztencia előbb-utóbb a béta-sejtek lassú pusztulásához vezet, kimerülésük esetén pedig inzulinpótlás szükséges.
  3. A várandósság alatt kialakuló cukoranyagcsere-zavar, a terhességi cukorbetegség hátterében hormonális változások állnak, melyek hatására az inzulin vércukorszint-csökkentő hatása gyengül. A szülést követően általában helyreáll a szervezet cukoranyagcseréje.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Régóta cukorbeteg, és magas a vérnyomása is? Ilyen szövődményekkel számoljon!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához