Ezeket látta már?

Cukorbetegség: ha 60 éves kor előtt alakul ki, nagyobb a demencia kockázata

cukorbetegség, diagnózis, diabétesz, inzulin

Minél korábban alakul ki a cukorbetegség, annál nagyobb az esély az elbutulásra - írja egy tanulmány.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy kettes típusú cukorbetegség esetén az elbutulás kockázata is nagyobb, amennyiben 60 évnél fiatalabb korban alakul ki a diabétesz:

"Minél hamarabb alakul ki a 2. típusú cukorbetegség, annál magasabb az elbutulás kockázata. A 60 évnél fiatalabbak esetén kialakult 2. típusú cukorbetegség esetében a relatív kockázat 2,92-szeres, a 60-69 éveseknél 1,73-szoros, míg 70-79 éveseknél 1,23-szoros a cukorbetegségben nem szenvedőkhöz képest. Az ARIC nevű megfigyeléses vizsgálat eredményei a Diabetologia szaklapban jelentek meg."

Hogyan alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú diabétesz kialakulása rendkívül szorosan összefügg az életmóddal. A diabétesz ezen típusánál a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni ahhoz, hogy a szervezetben keringő nagy mennyiségű glükózt feldolgozhassa, illetve, a sejtek nem képesek kielégítő módon felhasználni az inzulint, hiába termel abból egyre többet és többet a hasnyálmirigy.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját jelentősen növeli a túlsúly, az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód, a stressz, az alváshiány. Emellett természetesen genetikai tényezők is szerepet játszanak a cukorbetegség kialakulásában, egyesek ugyanis egyszerűen hajlamosabbak erre, mint mások.

A kettes típusú cukorbetegség tünetei

A diabéteszre jellemző "klasszikus" tünetek (például a gyakori vizeletürítés vagy az állandó szomjúság) a 2-es típusú cukorbetegség esetében is megjelenhetnek, de ezek gyakran egyáltalán nem feltűnőek, mert hosszú idő, akár évek alatt fokozatosan alakulhatnak ki. Előfordulhat az is, hogy a II-es típusú diabétesz az első években nem jár együtt tünetekkel, és a betegségről csak egy-egy rutin vérvizsgálat során szereznek tudomást.

A 2-es típusú cukorbetegség szinte minden szervrendszerünkre hatással van, így a tünetek is számos formában jelentkezhetnek. Ezek között találhatjuk a látászavarokat, a száraz és viszkető bőrt, a végtagok ideiglenes érzéketlenségét vagy zsibbadását, bizsergését. A cukorbetegség növelheti a gombás fertőzések (például a hüvelygomba) gyakoriságát; a sebek, sérülések gyógyulását pedig lelassíthatja. Ezek a tünetek, különösen, ha már hosszabb ideje tapasztalja őket valaki, segíthetik a szakorvost a cukorbetegség diagnózisának felállításában.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan fordítható vissza a prediabétesz? Az orvosok elmagyarázzák

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#hormonális betegség

Forrás: EgészségKalauz