Ezeket látta már?

Ha ezt látja a szemén és a bőrén, az cukorbetegséget jelezhet

cukorbetegség, tünet, szem bőr

Viszkető bőr, homályos látás, nyugtalan láb szindróma - pár tünet, melyet cukorbetegség is okozhat.

Szervezetünk mindig jelez a benne zajló változásokról, csak ezeket az üzeneteket nem mindig tudjuk értelmezni. Így van ez sokszor a cukorbetegség tüneteinél is. Ezért prof. dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája most mutat 10+1 jelet, ami akár diabéteszre is figyelmeztethet!

Cukorbetegség, a néma gyilkos

A cukorbetegség alattomos kór, amely éveken, évtizedeken át rombolja a szervezetet anélkül, hogy komolyabb fizikális tüneteket okozna, azaz nem fáj, nem érezzük, hogy bajunk lenne. Ezért is nevezik néma gyilkosnak – magyarázza a Cukorbetegközpont belgyógyász, diabetológus, endokrinológus szakorvosa.

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei általában gyorsan, mindössze néhány nap vagy néhány hét alatt jelentkeznek, és a kezdeti tünetei sokkal súlyosabbak, mint a 2-es típus esetében.

Ez utóbbiról sokszor csak akkor szerez tudomást a beteg, amikor a betegség már súlyos károsodást, szövődményeket okozott például az erekben. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a cukorbetegek túlnyomó többsége, 90 százaléka a 2-es típusba tartozik. Mindkét típusú cukorbetegségnek ugyanazok a figyelmeztető jelei. Ezekre a jelekre mindenképpen érdemes figyelni!

  1. Éhség és fáradtság – Amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek részére kevés inzulin termelődik ahhoz, hogy a szénhidrát beépüljön a sejtekbe, (inzulinrezisztencia alakul ki), nem jutnak energiához. Ezért érezhetnek fáradtságot és éhséget megfelelő táplálkozás ellenére is a cukorbetegek.
  2. Szomjúság és gyakoribb vizelés – A cukorbetegség megemeli a vércukorszintet, amely bizonyos szint felett (10 mmol/L) kiürül a vesén át. A cukor úgynevezett ozmótikus diuretikum, azaz vízzel együtt ürül, ezért több vizelet keletkezik, ami viszont növeli a szomjúságérzetet. Ezért amíg az emberek általában négy-hét alkalommal pisilnek 24 óra alatt, a cukorbetegek sokkal többször, sokszor éjszaka is és gyakrabban éreznek szomjúságot. Ha sok cukor ürül ki a veséken keresztül, sok kalóriát veszítünk, és gyorsan lefogyunk – fogyókúra nélkül –, ami nagyon jellemző.
  3. Szájszárazság és viszkető bőr – A szervezet folyadékvesztésének egyenes következménye, hogy a szervezet más részein vízhiány alakul ki: a bőr, a nyálkahártya kiszáradhat, ami viszketést okozhat.
  4. Homályos látás – A gyakori vizelés miatt folyadékvesztés nyomán megduzzadhatnak a szemlencsék, emiatt nem tudnak fókuszálni, ezért homályossá válhat a látás.
  5. Romló hallás – A halláskárosodás a cukorbetegség egyik korai figyelmeztető jele is lehet, főként fiatalabb korban, mivel a diabétesz károsíthatja a belső fül idegeit és ereit, ami halláskárosodást okozhat. 
  6. Édes illatú lehelet – Az úgynevezett ketoacidózis jele lehet az édes lehelet, amit az okoz, hogy a szervezet glükóz híján alternatív üzemanyagként zsírt kezd el bontani, aminek anyagcseretermékei a ketonok. Az édes illatú lehelet mellett légszomj, gyengeség, zavartság, émelygés, fokozott szomjúság és hányás jelezheti ezt az állapotot. Ketoacidózis esetén kórházi kezelés szükséges, kezeletlenül életveszélyes ez az állapot. 1-es típusú cukorbetegségben jelentkezhet.
  7. Nyugtalan lábak – Az úgynevezett nyugtalan láb szindróma azt jelenti, hogy az illető kényszert érez arra, hogy a lábait mozgassa. Ennek egyik oka lehet, hogy a cukorbetegség miatt kialakult idegkárosodás (perifériás neuropátia). Kutatások szerint a probléma háromszor gyakoribb a cukorbetegek körében, mint az átlag lakosságnál.
  8. Gombás fertőzések – A gombák glükózzal táplálkoznak, így, ha sok van belőle, az ideális feltételt biztosít a szaporodásukhoz. A fertőzések jellemzően a körmökön vagy a bőrön jelentkeznek, különösen a nedvesebb területeken, így az ujjaknál és a lábujjaknál, a mellek alatt, a nemi szervekben vagy azok körül.
  9. Lassan gyógyuló sebek, vágások – A cukor jó „táptalaj” a ferőzésekhez, ami a sebgyógyulást különösen hátráltatja. A megemelkedett vércukorszint befolyásolhatja a véráramlást, és idegkárosodást okozhat, ez pedig megnehezíti a sebek gyógyulását.
  10. Fájdalom, zsibbadás a lábakban – Ez a tünet szintén az idegkárosodás következménye lehet.

+1 A bőr elszíneződése – A tarkón található sötét elszíneződés inzulinrezisztencia jele is lehet. Ezt a sötét foltot – latinul acanthosis nigricans – a magas inzulinszint okozza, ami elősegíti a melanint tartalmazó bőrsejtek növekedését, létrehozva így a sötét foltokat. A nyakon kívül a hónalj és az ágyék területén szokott még előfordulni.

- A fenti jelek mindegyike utalhat tehát diabéteszre, amit vizsgálatokkal ki lehet zárni vagy meg lehet erősíteni. Mivel a cukorbetegség nagyon alattomos, ugyanakkor rendkívül romboló megbetegedés, fontos, hogy ha ezek közül a jelek közül egyet vagy akár többet is tapasztal, forduljon szakorvoshoz – hangsúlyozza prof. dr. Somogyi Anikó.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Időskori cukorbetegség: megvan az ellenszere, mégsem tetszik eléggé

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#inzulinrezisztencia

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához