Ezeket látta már?

Diabetológus és dietetikus: melyik szakember, mit csinál, miben segíthet?

Diabetológus, dietetikus jelentése cukorbetegség

A diabetológus és a dietetikus egyaránt fontos szerepet tölt be a cukorbetegek kezelésében. De mikor, kihez kell fordulni diabéteszesként?

Hogy pontosan mivel fordulhatnak hozzájuk az érintettek, arról dr. Polyák Annamáriát, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus orvosát kérdeztük.

Szavak, amelyekkel gyakran találkozhat cukorbetegként

-A cukorbetegség komplex kezelést igénylő állapot, amely több szakember együttműködésével valósulhat meg. Sokszor előfordul, hogy a diabetológus, dietetikus vagy épp a diabetikus kifejezést összekeverik vagy félreértelmezik a laikusok – mondja dr. Polyák Annamária, aki hozzáteszi, hogy a diabetológus és dietetikus kifejezéssel ellentétben a diabetikus szó nem szakembert, hanem egy élelmiszercsoportot jelöl.

2016 előtt a cukorbetegeknek készült alacsony glikémiás indexű termékeket jelölték vele, de ma már jogszabály tiltja a csomagolásokon való feltüntetését. A diabetológus és dietetikus azonban fontos szerepet kap a cukorbetegek kezelésében, így nem árt tisztában lenni azzal, mivel fordulhatunk hozzájuk.

Mit csinál a diabetológus?

-A diabetológus a szervezet szénhidrát anyagcseréjével, a cukorbetegség megelőzésével, komplex és hatékony kezelésével és szövődményeivel foglalkozó szakorvos. Ha a tünetei alapján diabétesz gyanú merül fel valakinél, vagy már kialakult cukorbetegséget diagnosztizáltak nála, diabetológus szakemberhez kell fordulnia – mondja dr. Polyák Annamária. A diabetológus kompetenciája a cukorbetegség típusának meghatározása, a prediabétsz, valamint 1-es és és 2-es típusú cukorbetegség azonosítása, de őt kell felkeresni, ha a várandósság idején cukorbetegség alakul ki.

A diabetológus a diabétesz diagnózis felállításán túl hasznos életmódbeli és táplálkozási tanácsokat ad a cukorbetegség megelőzése érdekében. Gyógyszeres kezelést (tabletta vagy inzulin) igénylő állapotokban pedig részt vesz a páciens anyagcseréjének beállításában és állapotának folyamatos nyomonkövetésében. A diabetológiai szakrendelésen hangsúlyos szerepet kap a betegoktatás (vércukor önellenőrzés, inzulin beadása, életvitel) is.

A cukorbeteggondozás célja, hogy biztosítsuk a betegek megfelelő vércukorértékeit, és minimalizáljuk a hosszú távú szövődmények (szem, szív, vese, ér) kialakulásának kockázatát. Összefoglalóan tehát elmondható, hogy a diabetológus szakorvos feladata a cukorbetegek magas szakmai szintű ellátása, amihez szorosan kapcsolódik a dietetikus szakember munkája is.

Mi a dietetikus feladata?

-Sajnos sokszor találkozunk azzal a téves elképzeléssel pácienseink körében, miszerint elegendő az általunk felírt inzulin vagy gyógyszeres kezelést követni, így az étkezésre jóval kevesebb figyelem irányul – mondja Polyák doktornő.

Függetlenül attól azonban, hogy milyen típusú cukorbetegség áll fenn valakinél, a nagyfokú tudatossággal összeállított étrend kulcsfontosságú a cukorbetegség kezelésében, a testsúly optimalizálásában, valamint a szív-és érrendszeri kockázatok csökkentésében. A cukorbeteg étrendjében az étkezések gyakoriságának, a napi szénhidrát bevitel megfelelő elosztásának, valamint az ételek glikémiás indexének ismerete elengedhetetlen.

Egy túlsúlyos beteg esetében pedig az energiabevitelt is csökkenteni kell. Ebben nyújt személyre szabott segítséget egészségügyi diplomával rendelkező szakemberként a dietetikus. A dietetikus által elkészített, az alkalmazott inzulinhoz vagy gyógyszerhez igazodó táplálkozási terv figyelembe veszi a páciens adottságait, alapbetegségeit, táplálkozási szokásait, ízpreferenciáit, lehetőségeit és kitűzött céljait egyaránt. A szakember segítségével a páciens megtanulhatja, hogy mire kell figyelnie a nyersanyagok beszerzésekor és elkészítésekor.

Tisztában lesz vele, hogy melyek azok az alapanyagok, amelyeket kerülnie kell, és megtanulja, hogy miként tájékozódhat az egyes élelmiszercsoportok szénhidráttartalmáról a tápanyagtáblázatból, illetve az élelmiszerek csomagolásáról. De a dietetikus emellett segítséget nyújt abban is, hogy milyen konyhatechnológiai eljárásokkal lehet befolyásolni az ételek felszívódását.

A diabéteszes betegek kezelése élethosszig tart, és a diabetológus, dietetikus mellett számtalan szakember összehangolt munkáját igényli. A jól működő orvos-beteg kommunikáció és a páciens aktív bevonása a terápiás folyamatba rendkívül fontos. Csakis a betegedukáció, a diabétesszel kapcsolatos széles körű ismeretszerzés által lehet igazán hatékony a diabétesz-gondozás.

– hangsúlyozza dr.Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont orvosa.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a leggyakoribb hibák a diabétesz kezelésében

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#diabétesz

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához