Ezeket látta már?

Hipoglikémia: 4 dolog, amire figyeljen a kánikulában

hipoglikémia kánikula cukorbetegség alacsony vércukor

A nyári kánikula elősegíti a hipoglikémia fellépését. Tudja meg mit tehet annak érdekében, hogy elkerülhesse ezt a veszélyes állapotot.

A hipoglikémia - azaz a „hipózás”- gyakori a cukorbetegeknél, főleg azoknál, akik inzulint használnak. Az alacsony vércukorszint bármikor felléphet, de a nyári időszakban sűrűbben fordul elő, mert a hőség miatt felgyorsul az anyagcsere és ez elősegíti a vércukorszint csökkenését. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát a kánikula és a hipoglikémia kapcsolatáról és a megelőzéséről kérdeztük.

Mi az a hipoglikémia?

A glükóz (vércukor)a szervezet fő energiaforrása. Hipoglikémia esetén a vércukor a normál szint alá (3,9 mmol/l alá) kerül. A hipoglikémiás tünetek általában 2,8 mmol/l alatti vércukor szintnél jelentkeznek.Időben történő kezeléssel hamar optimális tartományba kerülhet az értéke, ám, ha nem kezelik gyorsan, akkor az állapot súlyosbodhat, és az érintett eszméletét vesztheti. Sürgős ellátást igényel, hiszen legrosszabb esetben kómát, sőt, halált is okozhat.

Tünetei:

  • remegés
  • izzadás
  • fáradtság érzet
  • éhséget érzet
  • szapora szívverés
  • zsibbadás, száj vagy az ajak bizseregése 
  • homályos látás
  • fejfájás
  • ingerültség, zavartság
  • beszédzavar

Mire kell odafigyelni nyáron a cukorbetegeknek?

A nyári időszak nagy kihívást jelenthet a cukorbetegek számára. A kánikula ugyanis komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, még a krónikus betegség nélkül élőknél is. A cukorbetegek sajnos érzékenyebben reagálnak mind a magas hőmérsékletre, mind a páratartalomra. Ilyenkor nehezebb egyensúlyban tartani a vércukorszintet, gyakrabban fordul elő hipoglikémia. Fontos, hogy a beteg ismerje annak tüneteit, valamint mérje gyakrabban vércukor értékeit!

A magas hőmérséklet hatással van arra, hogy a szervezet miként használja az inzulint (gyorsabbá válik az inzulin felszívódása), éppen ezért azok, akik inzulinterápiában részesülnek, fokozottabban ki vannak téve a hipoglikémiának. Amennyiben frissen felfedezett a cukorbetegség, és inzulint használ, illetve hajlamos a vércukor hirtelen leesni, érdemes a nagy kánikula előtt konzultálnia a diabetológussal, hogy hogyan állítsa be az inzulin kezelést, változtasson-e a dózison, mennyi mérésre van szüksége, mit tegyen, ha a hipoglikémia tüneteit tapasztalja.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy nemcsak a meleg, hanem a magas páratartalom is ingadozóvá teheti a glükóz szintjét. Ha a levegő túlzottan párás, az izzadság nem párolog el olyan jól, mint szárazabb körülmények között, és ez pedig megnehezíti a test hűtését, így a vércukorszint megfelelő egyensúlyban tartását is. A következőkben elmondjuk, mit tehet azért, hogy csökkentse a hipoglikémia kialakulásának az esélyét.

Gyakrabban ellenőrizze a vércukorszintjét!

Mérje meg gyakrabban vércukorszintjét, és ha kell, még idejében módosítsa étrendjét vagy az inzulin adagját! Ha túlságosan ingadozó a vércukorszintje, van lehetőség szöveti glükózmonitorozásra is.

Sportoljon!

Sportoljon, ám legyen felkészült és óvatos! Ha azt tervezi, hogy mozogni fog napsütésben (például úszni megy), egyen előtte egy kis extra szénhidrátot, pl. valamilyen snack-et. Fizikai aktivitás megkezdése előtt (ha tudja, közben is) ellenőrizze a glükóz szintjét, és ha a szintje alacsony, fogyasszon egy kis gyorsan felszívódó szénhidrátot! A legjobb mégis az, ha kora reggel, illetve este iktatja be a mozgást, amikor még/már hűvösebb van, így csökkenti a hipozás esélyét.

Ne hagyjon ki étkezést!

A nyári melegben általában kevesebb ételt fogyasztunk, főleg lédús gyümölcsökre vágyunk, és nem ritka, amikor kimarad egy-egy étkezés is. Ez cukorbetegség esetén igen veszélyes, hiszen, ha nem visz be elegendő ételt (szénhidrátot), akkor könnyen leeshet a vércukorszintje. Az sem mindegy, hogy mikor fogyaszt gyorsan és mikor lassan felszívódó szénhidrátot. Éppen ezért figyeljen oda, hogy az étkezésén ne változtasson csak azért, mert nyár van.

Óvatosan az alkohollal!

Nyáron a grillpartik és a fesztiválozások során gyakran előkerül az alkohol is. Bár az alkoholos italok szénhidrát-tartalmuknál fogva először megemelik a vércukorszintet, később azonban a máj glükóz kibocsájtásának károsodása miatt ez hirtelen leeshet, ami pedig súlyos hipoglikémiához vezethet. Ezt megelőzendő, fogyasszon valamilyen rágcsálnivalót mellé, így csökkenthető a hipózás esélye.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a vércukoresés az alkohol fogyasztása után akár órákkal is bekövetkezhet.- figyelmeztet Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Amikor már fellépett a hipoglikémia

Enyhe esetben elég lehet szőlőcukor, vagy cukros üdítő és kb. 10 g lassú szénhidrátnak megfelelő keksz például. Súlyos esetben, inzulinnal kezeltek esetében glukagon injekcióra van szükség. A glukagon egy olyan hormon, amely gyorsan megemeli a vércukorszintet. Életmentő lehet, ha valaki nem elég éber ahhoz, hogy egyen vagy igyon valamit. Az injekció beadása után szükséges további szénhidrátok bevitele is. Fontos tudni, a glukagon csak receptre kapható!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukorbetegség okozta extrém fáradtság: ezekre a jelekre figyeljen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához