Ezeket látta már?

Hogyan alakulhat ki a cukorbetegség? A vakcinainfós orvosok egyszerűen elmagyarázzák

cukorbetegség, vércukor, inzulinrezisztencia, inzulin, kezelése

Cikksorozatunk harmadik részében az immár világszinten komoly népegészségügyi problémát jelentő cukorbetegségről (avagy diabéteszről) fogunk szót ejteni.

A gondolatmenet követhetősége érdekében ajánlanánk korábbi cikkeinket is átolvasni!

Milyen típusai vannak a cukorbetegségnek?

Cikksorozatunk a kettes típusú cukorbetegséget emeli ki, hiszen egyrészt ez a leggyakoribb, másrészt ez az, ami megfelelő életmóddal az esetek többségében megelőzhető (lenne).

Illene azonban legalább említés szintjén is szóbahoznunk a másik három nagy csoportot is, kiemelve az ezek közti különbségeket.

A cukorbetegség lényege minden esetben a vércukorszintet csökkentő inzulin hormon jelenlétének, vagy kívánt hatásának hiánya, melynek köszönhetően a vércukorszint kórosan magas tartományokba emelkedik.

Az egyes típusú cukorbetegség autoimmun betegség, lényege, hogy az inzulint termelő hasnyálmirigysejtek gyakran még gyermekkorban elpusztulnak, így gyakorlatilag „elfogy” a beteg szervezetéből az inzulin, amit így kívülről, injekciós formában kell pótolni. Jelen tudásunk szerint ez a betegség sehogy sem megelőzhető.

Külön csoport még a terhesség alatt kialakuló, ún. gesztációs diabétesz. Ennek lényege, hogy a terhesség alatti változások az inzulinérzékenységet csökkentik (lásd korábbi cikkek), ami olyan mértéket ölt, hogy az inzulin molekulák nem fogják a terhesség alatt megkövetelt céltartományon belül tartani a vércukorszintet. Ez az állapot a szülés után sokszor megszűnik, azonban fontos tudni, hogy akinek gesztációs diabétesze volt, annak jó esélye van később kettes típusú cukorbeteggé válni!

Különálló csoportot képeznek a speciális betegségek, melyben más, nagy szindrómához kötötten jelentkezik a diabétesz (például Down-kór, akromegália, Cushing, stb) és egyes, speciális enzimeltérésekhez köthető, gyakran öröklődő, ritka diabétesz formák.

A kettes típusú cukorbetegség lényege az előző cikkben taglalt prediabétesz előrehaladása, tehát a hasnyálmirigy kimerülése, melynek következtében már nem fog tudni annyi inzulint termelni, mely képes lenne a vércukorszintet normalizálni.

Milyen tünetei vannak a diabétesznek, és mi a tünettan tragédiája?

Direkt használtuk a tragédia szót: ahogy korábban már emlegettük, a szénhidrátanyagcsere-zavar előállapotai (inzulinrezisztencia, pre-diabétesz) sajnos meglehetősen tünetszegények, így ezek a betegek többségében már csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor kialakult a diabétesz: ez az állapot pedig már nem gyógyítható, csupán kezelhető.

A tünettant a kórosan magas vércukorszint okozza:

  • szomjúság (a cukor túl „töménnyé” teszi a vért)
  • nagy mennyiségű vizeletürítés (mely cukrot is tartalmaz, ami vizet von el)
  • fogyás (inzulin hiányában nem tud beépülni a cukor)
  • zsibbadó végtagok (a diabéteszes idegkárosodás/neuropátia jele, lásd később)
  • látászavar (a szemlencse adaptációs zavarának, később a diabéteszes retinakárosodás jele, lásd később)
  • gyakori fertőzések (a túl sok cukor rontja az immunsejtek funkcióját)
  • sebgyógyulási zavarok (szintén a gyulladásos sejtek funkcióromlása miatt)

Ezenkívül a diabétesz felgyorsítja az érelmeszesedést is, nagyon sokszor szív/agyi infarktus, vagy épp érszűkület miatt elhalt, felülfertőződött alsó végtagból származó vérmérgezés során derül ki a már évtizedek óta tomboló betegség, ami ekkor már végstádiumban van. Nagyon fontos lenne tehát a korai felismerés, lehetőleg még a pre-diabétesz stádiumában!

Hogyan történik a diagnosztika?

A diabétesz diagnózisa akkor mondható ki, ha:

  • az éhgyomri vércukorérték magasabb mint 7,0 mmol/l, vagy
  • a háromhavi átlagos cukorértékre utaló HbA1C értéke nagyobb mint 6.4%, vagy
  • a spontán/terheléses cukorvizsgálatkor mért vércukorérték 11.1 mmol/l fölé emelkedik.

Szintén kimondható a diagnózis tetszőleges időben (nem terhelés alatt) két alkalommal mért 11,1 mmol/l feletti vércukor érték esetén.

Hogyan történik a kezelés?

Abszolút egyénfüggő, a kezelőorvosnak nagyon sok szempontot figyelembe kell vennie a terápia összeállítása során. Természetesen a diéta elengedhetetlen, illetve itt még nagyobb hangsúlyt kapnak a gyógyszerek, mint prediabétesz fennállása esetén. A gyógyszeres terápia célja, hogy a vércukorértékek olyan tartományban mozogjanak, mellyel elkerülhetőek a diabétesz szövődményei. Gyógyulás ebből az állapotból már nincs, azonban az egészséges életmódra váltás itt is nagyon fontos: egyrészt csökkenti a szövődmények kialakulásának esélyét, másrészt a gyógyszeres terápia milyenségét, így az életminőséget is meghatározza. Nem mindegy például, hogy a cukorbetegség kezelése csupán napi 1-2 tabletta bevételét, vagy napi 4-szeri inzulininjekció beadását jelenti.

Milyen szövődményei vannak a cukorbetegségnek?

Amennyiben a cukorbetegséget nem kezelik, a vércukorszint folyamatosan magas lesz, ami bizonyos sejtek számára méregként hat. Ezek a sejtek a retina, a vese, az erek, és az idegek bizonyos sejtjei, melyekből logikusan következnek a szövődmények is.

A magas cukorszint erősen felgyorsítja az érelmeszesedést: a szívet ellátó koszorúserek szűkülete ritmuszavarokhoz, infarktushoz, szívelégtelenséghez vezet. A meszes plakkok szűkítik az agyi artériákat is: ebből lesz a sztrók, illetve a demencia bizonyos formái is így alakulnak ki. Kiemelten fontos még az alsó végtagi artériák szűkülete: így a láb szövetei nem jutnak oxigénhez, ami következményes szövetelhaláshoz, fekélyekhez, felülfertőződésekhez vezet, amire gyakran csak az amputáció jelent megoldást. Ezt a jelenséget a lakosság igen ritkának gondolja, ami sajnos abszolút nem igaz!

A vesesejtek károsodása (diabéteszes nefropátia) veseelégtelenséghez vezet, ma már egyértelműen a diabétesz a krónikus veseelégtelenség leggyakoribb oka.

A retinasejtek károsodása (diabéteszes retinopátia) látásromlást, idővel teljes vakságot okoz. A diabétesz a 65 éves kor előtt kialakuló vakság leggyakoribb oka.

Az idegsejtek károsodása (diabéteszes neuropátia) igen változatos formában jelenhet meg. Gyakori a végtagokban kialakuló ún. polineuropátia általában kesztyűujjszerűen terjedő érzészavart, zsibbadást, fájdalmat okoz. Károsodhat a vegetatív idegrendszer is, ez sokszor vizelettartási zavar, gyomorürülési zavar, férfiaknál impotencia formájában jelenik meg.

A fenti szövődmények, ha már kialakultak, CSAK KEZELHETŐEK, NEM GYÓGYÍTHATÓAK!!

A cukorbetegség szövődményei A cukorbetegség szövődményei Forrás: vercukormeres.hu

A cikksorozat tanulsága

Engedjék meg, hogy a cikk belgyógyász szakképesítésű szerzőjeként egy kis személyes töltetet is vigyek cikksorozatunk zárósoraiba.

Kórházi osztályos munkám során rengeteg olyan beteggel találkozom, aki azt gondolja, hogy mivel panaszai 1-2 napja kezdődtek, ő csupán 1-2 napja beteg, így velem, és kollégáimmal szemben is elvárás, hogy mindezt a panaszkört 1-2 nap alatt oldjuk is meg. A kettes típusú diabétesz gyönyörű példa arra, hogy mindez az esetek többségében miért nincs így.

Ahogy talán a 3. cikkünk végére az Olvasó is belátja, a kettes típusú diabétesz nem 1-2 nap, nem 1-2 év, hanem évtizedek alatt alakul ki. Hosszú-hosszú idő kell ahhoz, hogy a szövődmények kialakuljanak, és amikor ezek már megtörténtek, a betegség előrehaladott állapotában járunk, a károsodások ekkor javarészt visszafordíthatatlanok. Jól összerakott gyógyszeres terápia, diéta, kontrollok, vizsgálatok sorozata, a beteg részéről pedig mindehhez hatalmas kitartás, akaraterő, fegyelem szükséges ahhoz, hogy egyáltalán mérsékeljük ezt a folyamatot. A betegek és hozzátartozóik sokszor nagyon nehezen értik meg, és fogadják el, hogy az általuk csak mindössze pár napja észlelt betegség tünetei nem gyógyíthatóak, maximum csupán kezelhetőek, és hogy részükről ez is hatalmas erőfeszítéseket fog igényelni.

A kettes típusú diabétesz kiváló példája annak, mennyire fontos a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálat, és az általunk is olyan gyakran emlegetett életmód: az egészséges táplálkozás, a sport, és a káros szenvedélyek mellőzése. Unalmasnak tűnhet már az ismétlés, de lássuk be: a betegnek, és az orvosnak is sokkal könnyebb dolga, több mozgástere van egy kezdeti állapot, jelen esetben inzulinrezisztencia, vagy pre-diabétesz kezelésekor, melyek, ahogy már korábban említettük, gyógyíthatóak, ellentétben a diabétesszel. Sokkal, sokkal könnyebb a kialakult betegséget megelőzni, mint kezelni. Márpedig a kettes típusú diabétesz az esetek javarészében megelőzhető lenne.

Az egészség fenntartása komoly munkát igényel, a biológia pedig ezt számon is fogja kérni. Nem mindegy azonban „a munka elvégzésének” eloszlása: a már fiatal korban elkezdett, életre szóló, egészséges életmódra való odafigyelés ugyan fárasztónak tűnhet, de gondoljunk bele, mennyivel lehet könnyebb annak, aki 65 évesen, két szívinfarktus után, házi oxigénpalackok használata mellett, combközéptől amputált lábbal, félig megvakulva jár kétnaponta a kórházba művese kezelésekre?

Statisztikák szerint a magyar lakosság 60%-a túlsúlyos, 25%-a dohányzik, és kalkulációk szerint pedig körülbelül 10%-a már kialakult diabéteszes, úgy, hogy erről a betegek többségének nincs is tudomása.

Megfelelő táplálkozással, sportolással, káros szenvedélyek mellőzésével, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal Ön is tehet azért, hogy ne erősítse a fenti statisztikát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához