Ezeket látta már?

A halál angyala: a francia eset

2011.08.14. Módosítva: 2015.11.04.

Aktív eutanáziával gyanúsítanak egy francia orvost. Őrizetbe vettek a délnyugat-franciaországi Bayonne városában egy mentőorvost, akit azzal gyanúsítanak, hogy legalább négy idős beteget ölt meg a kórházban - közölte a francia sajtó.

Az ápolószemélyzet vette észre, hogy az utóbbi öt hónap alatt négy gyanús haláleset következett be a kórház sürgősségi osztályán, s ezt augusztus 9-én jelentették vezetőiknek. A páciensek mindegyike élete végén járt, de mindnyájukat a sürgősségi osztályra szállították, ahonnan átkerültek volna egy "elfekvő intézetbe".

A halál angyala: a francia eset

Michel Glanes, a kórház igazgatója értesítette az ügyészséget, s ennek nyomán a rendőrség "előre megfontolt szándékkal elkövetett szándékos emberölés" gyanújával indított előzetes nyomozást. A rendőrség különösen nagy gonddal vizsgálja legutolsó esetet, amely augusztus 3-án történt. Akkor egy 92 éves nő halt meg a kórházba szállítás másnapján.

A gyanú szerint az egyik mentőorvos követett el aktív eutanáziát. Az orvos már hosszú ideje dolgozik a kórházban, a nevét azonban nem közölték. Csak annyit tudni, hogy már szerdán őrizetbe vették. Ha a gyanú beigazolódik, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Xavier Bertrand munkaügyi miniszter és Nora Berra, az egészségügyért felelős államtitkár közölte, hogy közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a bayonne-i kórházban elhunyt betegek halálának körülményeit. A jelentés várhatóan két hónap múlva készül el.

Az aktív eutanázia számos esete kényszerítette gondolkozásra Franciaországot az utóbbi tizenöt évben. Még élénken él az emlékezetben Christine Malevre esete: az ápolónő hat gyógyíthatatlan beteg életét rövidítette le, s ezért 2003-ban tíz év börtönbüntetést kapott. Doktor Frédéric Chaussoy egy végtagok bénulásában szenvedő fiatalembert segített át a halálba injekcióval 2003-ban. A fiatalember, Vincent Humbert előzőleg a köztársasági elnöktől követelte, hogy biztosítsák a "halálhoz való jogát", ám elutasításba ütközött.

Ugyanabban az évben doktor Laurence Tramois és egy ápolónő halálos adag méreggel vetett véget egy rákbeteg szenvedéseinek. Az orvos egy év felfüggesztett szabadságvesztést kapott, a nővért felmentették.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához