Ezeket látta már?

A méhnyakrák megelőzhető lenne, mégis, közel 500 nő veszíti életét Magyarországon

mályvavirág, daganat, méhnyakrák

Az emlőrák mellett a méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípus, amely még a rákmegelőző állapotban kiszűrhető. Rendszeres szűréssel és a HPV elleni védőoltással közel 100%-ban megelőzhető lenne a betegség kialakulása.

Idén január 20. és 26. között kerül megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, amelynek keretében a nemcsak hazai, hanem 2017 óta nemzetközi keretek között is működő Mályvavirág Alapítvány, a Női Egészség Éve szakmai partnere, országos kampányt hirdet a méhnyakrák-prevenció fontosságának hangsúlyozására.

Online is segíthetünk egymásnak

A kampány célja ezúttal is az, hogy nők és férfiak egyaránt minél szélesebb körben jussanak a lehető legtöbb információhoz a HPV-vel, méhnyakrákkal, a megelőzési -, valamint a kezelési illetve az utókezelési lehetőségekkel kapcsolatban, akár ők maguk, akár egy családtagjuk vagy barátjuk az érintett.

Az Alapítvány idén a települések programjai mellett az online figyelemfelhívást választotta a kampány fő eszközének. Az internet és a közösségi médiában való szinte folyamatos jelenlétünk tehát nem csak teret ad a kampány mondanivalójának, a témáját is meghatározza. Célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy, bár a mindennapi életünk szerves része az online kommunikáció, mégis sokszor hajlamosak vagyunk teljesen felesleges információkat megosztani, miközben az igazán fontos – sokszor életbevágó – dolgokra nem hívjuk fel egymás figyelmét. Előfordul, hogy bizonyos témákról – mint például az egyes betegségekről – kellemetlen beszélni, vagy nem rendelkezünk elegendő információval.

Fontos, amit megosztasz?/! #dumahelyett – tudj meg többet!

A Mályvavirág Alapítvány ezzel az üzenettel szeretne ösztönözni mindenkit, akinek életében bármilyen szinten jelen van a közösségi média, hogy üres tartalmak mellett – vagy inkább helyett – igyekezzen ismerőseivel olyan témákról is beszélgetni, olyan gondolatokat is megosztani, amelyek talán nem szórakoztatóak, de rendkívüli súllyal bírnak.

A tájékoztatás a prevenció egyik legfontosabb eszköze! Minél többet beszélünk valamiről, annál alaposabban beépül a mindennapi életünkbe, a megelőzés gondolatának pedig muszáj beépülnie! Az emlőrák mellett ugyanis a méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípus, amely még a rákmegelőző állapotban kiszűrhető. Rendszeres szűréssel és a HPV elleni védőoltással közel 100%-ban megelőzhető lenne a betegség kialakulása. Ennek ellenére Magyarországon még mindig évente kb. 1200 új megbetegedést diagnosztizálnak, és közel 500 nőt veszítünk el méhnyakrákban. Sajnos azonban a nők kisebb százalékáról mondható csak el, hogy időt és figyelmet szentel a rendszeres szűrésnek.

A méhnyakrák kialakulásáért a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek. A vírus meglehetősen gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele élete során. A legtöbb esetben a fertőzés gyorsan és viszonylag tünetmentesen elmúlik, ha azonban évekig is fennáll, abból daganat alakulhat ki. A rendszeres szűrővizsgálatok azért is kiemelten fontosak, mert minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Az éves szűrés mellett a megelőzés másik nagyon fontos pillére a védőoltás, ami megakadályozza, hogy tartós HPV fertőzés alakuljon ki a szervezetben. Ma már nemcsak tizenéves lányoknak, hanem felnőtt nőknek is ajánlott, abban az esetben is, ha korábban volt HPV fertőzése. A védőoltást a fiúknak is érdemes megfontolni, mert náluk is okozhat betegséget a HPV.

A Mályvavirág Alapítvány elkötelezetten dolgozik azon, hogy a 12 éves fiúk is térítésmentesen, a szülő és a gyermek közös döntése alapján megkaphassák a HPV védőoltást!

A HPV szűrhető, megelőzhető

A szűrésen és a védőoltáson kívül számos további lehetőség segítheti a megelőzést (HPV teszt, otthoni HPV önmintavevő-teszt, biomarker vizsgálat) és a gyógyulást (műtétek, kezelések, így például biológiai terápia, immunterápia). Szűrést ma már a nőgyógyászok mellett védőnők is végeznek.

Az Alapítvány támogatásával a csatlakozott ’Mályvavirág Nagykövetek’ országszerte közel 150 településen várják az érdeklődőket a témához kapcsolódó különféle ismeretterjesztő előadásokkal, rendezvényekkel, gyöngyfűzéssel, mégpedig azzal a céllal, hogy ebben az egy hétben sokkal intenzívebben kerüljenek a figyelem középpontjába a méhnyakrák, a HPV és a betegséghez kapcsolódó megelőzési lehetőségek.

Menjen el kivizsgálásra ön is, és vigye magával a szeretteit is - az egészségünk a legnagyobb kincsünk! A szűrésekkel most nyerhet is, a részletekért kattintson ide!

A preventív előadások mellett több helyszínen sor kerül a már hagyománnyá vált gyöngyfűzésre is. Gyöngyökből karkötőket fűznek, melyeket idén is a települések kórházainak nőgyógyászati osztályaira juttatnak el, a méhnyakrák-műtétre váró vagy az ezen átesett, gyógyuló érintetteknek, azzal az üzenettel: nincsenek egyedül! A támogató segítségnek óriási ereje van, ahogyan a mályvavirágnak is, mely erős, kitartó és nagyon szép. Olyan, mint a női lélek, csak előfordul, hogy a szirmai megsérülnek…

A Mályvavirág Alapítvány a megelőzésre hívja fel a figyelmet

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában alakult azzal a céllal, hogy egyszer elmondhassuk, Magyarországon egyetlen nőt sem veszítünk el a méhnyakrák miatt. Tájékoztató programjain, rendezvényein a megelőzés és a korai felismerés fontosságára hívja fel a figyelmet. Az Alapítvány elsődleges célja tehát a prevenció, azaz a szűrések és a védőoltások igénybevételi arányának növekedése által elérni azt, hogy a méhnyakrákos megbetegedések, valamint a betegség okozta halálozások száma jelentősen csökkenjen. Célja továbbá a már kezelés alatt állók rehabilitációjának megszervezése, lebonyolítása. 2015 óta dolgoznak a nőgyógyászati daganattal, azaz petefészek-, méhtest-, szeméremtest- és hüvelyrákkal érintettekért is. Az elmúlt években a Mályvavirág Alapítvány kapoccsá vált a méhnyakrákos nők, az orvosok, a védőnők, a hatóság, a média és a lakosság között. Számos programmal, kezdeményezéssel dolgozik azért, hogy az egészséges nők tudatossá váljanak a méhnyakrák megelőzésben, hogy a lehető legtöbben a lehető legtisztábban lássák azt, hogy a méhnyakrák megelőzése legnagyobb részt rajtunk múlik.

Olvasson tovább! Méhnyakrák: az I. Érintett találkozót élőben követheti a Facebookon!

2020-ban már hetedik alkalommal szervezi a Mályvavirág Alapítvány az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét hazai kampányát. Emellett elhivatottan dolgozik azért, hogy minden egyes méhnyakrákos nőhöz eljussanak Gyógyulást Segítő Programjukkal a betegek teljes körű testi-lelki támogatása és életminőségük javítása érdekében.

Az Alapítvány 2017-ben kapcsolódott be az Európai Nőgyógyászati Daganatok Társaságának betegszervezeti hálózatába, melynek köszönhetően nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodva dolgozhat tovább céljai megvalósításáért. 2019-ben Tóth Icót, az Alapítvány elnökét az ESGO-Engage társelnökévé választották Európában.

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához