Ezeket látta már?

Áttörés az agresszív prosztatarák kezelésében? Meglepő eredmények

prosztatarák, vastagbélrák, tünetei, kezelése, vastagbélszűrés, prosztata

A kutatók szerint ha gátolják ezt az enzimet, elpusztulnak a rákos sejtek.

A kutatók felfedezték, hogy a prosztatarák egyetlen enzim, a PI5P4Kα célba vételével elpusztítható. A Science Advances című folyóiratban nemrégiben közzétett eredmények segíthetnek azoknak a prosztatarákos betegeknek, akik rezisztensek a kezelésekre, és más daganatos megbetegedések, például a mell-, a bőr- és a hasnyálmirigyrák hatékonyabb terápiájához is vezethetnek.

"Ez az első alkalom, hogy ezt az enzimet a prosztatarákban mutatták ki, és arra számítunk, hogy más rákos megbetegedések esetében is relevánsnak bizonyul majd. A precíziós orvoslás javításának fontos eleme, hogy minél több eszközt használjunk a rák kezelésére, miközben mérsékeljük a rezisztencia kockázatát." - mondja a társszerző Brooke Emerling, Ph.D., a Sanford Burnham Prebys docense.

A prosztatarák számos esete kezelhető olyan kezelésekkel, amelyek csökkentik a tesztoszteron és más férfi nemi hormonok szintjét. De sajnos a prosztatarákos betegek mintegy 10-20%-a öt éven belül rezisztens lesz a kezelésekre, így a rák átterjedhet a test többi részére.

"Figyelemre méltó, hogy találtunk egy olyan enzimet, amelyet célzottan lehet alkalmazni a prosztatarák ellen még olyan esetekben is, amikor a hormonokat csökkentő kezelések hatástalanok, vagy amikor rezisztencia alakult ki" - mondja Emerling.

Mi ez az enzim?

A tanulmányt Emerling munkatársainak a Berni Egyetemen, Mark A. Rubin társszerző vezetésével végzett megfigyelése indította el. Észrevették, hogy a kezelésre rezisztens prosztatarákos betegeknél magas a PI5P4Kα szintje. Ez arra utal, hogy ez a fehérje szerepet játszik abban, hogy a daganat ellenáll a kezelésnek és tovább növekszik Emerling csoportja ezután - több prosztatarákos modellrendszer segítségével - be tudta bizonyítani, hogy ennek az enzimnek a gátlása képes elpusztítani a kezelésre rezisztens prosztatarákot.

A PI5P4Kα a PI5P4K-nak nevezett enzimek egy csoportjába tartozik, amelyek részt vesznek a lipidek anyagcseréjében, egy olyan molekulatípusban, amely magában foglalja a zsírokat, hormonokat és számos vitamint. Míg a rák anyagcseréjének más területeit évtizedek óta kiterjedten kutatják, a lipidanyagcsere csak nemrégiben jelent meg a rák ígéretes terápiás útjaként.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Prosztatarák: ezek az első tünetei

Forrás: sciencedaily.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához