Ezeket látta már?

Az éjszakai műszak előnye: megvéd a bőrráktól...?

2011.03.07. Módosítva: 2015.11.04.

Az éjszakai műszak megvéd a bőrráktól? A felborult napi ciklus, úgy tűnik, csökkenti a melatonin-termelődést a szervezetben és így a bőrrák kialakulásának esélyét is képes redukálni.

A váltott műszakban végzett munkáról mindeddig minden egészségügyi szakember számára inkább az azzal összefüggésbe hozható egészségügyi kockázatokat jelentette. Most azonban a National Cancer Institute hivatalos folyóiratának online változata olyan kutatást közölt a Brigham and Women's Hospital (amely a Harvard egyetem egyik gyakorló kórházaként is működik) munkatársaitól, amely az éjszakai műszakok eddig nem ismert, pozitív hatásait összegezte.

Az éjszakai műszak előnye: megvéd a bőrráktól...?

Számos emésztőrendszeri, daganatos, szív- és érrendszeri és neurológiai panasz esetében mutattak már ki összefüggést az éjszakai műszakban végzett munkához kapcsolódóan. Ugyanakkor az új kutatás eredményei szerint az éjszakai műszakban dolgozók esetében a bőrrákos megbetegedések aránya meglepően alacsony - legalábbis ez derült ki 68 336 éjszakai műszakban dolgozó nő adatainak 18 éves intervallumban történt elemzéséből.

A váltott műszakban, így éjszakai műszakban dolgozó nők esetében a bőrrákos megbetegedés kockázata jelentősen alacsonyabb volt a nappal dolgozókhoz képest. Minden bőrráktípus esetében kimutatható volt a kialakulás kockázatának csökkenése (így a bazalióma vagy a pikkelysejtes karcinóma esetében is), de a legjelentősebben a melanóma kockázata csökkent. Az adatok azt mutatták, hogy a tíznél több évig váltott műszakban dolgozó nőknél a melanóma kockázata 44%-kal alacsonyabb volt a kizárólag nappali műszakban dolgozókhoz viszonyítva.

A legalacsonyabb kockázati értéket a sötét hajú nők esetében sikerült megfigyelni - a szakemberek úgy vélik, hogy noha a stabil napi biológiai ritmus esetén a magasabb melatonin szint jótékony hatású, bizonyos betegségekkel szemben az alacsonyabb melatonin szint, amelyet a megváltozott cirkadián ritmus (napi biológiai ritmus) okoz, még előnyösebb lehet.

Forrás: Medipress