Ezeket látta már?

A csontvelő biopszia fájdalmas? Ezeket kell tudni a vizsgálatról

daganat, rák, csontvelő biopszia, fájdalom, vizsgálat

Csontvelő biopszia: mikor. hogyan végzik, és mennyire fáj?

A csontvelő rengeteg információt árul el a vérképzőszervek betegségeiről, éppen ezért bizonyos panaszok esetén megkerülhetetlen a vizsgálata.

Mi az a csontvelő biopszia?

A csontvelő biopszia egy olyan eljárás, amelynek során csontvelőmintát vesznek, és patológiás vizsgálatot végeznek. A csontvelő-biopsziát általában a csípőcsontjából veszik, de más csontokból, például a mellcsontból (szegycsontból) és a lábcsontokból is vehető.

A csontvelő biopsziával kapcsolatban feltett gyakori kérdéseket dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa válaszolta meg.

Daganatos beteg vagyok?

A csontvelő biopszia kapcsán a legtöbben arra gondolunk, hogy daganatos betegség kivizsgálása miatt van rá szükség. Igaz, hogy a leukémia és a limfóma gyakori oka a beavatkozás elvégzésének, ám emellett sor kerülhet rá vérlemezke hiány, B12-vitaminhiány gyanúja és különböző fertőzések, gyulladások kivizsgálása kapcsán is.

Melyik csontból vesznek mintát?

A csontvelő biopszia elvégzése nem mindegyik csontvelőből lehetséges. Az olyan csöves csontok testében, mint amilyen például a combcsont, sárga csontvelő található, ez nagyrészt zsírsejtekből áll. A beavatkozás csak olyan csontok estében végezhető, melyekben vörös csontvelőt találunk. A mintavétel ezért leggyakrabban a szegycsontból vagy a medencecsontból történik.

Aspiráció vagy biopszia?

Egyéntől függően a beavatkozás során kétféle mintavétel történhet. Az aspiráció során a csontvelő szivacsos állagú anyagából fecskendő segítségével szívják ki a sejteket. Ezek a sejtek több funkciót is ellátnak: belőlük lesznek a vörös- és fehérvérsejtek, illetve a véralvadásért felelős vérlemezkék.

A biopszia ehhez nagyon hasonlóan zajlik, annyi különbséggel, hogy nemcsak sejteket, hanem egy apró csonthengert is vételeznek a beavatkozás során, további vizsgálatok céljából. Az, hogy kinél melyik típusú mintavételre kerül sor, függ a panaszoktól, a feltételezett betegségtől is.

Mennyire fájdalmas a csontvelő biopszia?

A vizsgálat helyi érzéstelenítés mellett történik. A beavatkozás gyorsan lezajlik, a legkellemetlenebb része, amikor a tű eléri a szivacsos csontvelőt és a mintavétel megtörténik. Ez rövid ideig tartó fájdalommal és feszítő érzéssel járhat.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálat előtt nincs étkezésre vagy egyéb tevékenységre vonatkozó korlátozás. A kezelőorvost azonban a szedett véralvadásgátló készítményről tájékoztatni kell, mert a vizsgálat miatt ezt átmenetileg fel kell függeszteni.

Mire figyeljek a beavatkozást követően?

A csontvelő biopszia járóbeteg rendelésen elvégezhető, a beavatkozást követően a beteg otthonába távozhat. A mintavétel helyét 24 óráig nem érheti víz, erre ügyelni kell.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Biopszia: mely szerveinkből vehetnek szövetmintát?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

biopszia

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához