Ezeket látta már?

Daganat: rákhoz vezethet a túlsúly?

daganat, rák, méhtestrák, túlsúly, elhízás

A kutatók érdekes eredményekre jutottak.

A Bristoli Egyetem kutatása szerint minden 5 plusz BMI-egységgel 88%-kal emelkedik a méhtestrák kockázata. Ez az érték magasabb, mint amennyire a szakemberek számítottak - írja az Insider.

Elhízás és rák

Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy a túlsúly daganatos megbetegedésekhez vezethet. A Cancer Research UK szerint az elhízás az alábbi rákfajták kialakulásának kockázatát növeli.

 1. méhnyakrák
 2. mellrák
 3. vastagbélrák
 4. hasnyálmirigyrák
 5. nyelőcsőrák
 6. epehólyagrák
 7. méhtestrák
 8. petefészekrák
 9. veserák
 10. májrák
 11. myeloma (a vérrák egyik típusa)
 12. meningeóma (agydaganat egyik típusa)
 13. pajzsmirigyrák

Bár a BMI önmagában nem elegendő annak mérésére, hogy valakinek a súlya megfelelő-e, de a 18,5 és 24,9 közötti BMI-érték normálisnak, a 25 és 29,9 közötti érték túlsúlyosnak, a 30-39,9 közötti BMI-érték pedig elhízottnak minősül.

A kutatók 120 000 nő adatait vizsgálták az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, Belgiumból, Németországból, Lengyelországból és Svédországból. A szerzők megállapították, hogy két hormon - az éhgyomri inzulin és a tesztoszteron - szintje növelte a méhtestrák kialakulásának kockázatát, arra azonban még nem jöttek rá, hogy ez a két hormon milyen szerepet játszik a rosszindulatú sejtburjánzásban.

A kutatók szerint a jövőben gyógyszerekkel lehetne beállítani ezeket a hormonszinteket azoknál az embereknél, akiknél nagyobb eséllyel alakulhat ki daganat.

"Ez a tanulmány egy érdekes első lépés abba az irányba, hogy a genetikai elemzések segítségével pontosan kiderítsük, hogyan okoz rákot az elhízás, és mit lehet tenni ellene" - mondta Emma Hazelwood, a Bristol Medical School munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A méhtestrák tünetei

Az Amerikai Rákellenes Társaság becslése szerint 2022-ben 12 550 nő fog meghalni méhtestrákban, amely leggyakrabban menopauza után alakul ki.

Legjellemzőbb tünete a változókor utáni vérzés. A vérzés változékony erősségű, olykor elhúzódik. Gyakori a tumor okozta nyakcsatorna elzáródás, aminek kapcsán a méhüregben savós váladék (hydrometros), vagy genny (pyometra) halmozódik fel. Alhasi fájdalom, láz pyometrára, hasűri folyadék (ascites) petefészek és hashártya áttétekre utal.

Ha valaki valamelyik tünetet tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz, mert a korai diagnózis növeli a gyógyulási esélyeket.

3 gyakori nőgyógyászati daganat: ezekre a tünetekre figyeljen! Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: insider