Ezeket látta már?

Dohányzás - és prosztatarák...

A dohányosoknál nagyobb a prosztatarák halálozási kockázata! A prosztatarákkal diagnosztizált dohányosoknak nagyobb valószínűséggel agresszív típusú a daganata és magasabb a betegség miatti halálozási kockázatuk, mint a nem dohányzóknak - közölték amerikai kutatók.

A Harvard Egyetem közegészségügyi kara és a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem (UCSF) szakembereinek megállapítása szerint azok a férfiak, akik dohányoztak a diagnózis időpontjában, 61 százalékkal nagyobb kockázattal haltak meg a prosztatarákban, illetve 61 százalékkal magasabb volt körükben annak esélye, hogy a daganat később visszatérjen.

Dohányzás - és prosztatarák...

Az áttétet még nem képzett prosztatarákkal diagnosztizált férfiak közül a dohányosok későbbi - a betegség miatti - halálozási kockázata 80 százalékkal volt magasabb, mint a nem dohányzóké. Azoknál a férfiaknál azonban, akik dohányoztak korábban, de legalább tíz éve leszoktak róla, a halálozási kockázat hasonló volt, mint azoknál, akik sohasem voltak e szenvedély rabjai.

Edward Giovannucci, a dolgozat vezető szerzője kiemelte, hogy kevés ismert módja van a prosztatarák miatti halálozási valószínűség csökkentésének, ezért izgalmasak a mostani eredmények. "A dohányosok leszokása hatással lehet a prosztatarák miatti halálozásuk kockázatára" - tette hozzá Giovannucci.

A tanulmányhoz 5366 férfi egészségügyi adatait elemezték, akiknél 1986 és 2006 között diagnosztizáltak prosztatarákot. Az eltelt húsz év alatt 1630-an haltak meg, közülük összesen 524-en a daganat miatt (32 százalék), 416-an pedig szívroham következtében (26 százalék).

Az eredményeket a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban tették közzé.

Forrás: MTI