Ezeket látta már?

Éjszakai izzadás és reggeli fáradtság: ilyen, amikor limfóma okozza

éjszakai izzadás, fáradékonyság, levertség limfóma, rák nyirokrák tünete

A nyirokrák első jeleit könnyű összekeverni más betegség tüneteivel.

A nyirokrendszer az immunrendszer részét képezi, a limfociták fontos szerepet töltenek be a fertőzések elleni küzdelemben. A limfóma a nyirokrendszerből kiinduló megbetegedés, melyben a fehérvérsejtek közül az ún. limfociták érintettek. A betegség főként a nyirokrendszert (nyirokereket és nyirokcsomókat) érinti, de más szervekre is kiterjedhet. A betegségben abnormális limfociták kóros szaporulata figyelhető meg. Ezek a felszaporodott limfociták funkciójukat nem képesek ellátni.

Ezek a limfóma tünetei

A limfóma betegséget nagyon nehéz felismerni, mivel nincsen jellegzetes tünete, elsődleges jeleit könnyű összekeverni az influenza, vagy más egyéb betegség tüneteivel. A rejtőzködő betegség általános jelei lehetnek: erős éjszakai izzadás, hirtelen fogyás, fáradékonyság, bőrkiütés és viszketés. A legjellegzetesebb a nyirokcsomók fájdalmatlan megduzzadása és növekedése, melynek esetén is csak 70 %-ban állapítható meg biztosra a betegség.

A limfóma főbb tünetei

A limfómák két nagy csoportba sorolhatók:

  1. Hodgkin-limfóma;
  2. non-Hodgkin limfóma.

A két típus között a kóros sejtek mikroszkópikus képében látható eltérés.

A két nagy csoport további altípusokra osztható.

Mindkét limfóma típus előfordulhat bármely életkorban, azonban a non-Hodgkin limfóma többnyire 75 éves kor fölött jellemző, míg a Hodgkin-limfóma a 30 éves, illetve a 60 év feletti korosztályban jelentkezhet. Férfiakban gyakrabban jelenik meg a betegség.

A limfóma tünetei A és B tünetekre oszthatók.

A legjellegzetesebb, "A" tünet:

A B tünetek az alábbiak:

  • láz;
  • éjszakai izzadás;
  • súlycsökkenés.

Ezen kívül még számos tünet jelentkezhet, pl. fáradékonyság, gyakori fertőzések, bőrkiütések, viszketés, fulladás.

A limfóma diagnosztizálása

A részletes anamnézisfelvételt és fizikális vizsgálatot (főként nyirokcsomók, lép, máj, bőr vizsgálata) követően teljes vérképvizsgálatra, illetve vese- és májfunkció vizsgálatára kerül sor.

Az érintett nyirokcsomóból biopsziát vesznek, ha a szövettani eredmény limfómát igazol, további vizsgálatok szükségesek a stádium meghatározáshoz:

  • hasi, nyaki ultrahangvizsgálat;
  • mellkasröntgen-vizsgálat;
  • nyak, mellkas, has CT-vizsgálata;
  • csontvelő-biopszia;
  • esetleg PET-CT, MR-vizsgálatmájbiopszia.

A limfóma kezelése

A Hodgkin-limfóma kezelése lehet kemoterápia, sugárterápia vagy mindkettő. Szükség lehet szteroidterápiára. Kiújulás esetén őssejt-transzplantációra kerülhet sor. A kezelések mellékhatásainak monitorozása alatt fontos a rendszeres EKG, légzésfunkció, illetve szívultrahang-vizsgálat.

Mivel a kezelés egyik lehetséges szövődménye a meddőség, a kezelés megkezdése előtt spermakonzerválás is szóba jöhet, különösen fiatal életkorban. Ilyenkor a konzervált (laboratóriumi körülmények közt megőrzött) spermiumok a későbbiekben orvosi segítséggel felhasználhatók családtervezéskor.

A betegség korai stádiumban jól kezelhető, a teljes gyógyulás is gyakori.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli, mihamarabb forduljon háziorvosához. Az időben diagnosztizált és kezelt betegség kimenetele jóval kedvezőbb.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szapora pulzus és izzadás: van, amikor rosszindulatú daganat okozza - vegye komolyan!

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nyirokcsomó

Forrás: Magyar Rákellenes Liga
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához