Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

A daganatos betegek ellátása folyamatos

Daganatos betegségek ellátása

A jelenlegi helyzetben sok daganatos beteg bizonytalan, hogy el merjen-e menni az előírt vizsgálatokra, kezelésekre, merje-e vállalni az utazást. Mikor teszik ki magukat ezek a betegek kisebb kockázatnak, ha elmennek és megkapják a kezelést, de az utazással növelik a megfertőződés kockázatát vagy ha otthon maradnak és később kapják meg a kezelésüket? Szakértőket kérdeztünk meg ebben a témában.

Dr. Bogos Krisztina tüdőgyógyász, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekció elnöke:

A daganatos betegség kezelés nélkül biztos, hogy rosszabbodni fog. Ha nem ismerik fel időben a daganatot, hanem csak egy későbbi stádiumban kerül felfedezésre, akkor a beteg életkilátása romolhat.

A tüdődaganat tünetei (köhögés, dohányosoknál a köhögés megváltozása, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, vérköpés) nagyon sokban átfedést mutatnak a koronavírus-fertőzés tüneteivel (láz, száraz köhögés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom). Ezért fontos, hogy aki ilyen vagy más újonnan jelentkező tüneteket észlel magán, jelezze háziorvosának vagy kezelőorvosának, aki gyanú esetén elindítja a beteg kivizsgálását. Akinek idült, azaz régóta fennálló tüdőbetegsége, tüdődaganata van, és a betegség rosszabbodását tapasztalja magán, telefonon, e-mailben vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, hogy meg tudják beszélni a megfelelő terápiát.

Dr. Bogos Krisztina tüdőgyógyász, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekció elnöke Dr. Bogos Krisztina tüdőgyógyász, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekció elnöke Forrás: egeszsegkalauz.hu

A tüdődaganat önmagában is egy rizikótényező, a daganat ellen adott bizonyos kezelések, főleg a kemoterápiák, a fertőzésre való fogékonyságot növelhetik, míg más kezeléseknél ez nem igazolódott. Ezért mindenképpen fontos, hogy a beteg figyelje a tüneteit, jelenjen meg a kivizsgálásokon, az éppen terápia alatt álló beteg vegye fel időben a kezeléseket, mert ez a záloga annak, hogy jobb életkilátásokat, jobb életminőséget biztosíthassunk számára.

Dr. Novák Zoltán nőgyógyász, osztályvezető főorvos, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke:

Részt vettünk egy tizenkét országot érintő európai felmérésben, mely a Covid-19 világjárvány nőgyógyászati daganatos páciensekre gyakorolt hatásait vizsgálta. A felmérés azt tanulmányozta, hogy a betegek hogyan élték át ezt a járványos időszakot, mi miatt szorongtak, mitől féltek jobban a daganatos betegségtől vagy a koronavírustól.

Magyarországról 170 beteg kérdőíve érkezett be, a válaszokból úgy tűnik, hogy a betegek több mint 60%-a egyértelműen sokkal jobban tart a daganattól, mint a koronavírustól. A betegek leginkább amiatt aggódnak, hogy nem jutnak hozzá az ellátáshoz, és nem tudják elérni az orvosukat.

Még egy érdekes eredménye volt a felmérésnek. A nőgyógyászati daganattal érintett páciensek túlnyomó többsége azt gondolta, hogy a daganat elleni kezelések – elsősorban a kemoterápia és a sugárterápia – növelik a fogékonyságukat a koronavírus fertőzésre, illetve, ha megkapják a fertőzést, akkor az súlyosabb formában fog náluk jelentkezni. Ezek voltak a betegek érzései.

Dr. Novák Zoltán nőgyógyász, osztályvezető főorvos, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke Dr. Novák Zoltán nőgyógyász, osztályvezető főorvos, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke Forrás: egeszsegkalauz.hu

Az igaz, hogy a kemoterápiás kezelés megviseli az immunrendszert és ez jobban hajlamosíthat a betegség súlyosbodására, de erre egyértelmű, tudományos bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, mert ilyen vizsgálatok az idő rövidsége miatt nem zajlottak le. Most gyűjtjük ezeket az információkat, talán a jövőben többet fogunk tudni erről. Tehát a betegek szorongása érthető, de nem indokolt.

A betegek keressék orvosaikat, használják ki a technika adta lehetőségeket, ezt akár személyes jelenlét nélkül is meg tudják tenni. A betegekre hárul az a feladat, hogy érjék utol telefonon, e-mailben az elfoglalt és a jelen helyzetben érthetően leterhelt kezelőorvosukat, vagy orvoscsoportot, akitől választ fognak kapni kérdéseikre, hogy kezelésük hogyan folytatódik tovább. Ezt a lépést a saját érdekükben a betegeknek kell megtenniük. Véleményem szerint meg kell történjen minden olyan kezelés és diagnosztikai eljárás, melynek elhalasztása életveszélyt, állapotromlást vagy egészségkárosodást okoz.

Hasznos információk: www.tudogyogyasz.hu/pacienseknek és www.malyvavirag.hu

Tájékoztatásban partnerünk az AstraZeneca Kft. Tájékoztatásban partnerünk az AstraZeneca Kft. Forrás: egeszsegkalauz.hu
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához