Ezeket látta már?

Pink ételekkel ön is támogathatja a mellrák elleni küzdelmet

mellrák, daganat, emlőrák, tumor

Michelin-ajánlott étterem is csatlakozott az idei pink gasztronómiai hónaphoz, mely a mellrák elleni küzdelemre kívánja felhívni a figyelmet

Október a nemzetközi mellrák elleni küzdelem hónapja. A Mellrákinfó Egyesület, mint minden évben, ezúttal is egy különleges gasztronómiai kezdeményezéssel kívánja felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. A kampányhoz csatlakozott éttermek mindegyike pink fogásokkal készül ebben a hónapban, az ezekből befolyó összeg egy részét, vagy akár a teljes bevételt pedig felajánlják az egyesület javára. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a miskolctapolcai Michelin-ajánlott Avalon Ristorante is, ahol egy 3 fogásos pink gourmet menü kerül a tányérokra.

Minden 10. nő érintett

Magyarországon közel 9500 új megbetegedés van évente, azaz minden tizedik nő érintett ebben a súlyos diagnózisban. A korai stádiumban felfedezett mellrák és az időben megkezdett kezelések hatására az öt éves túlélési esély 95 % is lehet, így nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a mellrák elleni küzdelem, a megelőzés és a hozzá kapcsolódó edukáció ma Magyarországon.

A Mellrákinfó Egyesület nem csak a felvilágosításban és a betegek felkészítésében segíti az érintetteteket, de egy támogató, szerető sorstársi közösséget is létrehozott azon nők számára, akik társakat keresnek, hogy támogatást leljenek és tapasztalatot cserélhessenek az előttük álló küzdelemmel kapcsolatban. Az Egyesület munkáját idén is támogatják azok a hazai gasztronómiai egységek, akik csatlakozva a kampányhoz valamilyen pink fogást, vagy egy teljes menüsort szolgálnak fel vendégeiknek október folyamán és az így befolyó összeget a szervezetnek ajánlják fel.

Az Avalon Park és Michelin-ajánlott étterme nem először jótékonykodik idén, hiszen a nyár végén egy saját jótékonysági fesztivált szervezett egy helyi óvoda számára, ahol sajátos nevelési igényű gyermekeket oktatnak, valamint csatlakozott az „Alkoss szabadon” művészeti pályázathoz is, ahol élményutazás megörökítésére ösztönözte a fiatal művészeket. A Mellrák Egyesület kampányába már a tavalyi év folyamán is bekapcsolódott étterem idén is különleges, pink fogásokkal készül: a rozé kacsamell, lilakáposzta, cékla, mogyoróburgonya, áfonya főételt egy málnás, fehércsokis, kakaós desszert követi, amire egy mangó, pink grapefruit, vetiver, citrus koktél teszi fel a koronát. A rózsaszín menüt a Ristorante séfjei, Szepesi Gábor corporate chef és Gönczi Tamás head chef álmodták meg, ahol az alapanyag választás sem volt véletlen.

„Igyekeztünk minél több jótékony hatású alapanyag felhasználásával készíteni fogásainkat. Ilyen hozzávalók például az áfonya és a cékla is, amelyek csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. Igazán megéri, ha izgalmas lilás árnyalatú terméseket, leveleket, bogyókat tűzünk a mindennapi étrendünkbe, hiszen ezek az élelmiszerek magas antioxidáns tartalmúak. Tudatosan válogattuk össze a hozzávalókat, hogy egy minden elemében kifejezetten egészséges és nyilvánvalóan pink menüt kínálhassunk azoknak, akik velünk együtt támogatják ennek a kiváló egyesületnek a munkáját. ” - mondta el Gönczi Tamás head chef.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a mellrák első tünetei: így jelez leggyakrabban az emlőrák

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#mellrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához