Ezeket látta már?

Emlőrákot okozhat az éjszakai műszak?

2009.04.16. Módosítva: 2015.11.04.

Dánia az első ország a világon, ahol azok a nők, akiknek rosszindulatú daganat kifejlődésére vonatkozó, egyetlen kockázati tényezője a rendszeres éjszakai műszak, kártérítést kaphatnak, ha emlőrákjuk lesz. A nők milliói számára fontos információt a világ egyik legrégibb, legtekintélyesebb orvosi lapja, az angol Lancet szerkesztőségi közleményben írta meg.

A Rákkutatás Nemzetközi Ügynöksége az Egészségügyi Világszervezet egyik, igen aktív része. Ez a kutatóintézet 2007-ben tudományos vizsgálatok alapján rangsorolta azokat a külső tényezőket, melyek oki szerepet játszhatnak a rosszindulatú daganatos betegségek keletkezésében.

Első tételnek az számít, ahol egyértelmű bizonyíték van a rákkeltő hatásra. Ebbe a kategóriába az azbeszt került. Mind állatkísérletes adatok, mind emberre vonatkozó megfigyelések alátámasztották az azbeszt daganatot okozó tulajdonságát.

Az "emberen rákkeltő hatású lehet" csoportba több tényező került. Ide sorolták az anabolikus szteroidokat és a dízelmotorok füstjét, de két éve ebbe a veszélyesnek minősülő csoportba helyezték az éjszakai műszakot is.

Most még a rákkutatók közül is sokan meglepődtek, mikor Dániában közölték, hogy ennek értelmében azok a dán állampolgárságú nők, akiknek más, daganatos betegséghez vezető kockázati tényezőjük nincs, kártérítést kaphatnak, ha megbetegedtek emlőrákban.

A hírek szerint máris 40 nő kapott kártérítést azért, mert az emlőrákot Dániában foglalkozási betegségként tartják nyilván. Eddig csak ápolónők és évtizedek óta repülőgépen dolgozó utaskísérők kapták meg az emiatt járó összeget. Egy olyan esetről is tájékoztatták a Lancet szerkesztőségét, amelyben valaki azért nem volt jogosult a kártérítésre, mert az emlőrák a család más tagjai körében is előfordult.

Az éjszakai műszakos munkarend rákkeltő hatásának egyértelmű bizonyítéka nincs, de több vizsgálat arra utalt, hogy azok a nők, akik legalább húsz éve, hetenként rendszeresen dolgoztak éjszaka, mesterséges megvilágításban, 48 százalékkal gyakrabban kaptak emlőrákot, mint a nappal dolgozók.

Az ok valószínűleg a "sötétséghormon", a melatonin termelődésének csökkenése. A melatonin a női ösztrogén hormon szintjét is csökkenti, de valamilyen módon lassítani tudja a daganatsejtek növekedését, szaporodását. Ez a kedvező hatás különösen az emlőráksejtekre vonatkozik.

Forrás: EgészségKalauz