Ezeket látta már?

Ez a 6 szokás vastagbélrákhoz vezethet a gasztroenterológus szerint

túlsúly, vastagbélrák, daganat, rák

A szakemberek összegyűjtötték azokat a rossz szokásokat, amikkel növelhetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint a vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganattípus az Egyesült Államokban. Bár az 50 év felettiek vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve, de a vastagbélrák aránya a fiatalabbak körében emelkedik - írja az Insider.

Anjee Davis, a vastagbélrákos betegek érdekvédelmi szervezetének elnöke szerint, kisebb eséllyel alakulhat ki daganat a vastagbélben, ha változtatunk ezeken a rossz szokásokon. A legújabb kutatási eredmények alapján a rostban gazdagabb növényi eredetű ételek fogyasztása, az alkohol és a vörös húsok visszaszorítása, valamint az aktív életmód fontos lehet a vastagbélrák megelőzésében

1. Mozgásszegény életmód

A kutatások szerint a túl sok üléssel töltött idő több rákos megbetegedés, köztük a vastagbélrák kockázati tényezője. Ezzel szemben a rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a kockázatot - emelte ki Dr. Francis Giardiello gasztroenterológus. A szakértők azt javasolják, hogy hetente legalább néhány órát mozogjunk. Ez lehet séta, vagy bármilyen olyan tevékenység, ami megemeli a pulzusszámot.

2. Rostokban, gyümölcsökben és zöldségekben szegény táplálkozás

"A rostok azért fontosak, mert javítják az emésztőrendszert működését, és csökkentik a gyulladást, amely rákhoz és más betegségekhez vezethet" - mondta Davis, majd hozzátette, hogy egyes tanulmányok a rostokban és növényi táplálékokban szegény étrendet a rák magasabb kockázatával is összefüggésbe hozták.

3. Sok vörös hús és zsíros étel

Egyes kutatások szerint a vörös és a feldolgozott húsok növelhetik a daganat kialakulásának esélyét - fejtette ki Giardiello, majd hozzátette, más kutatások arra jutottak, hogy a vörös húsok mértékkel fogyasztva nem okoznak problémát. A szakemberek azt javasolják, hogy a vörös hús fogyasztását korlátozzuk heti néhány adagra, és kerüljük a kolbász, a szalonna és a felvágottak fogyasztását.

4. Túl sok alkohol

Davis szerint meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy a túlzott alkoholfogyasztás mérséklése segíthet csökkenteni a vastagbélrák esélyét. Az alkohol ismert karcinogén, vagyis rákkeltő anyag, amely az Amerikai Rákellenes Társaság szerint többféle rákos megbetegedés kockázatát is növelheti. A legtöbb szakértő azt tanácsolja, hogy a nők naponta legfeljebb egy, a férfiak pedig legfeljebb két alkoholos ital fogyasszanak.

5. Dohányzás

Köztudott, hogy a dohányzás rákot okozhat, de nem csak a tüdő van veszélyben. A dohányzás Jelentősen növeli a vastagbélrák kockázatát is. Davis szerint az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, hogy leszokunk róla.

Így lehet a vastagbélpolipból rosszindulatú daganat - olvasson tovább!

6. Magas BMI

A testtömegindex, vagyis a testmagasság és a testsúly aránya az átlagon felüli vastagbélrákkockázat másik mutatója lehet, mondta Davis. Több tanulmány is megállapította, hogy a vastagbélrák magasabb kockázata a 25 feletti ("túlsúlyosnak" tekintett) vagy a 30 feletti (elhízottnak tekintett) BMI-hez kapcsolódik. Egyes kutatások szerint a magasabb BMI-vel rendelkezőknél közel kétszeres eséllyel alakulhat ki a vastagbélben tumor.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: insider