Ezeket látta már?

12 szokás, amivel csökkenthető a rák kialakulásának a kockázata

rák, daganatos betegségek, tévihitek, szorongás, félelem

Európában továbbra is Magyarországon halnak meg a legtöbben rosszindulatú daganatos betegség következtében lakosságarányosan: minden 5. férfi és minden 10. nő idő előtt, 75 évesnél fiatalabb korban.

A rák megelőzés fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet.

Nálunk halnak meg a legtöbben rákban továbbra is

Magyarországon 66 874 esetben diagnosztizáltak rosszindulatú daganatos betegséget és ugyanebben az évben 31623[1] beteg vesztette életét rák következtében. Ma egy magyar férfinál 20% az esélye annak, hogy 75 éves kora előtt meghal valamilyen rosszindulatú daganatos betegség miatt, ugyanez az esély a nőknél 13%-os.

A férfiak között a bőrdaganatokat nem számítva a tüdőrák (17%), a prosztatarák (18%), a vastagbélrák (16%), a hólyag- és veserák fordul elő a leggyakrabban, míg a nőknél az emlődaganat (22%), a tüdőrák (13%) és a vastagbélrák (13%) áll az előfordulási lista élén, ezt követi a méhtest rosszindulatú daganatos megbetegedése és a hasnyálmirigyrák. [2]Sajnos a lakosságarányosan számított rák következtében elhunyt személyek listáját Magyarország vezeti az öreg kontinensen.[3]

Szűrések rosszindulatú daganatok esetén

A rosszindulatú daganatok felismerését, a szűrővizsgálatokat a legtöbbször valamilyen képalkotó eljárással végzik. Ezzel kapcsolatban Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója elmondta: „Sajnos Magyarországon az emberek kevésbé járnak szűrésre, emiatt is kimagasló a daganatos betegség következtében elhunytak aránya. Minél korábbi stádiumban ismerünk fel egy rosszindulatú elváltozást, annál nagyobb az esély a sikeres kezelésre. A daganatos betegségek szűrését és utókövetését szolgáló képalkotó diagnosztikai vizsgálatok mellett onkológiai szakrendelés is elérhető az Affidea Mammut II. Egészségközpontban.”

Az onkológia a különböző gyógyszeres kezelési eljárásokat foglalja magában. Ezek a kezelések történhetnek a sebészeti beavatkozás előtt, a daganat megkisebbítésének céljából (neoadjuváns), illetve műtét után adjuváns céllal, a daganatmentesség fenntartására. Az onkológia igen dinamikusan fejlődő szakág, több fajta gyógyszertípussal: hormonterápia, kemoterápia, célzott biológiai kezelések, immunterápiák. A pácienseknek egyre inkább igényük van arra, hogy tájékoztatást kapjanak a kezelések hatékonyságáról, illetve a mellékhatásokról. Az Affidea Magyarország onkológiai rendelésén másodvéleményt is lehet kérni egy-egy rákterápiáról, a beteg tájékozódhat a rákbetegséggel és kezelési lehetőségekkel kapcsolatban, segítséget kap a terápiás alternatívák tekintetében, valamint arról is informálódhat, hogy miként támogatható, tartható fenn az életminőség a kezelések során.

Olvasson tovább! Ezek a végbéltáji fájdalom oka

Ezzel a 12 módszerrel csökkenthető leginkább a rák kockázata

Az Egészségügyi Világszervezet és Nemzetközi Rákkutató Ügynökség kidolgozott egy egész Európára vonatkozó ajánlást, az Európai Rákmegelőző Kódexet, amelyben 12 pontban foglalták össze azokat a módszereket, amelyek leginkább csökkentik a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát.

1. Ne dohányozzon!

2. Kerülje a dohányfüstös otthonokat és munkahelyeket!

3. Őrizze meg egészséges testsúlyát!

4. Mozogjon naponta!

5. Étkezzen helyesen: egyen sok teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Korlátozza a magas kalóriatartalmú ételeket, és kerülje a cukros italokat! Kerülje a feldolgozott hústermékeket, korlátozza a vörös húst és a magas sótartalmú ételeket!

6. Csökkentse alkoholfogyasztását, függetlenül annak típusától!

7. Kerülje a közvetlen napsütést, és használjon napvédő készítményeket!

8. Kövesse munkahelye egészségügyi ajánlásait a rákkeltő anyagok és helyzetek elkerülése végett!

9. Csökkentse otthona radonszintjét!

10. Vegyen részt a rákmegelőzést célzó vakcinációs programokban (hepatitis B és HPV)

11. Szoptassa újszülött gyermekét, mivel ez csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Ajánlott a hormonpótló terápiák kerülése, mivel ezek bizonyítottan rosszindulatú daganathoz vezetnek.

12. Vegyen részt rendszeresen rákszűrésen, kiemelten fontos az emlőrák, a prosztatarák, a tüdőrák és a vastagbélrák szűrése.

[1] https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0010.html

[2] https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/348-hungary-fact-sheets.pdf

[3] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Causes_of_death_—_malignant_neoplasms,_residents,_2017_Health20.png

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Két módszer, amit bármikor bevethet a méhnyakrák ellen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#HPV

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához