Ezeket látta már?

Futás a tüdőrák ellen

2009.09.01. Módosítva: 2015.11.04.

Futógála és figyelemfelhívó séta mellett szűrővizsgálatok, koncertek és egészségügyi tanácsadás is várja az érdeklődőket az Egy nap a tüdőért című rendezvényen szeptember 5-én a Margitszigeten.

A fővárosi program célja felhívni a figyelmet a tüdőrákra, megelőzésének lehetőségeire, illetve a gyógyítás legkorszerűbb eszközeire.

A Magyar Rákellenes Liga és a Tüdőgyógyász Társaság Onkolpulmonológiai Szekciójának közös rendezvényén 5 kilométeres, azaz "szigetkörös" futásra és figyelemfelhívó sétára invitálják a közönséget. A Célkeresztben, a tüdőrák 500 méteres sétaútján folyamatosan működnek azok a felvilágosító állomások, amelyek a tüdőrák-prevenció, kivizsgálás, terápia és tüneti kezelés neveket viselik. Az állomásokon 3-6 szakember fogadja a sétaúton végighaladó érdeklődőket írásos anyagokkal, személyes beszélgetésekkel, tanácsadással.

A látogatók több mint 30 sátorban 15 féle szűrővizsgálaton, egyebek mellett tüdőszűrésen, szén-monoxid- vércukor-, koleszterinszint-, vérnyomás-, testtömeg index-, tüdőkapacitás-mérésen és életmód-tanácsadáson vehetnek részt - közölte az esemény kommunikációjával megbízott cég az MTI-vel.

A gyerekeket ugráló vár, logikai, készségfejlesztő és ügyességi játékok mellett mesélősátor, kézműves foglalkozások és sárkányeregetés szórakoztatja. Kéz a kézben a tüdőrák ellen címmel orvos-beteg találkozó lesz a Szabadtéri Színpadon 14 órától: a rendezvényt elsősorban a már tüdőrákban megbetegedetteknek és hozzátartozóiknak szervezik. A terület szakértő orvosai előadást tartanak a többi között olyan témákról, mint: érdemes leszokni a tüdőrák felfedezését követően is a dohányzásról; nem kell félni a kivizsgálástól; kíméletesebb kemoterápia; korszerű célzott kezelések; tüneti terápia.

A különböző egészségügyi programok között "a beteg kérdez, az orvos válaszol" sátor, egészségügyi tanácsadás, véradás, sebkezelő sátor, arc- és bőrdiagnosztika szerepel. A nagyszínpadon a Budapest Ragtime Band, Szandi, Karda Bea, a Hip-Hop Boyz és a Fiesta lép fel.

A demonstratív futógála 11 órakor, a figyelemfelhívó séta a gyógyításért 15 órakor kezdődik a Nagyréten.

A téma aktualitását az adja, hogy Magyarország világelső a tüdőrákos halálozásban, évente több mint 9000 ember betegszik meg, és közel ennyien halnak meg a betegségben. Az egészségügyi nap célja, hogy az onkológiában zajló forradalmi változásokról, a tüdőrák kezelésében is elérhető célzott biológiai terápiákról eljussanak az információk az érintettekhez.

Forrás: MTI