Ezeket látta már?

Hasnyálmirigyrák: ez az 5 rizikós dolog növelheti a kialakulását!

Hasnyálmirigyrák tumor esélye kockázat dohányzás

Évente több százezer ember hal meg a hasnyálmirigyrák miatt.

A hasnyálmirigyrák esetében – akárcsak számos más daganatos betegségnél – jelentős mértékben növeli a kialakulás rizikóját az életkor és a nem. A hasnyálmirigyrák az esetek 90 százalékában a 45 éven felülieket érinti, egy amerikai szakmai szervezet adatai szerint a betegek átlagéletkora 71 év. Szintén növeli a kockázatot a nem: a hasnyálmirigyrák jóval gyakrabb a férfiaknál, mint a nőknél. Természetesen, ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabbakat nem veszélyeztetheti a betegség.

Hasnyálmirigyrák kialakulása

1. Többszörösére nőhet a daganat kialakulásának rizikója, ha valamelyik közeli családtagunknak is volt hasnyálmirigyrákja, különösen, ha 50 éves kora előtt diagnosztizálták. Közeli családtagnak számítanak a szülők, illetve a testvérek, a kockázat még magasabb, ha több családtag is érintett.

2. Bár az életkorunkat nem változtathatjuk meg, és a genetikai örökségünket sem mi választjuk, az életmódunk – ami választható és változtatható tényező – is rendkívül nagy szerepet játszik abban, hogy a hasnyálmirigy-daganat mekkora rizikójával nézünk szembe.

3. A legfontosabb kockázati tényezők közé tartozik például túlsúly, különösen akkor, ha már fiatalabb korunkban is volt rajtunk néhány felesleges kiló. A kutatások szerint ráadásul nem is a túlsúly mértéke a döntő, hanem annak elhelyezkedése: nagyobb veszélyben vannak, akikre az úgynevezett alma típusú elhízás a jellemző, vagyis akik pocakosabbak.

Olvasson tovább! Ezek a hasnyálmirigyrák tünetei!

4. A dohányzásnak számtalan káros hatását ismerjük már: a hasnyálmirigy-problémák kockázatának növekedése is ezek közé tartozik. A dohánytermékekben található vegyületek és karcinogén - vagyis daganatos betegségeket okozó - anyagok károsítják a hasnyálmirigyet, és a gyulladását is okozhatják. Egy kutatás a dohányzás legalább kétszeresére emeli a hasnyálmirigy-daganat kialakulásának rizikóját, és ez is tovább növekedhet attól függően, hogy milyen régóta és mennyit dohányzik valaki.

5. A dohányzás mellett egy másik káros szokástól is érdemes megszabadulnia annak, aki szeretné csökkenteni a hasnyálmirigyrák rizikóját: a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztóknál is nő a betegség kockázata.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a mellrák első tünetei: így jelez leggyakrabban az emlőrák

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#mammográfia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához