Ezeket látta már?

Húgyhólyagrák: ez a jelölés a leleten áttétet jelent

lelet, daganat tumormarker, labor

A húgyhólyagrák esetében azt vizsgálják, mekkora a daganat, milyen mértékben „nőtt bele” a húgyhólyag falába, az izomrétegbe, esetleg átterjedt-e a húgyhólyag közelében található szövetekre, szervekre.

A húgyhólyagdaganat kezelésénél figyelembe kell venni a betegség stádiumát, a tumor nagyságát, a daganat növekedésének ütemét, valamint a betege általános egészségi állapotát is.

Miután megállapították, hogy valakinek húgyhólyagdaganata van, a következő lépés a betegség stádiumának meghatározása. Ilyenkor azt vizsgálják, mekkora a daganat, milyen mértékben „nőtt bele” a húgyhólyag falába, az izomrétegbe (esetleg csak annak felületén található-e), átterjedt-e már a húgyhólyag közelében található szövetekre, szervekre, esetleg nyirokcsomókra, vagy képzett-e áttéteket. Emellett megvizsgálják azt is, mennyire agresszív a daganat, milyen gyorsan növekszik.

A daganatokat betűkkel és számokkal jelölik:

  • T-vel, ha még nem terjedt tovább,
  • N-nel, ha a nyirokcsomókat is megtámadta,
  • és M-mel, ha már áttéteket is képzett.
  • Az I-től IV-ig tartó számozás a stádiumot jelzi. Minél alacsonyabb a kapott szám, annál kevésbé kiterjedt és annál kisebb daganattal kell szembenézni.

A terápia megválasztásánál elsősorban ezt az osztályozást veszik alapul.

A húgyhólyagdaganat kezelése

A húgyhólyagdaganat kezelése történhet műtéttel, kemo- vagy sugárterápiával, esetleg ezek kombinációjával. Bizonyos daganatokat immunoterápiával is kezelhetnek.

A műtét jelenthet ún. transzurethális rezekciót (TUR vagy TURBT), ilyenkor a húgycsövön keresztül a hólyagba vezetett eszközzel metszik ki vagy pusztítják el a daganatot. Ezt azonban általában csak kicsi daganatoknál alkalmazzák.

Előrehaladottabb állapotú tumornál a húgyhólyag részleges vagy teljes eltávolítására is szükség lehet. Teljes cisztektómia esetén sajnos a férfiaknál prosztatát és az ondóhólyagot, nőknél pedig a petefészkeket, petevezetékeket, méhet, méhszájat és a hüvely egy részét is el kell távolítani. A beavatkozás után mindenképpen szükség lehet helyreállító műtétre is, hogy a szervezet továbbra is tárolni tudja a vizeletet. A részleges vagy teljes cisztektómia vizeletürítési zavarokkal, a fertőzésekre való fokozott hajlammal, inkontinenciával, valamint a szexualitás zavaraival is együtt járhat. Szerencsére ilyen drasztikus beavatkozásokra csak viszonylag ritkán kerül sor, mert a húgyhólyagdaganatot általában viszonylag korán sikerül felfedezni.

Íme a rák 8 jele - kattintson tovább!

A kemo-, immun- és sugárterápia különlegessége a húgyhólyagdaganat kezelésénél az, hogy a gyógyszert (immunterápiánál a tuberkulózist okozó baktérium legyengített típusát), esetleg a radioaktív anyagot közvetlenül a hólyagba fecskendezik be, így az helyileg képes hatni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Húgyhólyagrák: nem csak véres vizelettel jelezhet a tumor

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#húgyhólyagrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához