Így kerülhetjük el a mellrákot

#mellrák #emlőrák #nyirok #tumor
2019.05.16.
Így kerülhetjük el a mellrákot

Számos dolog megváltoztatja a mellünket, például az életkor, a menstruációs ciklus, terhesség, szoptatás, fogamzásgátló- és egyéb hormontartalmú tabletták szedése. Az emlő mérete, alakja, de a bőr rajzolta is megváltozhat, hogyan vizsgáljuk, mire figyeljünk a mindennapokban, hogy időben felismerjük az emlődaganatot?

Általában a nők saját maguk veszik észre az emlődaganatot, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk az önvizsgálatot, amit életünk során fontos, hogy rendszeresen el is végezzünk!

A gyakorlatok során sokkal könnyebben és hatékonyabban ismerhetjük fel azokat a legkisebb elváltozásokat is, melyek melleink normális állapotától esetlegesen eltérhetnek. Ha bármilyen elváltozást észlelünk, ne habozzunk felkeresni egy szakorvost! Gondoljunk arra, hogy a legtöbb emlőelváltozás jóindulatú. Ellenben, ha rosszindulatú daganatról (emlőrákról) van szó, akkor nagyon fontos a korai felismerés, így nagyobb esélyünk lesz a teljes gyógyulásra.

Mellrák elkerülése: néhány tipp az önvizsgálathoz!

Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk ellenőrizni a saját testünket, ismernünk kell azt, hogy miből is épül fel. A mell esetében tejjáratokból, lebenyekből, lebenykékből, kötőszövetből és zsírszövetből. Alapját pedig a mellizmok és a bordák adják.

Ha ilyen a melltartója, azonnal dobja ki!

Éppen ezért teljesen normális, ha az emlőállomány kissé egyenleten vagy csomós! A menstruáció során például az emlők érzékennyé válhatnak, és néhány területen kis csomók is keletkezhetnek. Ez annak tudható be, hogy a havi vérzés alatt a szövetek folyadéktartalma megnövekedik, és ettől megduzzad.

A női mell anatómiája

  • nyirokcsomók
  • musculus pectoralis major (nagy mellizom)
  • borda
  • musculus pectoralis minor (kis mellizom)
  • musculus pectoralis major (nagy mellizom)
  • zsírszövet
  • emlő lebenyke
  • tejjárat
  • mellbimbó
  • bimbóudvar

Önvizsgálat, lépésről lépésre

1. Először is álljon egy tükör elé. Mindkét mellét figyelje meg, keresse az apró változásokat, ( pld. a mellbimbók váladékozását, a bőr ráncait, behúzódásait, hámlásait).

2. Kulcsolja össze kezeit tarkója mögött és kissé feszítse velük előre a fejét, hogy a mellizmai megfeszüljenek. Most figyelje meg a tükörben mellei körvonalát, alakját! Keressen méret és alakbeli változásokat, kidomborodásokat, behúzódásokat, kiütéseket, elszíneződéseket, vagy bármi más szokatlan jelenséget a bőrön. Ahhoz, hogy szabályosan ellenőrizhesse melleit, lassan forduljon törzsével az egyik, majd a másik irányba.

3. Tegye csípőre a kezét, gyakoroljon velük egy kis nyomást a csípőcsontra, miközben kissé a tükör felé hajolva előre húzza vállát és könyökét. Ilyenkor is megfeszülnek a mellizmok! Ellenőrizze, hogy lát-e mellei alakján, kontúrján, vagy a mellbimbó és annak környékén változást.

Minél többször alkalmazzunk magunkon önvizsgálatot, annál gyorsabban felismerjük az apróbb elváltozásokat is! Érdemes megjegyeznünk melleink méretét, és az emlőbimbó normális helyzetét (Ne lepődjünk meg, ha az egyik nagyobb, mint a másik. Ez teljesen normális!)

Forrás: EgészségKalauz