Ezeket látta már?

Ismét: Lánchídi séta az emlőrák ellen!

2011.09.22. Módosítva: 2015.11.04.

Immár tizedik alkalommal rendezik meg október 2-án (vasárnap) a rózsaszínnel kivilágított Lánchídon azt a sétát, amellyel a mellrákszűrés fontosságára hívják fel a figyelmet.

A szűrés és az önvizsgálat fontosságát akarják hangsúlyozni a szervezők, valamint azt, hogy az időben felismert betegség 95 százalékban gyógyítható. Körtvélyes Éva, a szervező Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke a keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: sikerült a téma "tabu jellegét" megszüntetni, hiszen 10-15 évvel ezelőtt még "nem illett" beszélni a rákról.

Ismét: Lánchídi séta az emlőrák ellen!

A behívott nők mintegy 45,9 százaléka jelent meg 2011 első felében mellrákszűrésen. A területi eloszlás szerint Budapesten, Pest és Komárom-Esztergom megyében 38 százalék, Tolna megyében 67 százalék, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 68 százalék vett részt a szűrésen - ismertette az adatokat Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón.

Ismételt szűrésre 6300 nőt rendeltek vissza, ebből 300-an nem mentek el. Minden évben 2000 nő hal meg emlőrákban, évente 6800-7000 új megbetegedést regisztrálnak. Ha baj van, minél előbb szembesülni kell vele, mert akkor lehet tenni valamit és rá lehet lépni a gyógyulás útjára - hangsúlyozta Paller Judit, hozzátéve: korcsoporton kívüliek is elmehetnek szűrésre, ha úgy érzik, hogy szükséges.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott Kozó Liza, aki túlélte a mellrákot, és - mint mondta - "jó példa szeretne lenni arra, hogy oda kell figyelni magunkra!"

Magyar kutatócsoportok és cégek jelentkezését is várja a General Electric (GE) a rák elleni innovációs versenyre - emlékeztetett Herenyik Ildikó, a GE Healthcare Szoftverfejlesztési osztályvezetője. A verseny célja az emlőrákkutatás fejlesztése, személyre szabottabb megoldások nyújtása a kezelések során. Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület a GE segítségével kidolgozta a Partnerlánc elnevezésű kezdeményezést, hogy segítse a cégeken belüli egészségtudatosság formálását. A partnerlánc segítségével több mint 100 ezer alkalmazottat értek el.

Az október 2-i séta előtt a Magyar Tudományos Akadémiánál felállított szabadtéri színpadon 18 órától a többi között fellépnek a Dumaszínház előadói és a Napsugár Anna Jeltánc Társulat. A Zumba fitness flash mobot szervez, ezen kívül szűrővizsgálatok és önvizsgálat oktatás is várja az érdeklődőket. A séta 20 óra után indul el a rózsaszínnel kivilágított Lánchídon, ezen az estén a Clark Ádám téren rózsaszínű virágokkal beültetett ágyást gyertyákkal világítják meg.

Forrás: MTI