Ezeket látta már?

Menopauza: a hormonpótló kezelések okozhatnak mellrákot?

menopauza hormonpótló kezelés HPT mellrák emlőrák esélye

A hormonpótló terápia növelheti az emlőrák kialakulásának esélyét. A képlet azonban nem ennyire egyszerű.

A hormonpótló terápia (HPT) a menopauza okozta tünetek kezelési lehetősége. Bár ez növelheti a mellrák esélyét, ez a kockázat kicsi, és visszaáll az átlagos szintre, miután az érintett abbahagyta a hormonpótlást. A páciensnek azonban mindenképp meg kell vitatnia a HPT előnyeit és kockázatait az orvossal.

A mellrák kockázata drámaian csökkenhet, miután valaki abbahagyja a hormonpótló kezelést. A képlet azonban nem ennyire egyszerű. Az mellrák kockázata attól is függ, hogy milyen típusú HPT-t alkalmaznak valakin.

Kétféle HPT létezik

A következő cikk azt tárgyalja, hogy a HPT mennyire növeli az emlőrák kockázatát, a mellrák megelőzésének módjait és a HPT lehetséges alternatíváit.

A HPT növeli az emlőrák kockázatát?

A BreastCancer.org megjegyzi, hogy a HPT-t alkalmazók száma csökkent, mivel a 2002-es kutatás kezdetben összefüggést talált a HPT és a mellrák között.

Egy 2020 -as tanulmány amely a HPT és a mellrák kapcsolatával foglalkozott, nagy adatbázisát tekintett át, és megerősítette a korábbi vizsgálatok eredményeit. A kutatók megjegyezték, hogy a kombinált progeszteron és ösztrogén vagy csak ösztrogént tartalmazó terápiák hosszan tartó vagy hosszú távú alkalmazása jelentősen növeli az emlőrák kockázatát.

A kockázat szintje eltérhet a HPT típusok között

Azt is kijelentették, hogy az ösztradiol-didrogeszteront használó hormonpótló kezelésben a legalacsonyabb a mellrák kialakulásának kockázata, és úgy tűnik, hogy a kockázat csökken a HPT használatának abbahagyása után.

A Breast Cancer Now nevű brit szervezet megjegyzi, hogy az emlőrák kialakulásának kockázata egy személy 50–96 év közötti páciens esetében a következő:

 • 1000 nő közül 63, akik soha nem szedtek hormonpótló kezelést
 • 1000 nő közül 83, akik 5 évig kombinált hormonpótló kezelést alkalmaznak
 • 1000 nő közül 68, aki 5 évig csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelést alkalmaz

Kombinált HPT és a mellrák kapcsolata

A kombinált ösztrogén és progeszteron lehet a legmagasabb kockázati tényező a HPT bármely típusa közül. A BreastCancer.org szerint a mellrák kialakulásának kockázata 75% -kal nő azoknál, akik kombinált hormonpótló kezelést kapnak.

A szervezet azt is megjegyezte, hogy a kombinált HPT növeli annak esélyét, hogy előrehaladottabb stádiumban diagnosztizálják a mellrákot, ami növeli a halálozási valószínűséget.

Kutatások szerint a mellrák kockázata annál nagyobb, minél hosszabb ideig alkalmazza valaki a hormonpótló kezelést, illetve a rizikó jelentősen csökken, miután az érintett abbahagyta a HPT-t. Az American Cancer Society (ACS) kimutatta azt is, hogy az emlőrák kockázata átlagosan 3 év múlva visszatér a kombinált hormonpótló kezelés abbahagyása után.

A 2020 -as tanulmány kutatói azonban megállapították, hogy a kockázat 5 év után csökkent a medroxiprogeszteron és 10 év a levonorgesztrel progeszteron-típusok esetében.

A kombinált hormonpótló kezelés a mell sűrűségéhez is kapcsolódik, ami megnehezítheti a rák lokalizálását mammográfián. (A mellsűrűség kifejezés takarja, hogy mekkora a sűrű szövetek mennyisége a zsírszövethez képest a mellben. A sűrű szövet rostosabb, mint a zsírszövet.)

Mi a helyzet az ösztrogén hormonpótló kezeléssel?

Az ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelés is növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát. Ez azonban csak 10 év folyamatos használat után növelheti a kockázatot .

Az 2020 -as tanulmány kimutatta, hogy a megnövekedett kockázat csak a ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelés után kicsi volt, de azt is megerősítette, hogy a használat időtartama alapján megnőtt a kockázat. Azt is megjegyezték, hogy a kockázat tovább csökkent, mióta hosszabb idő telt el azóta, hogy egy személy abbahagyta a hormonpótló kezelést.

Használhat -e HPT -t, ha jelenleg mellrákja van vagy volt?

Azoknak a személyeknek, akiknek emlőrákja volt vagy van, nem szabad HPT -t szedniük: beszéljen orvosával az alternatív lehetőségekről.

Az ACS szerint a mellrákot követő HPT alkalmazása növelheti a kiújulás vagy új daganatok kialakulásának valószínűségét.

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Kollégium a menopauza tüneteinek kezelésére mellrák kezelése alatt vagy után elsősorban nemhormonális módszereket ajánl. Ide tartoznak a hidratáló krémek, a helyi érzéstelenítők és a hüvelyi tünetek kezelésére szolgáló kenőanyagok.

Azok, akiknek kórtörténetében ösztrogénfüggő emlőrák szerepel, használhatják a hüvelyi ösztrogénterápiát, ha nem reagálnak a nem hormonális módszerekre. A hüvelyi ösztrogénterápia alacsony dózisú hormont biztosít.

Használhat-e HPT-t az, akinek családjában előfordult mellrák?

Az Archives of Breast Cancer című folyóirat 2019-es cikke azt állítja, hogy nincsenek iránymutatások a HPT alkalmazásának biztonságosságára vonatkozóan azoknál, akiknek családjában korábban volt mellrák.

A 2021-ből származó szisztematikus áttekintés megállapítja, hogy a HPT nincs releváns hatással a rák kockázatára azoknál, akik hordozzák a BRCA gént.

Egy másik tanulmány 2018-ból azt mondja, hogy az ösztrogén műtét utáni használata a petefészkek eltávolítására nem növeli a mellrák esélyét azoknál a betegeknél, akiknél a BRCA1 gén található. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy további kutatásokra van szükség a progeszteron-tartalmú HPT hatásával kapcsolatban.

A Breast Cancer Now azt javasolja, hogy a HPT alkalmazása előtt beszéljen orvosával, ha örökölt egy emlőrákgént, például a BRCA1-et vagy a BRCA2-t.

Csökkentheti-e valaki a mellrák kockázatát?

Ha valaki úgy dönt, hogy hormonpótló kezelést alkalmaz, kérhet akár alacsonyabb dózist is. Orvosával egyeztetve azt is megbeszélheti, hogyan lehetséges a lehető legrövidebb ideig szedni azt.

A BreastCancer.org megjegyzi, bizonyos lépéseket bárki tehet annak érdekében, hogy csökkentse az emlőrák kialakulásának kockázatát, függetlenül attól, hogy hormonpótló kezelést alkalmaz-e vagy sem. Ilyen például a

 • rendszeres testmozgás
 • tápanyagban gazdag ételeket fogyasszon
 • dohányzásról leszokás , ha van ilyen
 • alkoholfogyasztás korlátozása

Miért fontos az egészséges testsúly elérése és fenntartása?

Mert a több zsírszövet növelheti az ember ösztrogénszintjét, és ennek következtében növeli a mellrák kialakulásának esélyét. Az ACS hozzáteszi, hogy a nagyobb emlőrák kockázatúak számára rendelkezésre áll náhány lehetőség, mint:

 • folyamatos kontroll, szűrés
 • genetikai vizsgálat és tanácsadás
 • megelőző műtét

Azoknak, akiknél nagy a mellrák kialakulásának kockázata, az onkológus olyan gyógyszereket írhat fel , mint a tamoxifen és a raloxifen.

Kell a HPT vagy nem?

A hormonpótló kezelés előnyei személyenként változhatnak. Vannak, akik úgy döntenek, hogy az előnyök meghaladják a kockázatokat. A HRT segíthet a menopauza tüneteinek enyhítésében. Segíthet csökkenteni az osteoporosis kialakulásának kockázatát is .

Egy személynek meg kell vitatnia az előnyöket és a kockázatokat egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt eldönti, hogy a HPT megfelelő -e nekik.

Ha egy személy úgy dönt, hogy hormonpótló kezelésben részesül, akkor részt kell vennie minden emlőrák -szűrő megbeszélésén.

Bioidentikus hormonterápia

A bioidentikus hormonok elméletileg növényekből származnak. Sokan állítják, hogy bioidentikus hormontermékeik biztonságosabb alternatívája a hagyományos HPT -nek, amely szintetikus hormonokból állhat. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) azonban nem szabályozza ezeket a kiegészítőket.

Ezenkívül a magasabb emlőrák kockázat ugyanaz a bioidentikus hormonok esetében, mint a szintetikus hormonok esetében. A szintetikus hormonokat laboratóriumban állítják elő, amelyek kémiailag azonosak a szervezetben lévőkkel.

HPT alternatívák

Mindenképp beszélnie kell az orvosával a HPT kockázatairól, különösen akkor, ha már nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata. Orvosuk valószínűleg más kezelési tervet fog javasolni, és nem javasolja a HPT-t.

A Womens Health egészségügyi hivatal szerint a következő, nem HPT-n alapuló módszereket javaolja a menopauza tünetei okán:

 • vény nélkül kapható (OTC) vagy vényköteles termékek a hüvely szárazságának vagy kellemetlenségének kezelésére, például hüvelyi kenőanyagok
 • természetes gyógynövények, például szója vagy vörös lóhere
 • a lélek és a test gyakorlatai, például a jóga vagy az akupunktúra

A testmozgás javíthatja a hangulatot és az alvást, valamint csökkentheti a hőhullámokat. Kerülni kell a fűszeres ételeket, a koffeint és az alkoholt is, mivel ezek viszont hőhullámokat okozhatnak.

Összefoglalás

A HPT növeli a mellrák kockázatát. A kockázat hajlamos a kombinált terápiákkal, valamint a hosszú távú alkalmazással növekedni. Azoknak, akiknek emlőrákjuk volt, vagy akiknek a családjában előfordult betegség, beszélniük kell orvosukkal, mielőtt a hormonpótló kezelést elkezdik a menopauza tüneteinek kezelésére. Az orvos ajánlhat más megoldásokat, OTC és vényköteles gyógyszereket, valamint a természetes és holisztikus terápiákat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mellrák: ez a 10 rizikófaktor növelheti a daganat esélyét nőknél

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellrák

Forrás: MedicalNewsToday