Nőgyógyászati daganatok tünetei: jelek, amikre oda kell figyelnie

#rák #nőgyógyászati daganat #méhnyakrák #nőiegészségéve
2021.06.17.
Nőgyógyászati daganatok tünetei: jelek, amikre oda kell figyelnie

Azokat a nőgyógyászati tüneteket vesszük sorra, melyeket egyetlen nőnek sem szabad figyelmen kívül hagynia, mert rákbetegséget jelezhetnek.

Annak ellenére, hogy sok szó esik a méhnyak-, petefészek- vagy egyéb nőgyógyászati rákfajtákról, az érintettek sokszor figyelmen kívül hagyják a figyelmeztető tüneteket, és nem számolnak be róla kezelőorvosuknak.

Rákra utaló jelek:

  • Az első – talán hétköznapinak tűnő – jelenség a feldagadt láb, amely, ha még fájdalommal is együtt járt, mindenképpen intő jel lehet.
  • Ugyanígy nem szabad elmenni a testsúlyvesztés mellett sem, mert bár a legtöbb nő örömmel szabadul meg néhány felesleges kilótól, az ok nélküli fogyásról tájékoztatni kell egy szakembert.
  • Fontos tudni, hogy menopauza idején már nem szabadna véreznie senkinek, sőt a menstruációs ciklusok közötti időszakban sem. A szex közben előforduló vérzés, vagy a menstruáció idején jelentkező, szokatlanul erős vérzés az endometriózis vagy a rák jele is lehet.
  • Arról is tájékoztassuk kezelőorvosunkat, ha állandó, sürgető vizelési ingerünk van, főleg ha ez még hasfájással, puffadással is együtt jár.
  • A medence és a has körüli állandósult fájdalom, illetve
  • az evéstől függetlenül jelentkező tartós telítettségérzet, kellemetlen, felfúvódott állapot szintén figyelmeztető jel,
  • állandó kimerültség, levertség, vagy az ok nélkül jelentkező, tartós émelygés.

Aki tehát a fenti tünetek bármelyikét észlelné magán, ne habozzon, keresse fel nőgyógyászát, és számoljon be a tünetekről, hiszen a régi mondás itt is érvényes: "jobb félni, mint megijedni".

Forrás: EgészségKalauz