Ezeket látta már?

Elpusztítja a rákos sejteket a polip tintájában talált vegyület

polip, tinta, daganat, rák

Az egészséges sejteket pedig sértetlenül hagyja, ezzel új rákellenes terápiák előtt nyílhat meg az út.

Az már eddig is ismert volt a mexikói Sonorai Egyetem kutatói előtt, hogy a polipok tintazacskójában az ozopromid nevű vegyületet, rákellenes tulajdonságokkal bír. Most azonban Martín Samuel Hernández-Zazueta biológus és munkatársai mesterségesen alkották meg ezt a vegyületet, és így folytatták kísérleteiket.

A kutatások során daganatos emberi méhnyaksejtekbe, tüdősejtekbe és mellsejtekbe fecskendezték be a ozopromidot, és megállapították, hogy miközben a rákos sejtek nagy részét elpusztítja, addig az egészséges sejteket érintetlenül hagyja.

A leginkább a tüdősejteknél volt eredményes az ozopromid, ugyanis a felére csökkentette a daganatos sejtek növekedését.

Ez azért is fontos felfedezés, mert egyes mai rákkezelések gyulladást okoznak a sejtekben, és pusztítják az egészségeseket is. Az ozopromid viszont azáltal, hogy redukálta a sejtek körüli gyulladásos fehérjék termelődését, az általános gyógyulást is elősegítette.

A szakemberek abban bíznak, hogy az ozopromid új lehetőségeket nyithat meg a rákkezelésben, aminek során nem kell majd számolni a kellemetlen és sokszor fájdalmas mellékhatásokkal.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyomorrák korai tünetei az arcon: ezt nézze meg a bőrén

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához