Ezeket látta már?

Daganatos betegségek: ez az 5 rákszűrővizsgálat megmentheti az életét

rák, szűrővizsgálat, daganat, tumor, vizsgálat

Sokkal jobbak a túlélési esélyek, ha valakinél időben felfedezik a daganatos elváltozást.

Minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a rákos megbetegedéseket. Az egészséges életmód alapszabályainak betartása mellett fontos, hogy részt vegyünk a szűrővizsgálatokon is, hiszen minden daganatos betegség eredményesebben kezelhető, ha korai állapotban ismerik fel.

Minden rák annál eredményesebben kezelhető, minél korábbi fejlődési stádiumában kerül felismerésre. A szűrővizsgálatokkal lehetséges a rákos megbetegedés diagnózisa, még a kóros elváltozás korai állapotában. A betegség kimenetele így sokkal kedvezőbb, mint ha már csak a tünetek jelentkezésekor ismerték volna fel a kórt.

Nem szabad félni a szűrővizsgálatoktól

Világszerte több mintmillió ember hal meg évente a rák valamely típusában, pedig életmódváltással, és ami a legfontosabb, éves rendszeres szűrővizsgálattal a korai stádiumban diagnosztizált betegség nagy eséllyel gyógyítható.

ferfiak_szurovizsgalata Sokakban él félelem a rákszűrés hallatán, és már az első lépéseket sem merik megtenni. Forrás: EgészségKalauz

„Sokan rettegnek attól, hogy valamilyen daganatos betegséget diagnosztizálnak náluk, éppen ezért nem is fordulnak orvoshoz, attól félve, hogy fény derül egy esetleges betegségre. Pedig jobb az időben felfedezett probléma, hiszen így nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden egyes szűrővizsgálat során találunk valamilyen daganatos megbetegedést, de a rendszeres szűrés a kulcs az egészséghez. Először is próbáljuk megelőzni a bajt, de ha már megtörtént, ne dugjuk a fejünket a homokba, kérjünk időben segítséget – mondta dr. Kocsis Judit, a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosa.

Életmódbeli tényezők, melyek fokozzák a daganatos betegségek kialakulását:

  • Dohányzás – háromból egy megbetegedés megelőzhető azzal, hogy nem dohányzunk. A halálos kimenetelű rákos megbetegedések mintegy egyharmadáért a dohányzás felelős. Más szóval, a rákos halálozások egyharmada pusztán a dohányzás kiküszöbölésével megelőzhető lenne. 
  • Alkoholfogyasztás – az alkohol több, mint 10-féle rákos megbetegedés okozója lehet. Szakmai körökben bizonyítottnak tekintik, hogy az alkoholizálás a gége-, szájüreg-, garat-, nyelőcső- és májrák vonatkozásában oki tényezőként szerepel. 
  • Szexuális úton terjedő betegségek. A méhnyakrák az esetek többségében tünetmentes, panaszokat is már csak előrehaladott állapotban okoz. A méhnyakrákos megbetegedés hátterében az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, a humán papillómavírus (HPV) áll.
  • Túlzásba vitt napozás – a bőrrák az egyik leggyakoribb daganattípus. A napsugárzásnak való kitettség a legfontosabb ok a melanoma kialakulásban. Különösen megnő a kockázat leégések (főképp többszöri és hólyagos leégés) miatt. A gyermek- és kamaszkorban elszenvedett sorozatos (háromnál több) komoly leégés megduplázza a felnőttkori melanoma kialakulásának kockázatát. Különösen veszélyes az UV-sugárzásnak (természetes és mesterséges egyaránt) való kitettség.
  • Mozgásszegény életmód. Napi 3, egyenként egy vagy két percig tartó intenzív mozgás 38-40%-os csökkenéssel járt a teljes és a rákos halálozás kockázatában, és 48-49%-os csökkenéssel a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatában. Ez a halálozási kockázat csökkenés hasonló volt az erőteljes fizikai aktivitás előnyeihez a UK Biobank 62 344 olyan résztvevője körében, akik arról számoltak be, hogy rendszeres szabadidős testmozgást végeznek.

· Egészségtelen étrend – a rákos megbetegedések okozta halálozások 30-35 százaléka a nem megfelelő étrend miatt történik, ezen belül is 10-14 százalék köthető az elhízáshoz.

Melyek a javasolt szűrővizsgálatok?

  • tüdőszűrés CT-vel egybekötve
  • melanóma szűrés
  • hasi ultrahang
  • vastagbélrák szűrés

·A hölgyeknek ezen felül emlő diagnosztika (ultrahang és mammográfia), valamint nőgyógyászati rákszűrés, az uraknak pedig prosztataszűrés is javasolt.

„Mint minden betegségnél, a daganatos betegségek esetében is sokat tehetünk a kialakulásuk elkerüléséért. Kerüljük a direkt napsugárzást délelőtt 10 és délután 4 óra között, és használjunk mindig napégés elleni védelmet. Fogyasszunk sokkal több zöldséget, gyümölcsöt és Omega3 zsírokat, kevesebb finomított cukrot, transzzsírt és állati eredetű élelmiszert. Mozogjunk naponta minimum 30 percet, szokjunk le a dohányzásról és védekezzünk a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. Tegyük meg magunkért, az egészségünkért” – tette hozzá a doktornő.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Amikor a rák elszabadul: ezt kell tudni az áttétekről

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rákszűrés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához