Ezeket látta már?

Tumor a szervezetben: 7 tünet, panasz, ami rosszindulatú daganatot jelezhet

szívritmuszavar jellemző tünet köhögés

Kutatók összegyűjtötték azokat a jeleket, amelyek leggyakrabban utalhatnak a szervezetben rákra.

A brit Keele University tanulmányában a kutatók 25 korábbi, daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos vizsgálat eredményeit dolgozták fel. Ezek alapján állítottak össze egy listát, ami azokat a tüneteket tartalmazza, melyek leggyakrabban utalnak a szervezetben rákos elváltozásra. A következőkben felsorolt szimptómák nem jeleznek minden esetben rákos megbetegedést, illetve a szervezetben jelen lévő daganatok más módon is felhívhatják magukra a figyelmet. Ugyanakkor a statisztikai adatok alapján mindenképpen kivizsgálást igényelnek.

1. Anémia – vérszegénység

Bár az anémia az esetek döntő többségében nem utal daganatos betegségre, érdemes odafigyelnie rá. Amennyiben korábban nem volt gond a vörösvértestszámával, ám leletei már jóval alacsonyabb hemoglobinszintetmutatnak, érdemes résen lennie.

A hemoglobin – a vörösvérsejtek azon része, mely az oxigént szállítja – normál értéke nők esetében 12-16 g/dl. A rák a szervezetben számos olyan változást idéz elő, amely a vörösvérsejtek számának csökkenéséhez, anémiához, vérszegénységhez vezet. A megbomlott egyensúly miatt több vörösvérsejt pusztul, mint amennyi képződik, ráadásul átlagos élettartamuk is csökken.

Ezek a daganatos betegségek korai tünetei - olvasson tovább!

2. Véres vizelet vagy széklet

A vér megjelenése a vizeletben utalhat hólyaggyulladásra vagy vesebetegségre is. Súlyosabb esetben azonban a húgyutakat érintő daganatos elváltozást – illetve férfiak esetében prosztatatrákot – sejtethet. Mindenképpen fontos urológus szakemberhez fordulnia vele.

Véres széklet esetén alapvetően két irányban lehet elindulni, ha fel akarja kutatni a tüneteket. Az élénkpiros vér – különösen, ha együtt jár a székeléskor jelentkező fájdalommal - legtöbbször aranyérre utal. Ha azonban a vér sötét színű, alvadt, úgy valamilyen komolyabb emésztőrendszeri betegségre hívja fel a figyelmet. Az emésztőtraktus gyulladása, illetve vékony- vagy vastagbéldaganat is okozhat ilyen tüneteket.

3. Vér felköhögése

A vérköpés ijesztő tünet, mellyel minden esetben orvoshoz kell fordulni. Hátterében állhat bakteriális eredetű fertőzés – ilyenkor a kezelés antibiotikummal történik -, ugyanakkor az esetek 20%-ában tüdőrák okozza a bajt.

Évente 8000 ember hal meg Magyarországon tüdőrákban, ezzel a magas számmal pedig a nemzetközi statisztikák élén állunk. Ha úgy döntene, hogy búcsút int egyik kiváltó okának, a ciginek, korábbi cikkeinkből hasznos gyakorlati tanácshoz juthat.

4. Nyelési nehézségek

A nyelési nehézség – orvosi nevén diszfágia – a garat vagy a nyelőcső megbetegedésére utaló tünet. Egyszerű torokgyulladásra is utalhat, ám számos további egészségügyi probléma is meghúzódhat a háttérben. Ilyen például a reflux, melynek során a savas gyomornedv visszaáramlik a nyelőcsőbe, és ott felmaródást okoz.

Legsúlyosabb esetben azonban a nyelv, a száj, illetve a nyelőcső daganatos betegsége okozza a nyelési nehézséget. Ezek a rákos elváltozások legnagyobb arányban a dohányosokat érintik. A szájüregi nyálkahártya ugyanis a nikotin és a különböző égéstermékek rákkeltő vegyületeinek hatására fajul el rákosan.

5. Melltájéki duzzanat vagy csomó

Az emlőkben kitapintható csomóról a legtöbb nőnek rögtön a mellrák jut eszébe. Szerencsére nem feltétlenül utal daganatra, számos egyéb – kevésbé veszélyes – dolog is okozhatja.

Mivel azonban a statisztikai adatok szerint jelenleg hazánkban minden 11. nőt érint a mellrák, elengedhetetlen, hogy odafigyeljen a tünetekre, melyek emlődaganatot jeleznek. A melltájéki duzzanat vagy csomó mellett az emlőből szivárgó váladék, a szokatlan kidudorodások vagy bemélyedések a leggyakoribb vészjelző tünetek.

6. Rendszertelen menstruációs vérzés

A tünet hátterében számos kisebb-nagyobb egészségügyi probléma állhat. Rendszertelen menstruációt okozhat a túlzásba vitt fogyókúra vagy a stressz is, de többféle daganat jelenlétére is utalhat a menzesz rendszertelensége.

Szerencsésebb helyzetben jóindulatú elváltozásról – például miómáról vagy méhpolipról van szó -, rosszabb esetben azonban méhnyak- méhtest-, illetve petefészekrákot is jelezhet a tünet. Ha azt tapasztalja, hogy a korábban rendszeres vérzésed érkezését az utóbbi időben nehezen tudja kiszámolni, illetve jelentkezik a ciklus közepén is, mindenképpen forduljon orvoshoz.

7. Prosztataproblémák, prosztatarák tünetek

A Keele University tanulmánya szerint a prosztataproblémák is beletartoznak abba a nyolc tünetbe, melyek leggyakrabban utalnak rákos megbetegedésre. Mivel hazánkban évente 4500 férfi betegszik meg prosztatarákban, és 1400 főre tehető a betegség által okozott halálesetek száma, nem lehet félvállról venni a tüneteket.

Leggyakrabban a vizelési nehézségek, esetleg véres vizelet, deréktáji fájdalom hívja fel a figyelmet a betegségre. Szerencsére a 45 évnél fiatalabb korosztályban ritkán fordul elő, fölötte azonban már kimondottan ajánlott évente egyszer szűrővizsgálatra menni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Végstádiumú rák: ezek a jelölések jelzik a leleten

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganat

Forrás: nepbetegsekek.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához