Ezeket látta már?

Rákkeltő anyag a vízben

Az amerikai víz sok potenciális rákkeltő anyagot tartalmaz! Az Egyesült Államok egyik környezetvédelmi szervezete szerint 35 amerikai nagyváros ivóvize tartalmaz hexavalens krómot, amely potenciális rákkeltő anyagnak számít.

Az Environmental Working Group szervezet tanulmánya elsőként elemezte a vegyi anyagok jelenlétét az amerikai ivóvízrendszerben. A vizsgált 35 nagyváros közül 31 ivóvizében mutatták ki a hexavalens (hat vegyértékű) krómot. Ezek közül 25 város esetében tapasztaltak olyan nagy mennyiséget, amely meghaladta a Kalifornia által ajánlott szintet, amely eltökélten próbálja csökkenteni az ivóvizében lévő vegyi anyagok arányát.

Rákkeltő anyag a vízben

A szövetségi Környezetvédelmi Hivatal fontolóra vette, hogy felső korlátot vezet be a csapvíz hexavalens króm tartalmára vonatkozóan. A hivatal azt követően kezdte vizsgálni az anyagot, hogy a National Institutes of Health 2008-ban "valószínű rákkeltő anyagnak" minősítette.

A hexavalens krómról régóta tudják, hogy belélegezve tüdőrákot okoz, és a kutatók a közelmúltban azt is bizonyították, hogy kísérleti állatokban elfogyasztása is rákot okoz. Az állatokban máj és vesekárosodással, valamint leukémiával, gyomorrákkal és más daganatos betegségekkel hozható összefüggésbe.

Az 1990-es évek elején széles körben használt ipari vegyi anyagot, a hexavalens krómot bizonyos iparágak, például a műanyag- és a festékgyártás még ma is alkalmazzák. A vegyület a természetes ércekből is átszűrődhet a talajvízbe.

A vegyület 2000-ben az Erin Brockovich című hollywoodi film révén került a reflektorfénybe, amely az azonos nevű eltökélt környezetvédő történetét elevenítette meg. Brockovich, akinek a kaliforniai Hinkley lakosai érdekében a Pacific Gas & Electric vállalat ellen folytatott küzdelmét az egész világ megismerhette, így nyilatkozott az Environmental Working Group jelentéséről: Ezt a vegyületet olyan sok iparág használta az egész Egyesült Államokban, hogy egyáltalán nem lep meg.

A filmre vitt esetben a PG&E vállalatot azzal vádolták, hogy több mint 30 éven keresztül szivárogtatott hexavalens krómot a város talajvizébe. A per végén a cégnek 333 millió dollár kártérítést kellett fizetnie a kisváros 600 lakosának, és a bíróság kötelezte a környezeti kár helyreállítására.

- Az Egyesült Államok minden részén veszélyben van az ivóvízellátás – nyilatkozta Brockovich a The Post napilapnak. - Ezt a vegyi anyagot szabályozni kell.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához