Ezeket látta már?

Járt már rákszűrésen? Ezeket érdemes tudni róla!

Rákszűrés, daganat, szűrés, magánrendelő

Rákszűrés: hol, hogyan, mennyiért tudjuk elvégeztetni?

A szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet kétségbe vonni. Sokakat azonban elriaszthat a vizsgálatokon való részvételtől, hogy bonyolultnak, nehézkesnek ítélik az oda való eljutást, vagy nem is tudják, hol végeztethetnék el a vizsgálatokat.

A legfontosabb tudnivaló a szűrővizsgálatokról természetesen az, hogy a részvétel önkéntes: mi magunk döntünk arról, hogy elmegyünk vagy sem. A daganatos betegségek túlélési aránya az időben elvégzett szűrésekkel emelkedhet.

Hol végeztethetek rákszűrést?

Hazánkban általában abban a szakrendelőben tudjuk elvégeztetni a rákszűrést, ahová a lakó- vagy tartózkodási helyünk szerint tartozunk, illetve, ha választott családorvosunk van, akkor ott, ahol ő rendel. Arról, hogy pontosan hova kell mennünk, a háziorvosunk ad felvilágosítást. Amennyiben meghívást kaptunk a rákszűrésre, a meghívóban pontosan le van írva, hogy hol várnak minket a vizsgálatra.

Lehetőség van magánintézményben, magánrendelőben is rákszűrést végeztetni. Ebben az esetben nincsenek területi kötöttségeink, abba a rendelőbe mehetünk, amit szimpatikusnak találunk.

Időnként indulhatnak olyan „kihelyezett” rákszűrő kampányok is, melyek megkönnyíthetik a dolgunkat, hiszen nem kell messzire utazni a vizsgálaton való részvételhez, nem kell utánajárni, hogy pontosan hová is tartozunk. Ezek a kampányok gyakran világnapokhoz, egészségügyi rendezvényekhez kapcsolódnak. Időpontjukról, helyszínükről tájékozódhatunk az interneten, a háziorvosi rendelők üzenőfalán, vagy a helyi lapokban is.

Hogyan végeztethetem el a rákszűrést?

Szakrendelőnként és szakterületenként változó, hogy a szűrővizsgálatra szükséges-e a háziorvostól beutalót kérni. Érdemes erről előre tájékozódni! Bár sok helyen nem kötelező az időpont, illetve az előjegyzés, könnyebb és kényelmesebb lehet, ha előre időpontot kérünk a vizsgálatra, és azt is elmondjuk, hogy pontosan mit szeretnénk. Készüljünk fel azonban arra, hogy az állami intézményekben a várólista igen hosszú lehet, könnyen előfordulhat, hogy akár egy-két hónapot is kell várnunk, mire elvégeztethetjük a vizsgálatot. Az előjegyzés rendszere is nagyon eltérő lehet szakrendelőnként, van, ahol személyesen is lehet időpontot kérni, másutt telefonon, esetleg e-mailen vagy online felületen tehetjük ezt meg. Attól függetlenül, hogy van-e időpontunk vagy sem, általában azt is kérik az intézmények, hogy érkezéskor keressük fel a „kartonozót”, és jelentkezzünk be. Amennyiben van előjegyzett időpontunk, de ezen mégsem veszünk részt, lehetőleg minél korábban jelezzük ezt az intézménynek!

A magánrendelőkben szinte kizárólag előjegyzésre, bejelentkezésre fogadják a betegeket. Beutaló általában nem szükséges, de ha van beutalónk a háziorvosunktól, ezt nyugodtan elvihetjük, bemutathatjuk a magánrendelőben is. Időpontot telefonon, e-mailben vagy online felületen kérhetünk. A várakozási idő a legtöbbször jóval rövidebb, mint az állami intézményekben, általában néhány napon, esetleg egy-két héten belül fogad is minket az orvos.

A kampányszerű, kihelyezett szűrések esetében a vizsgálat elvégzése előzetes regisztrációhoz, időpontkéréshez vagy telefonos bejelentkezéshez kötött. Bárhol végeztetjük is el a rákszűrést, vigyük magunkkal a személyi azonosító iratainkat, a TAJ-kártyánkat, és az esetleges korábbi leleteinket is!

Mennyibe kerül a rákszűrés?

Az állami intézményekben a szűrővizsgálatok térítésmentesen igénybe vehetők. Ingyenesek a meghívásos szűrővizsgálatok is.

A magánrendelőkben a vizsgálatokért fizetni kell. Az árak nagyon eltérőek lehetnek, függően az intézménytől, a vizsgálatot végző orvostól, a vizsgálat típusától, illetve attól, hogy milyen plusz szolgáltatásokat szeretnénk igénybe venni (pl. altatás) stb. Sok magánrendelő kínál kedvezményeket, vizsgálati csomagokat, ahol a komplex rákszűrést kedvezőbb áron végeztethetjük el.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem igaz, hogy mindig tünetekkel jár a rák: így jöhet rá időben mégis

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rákszűrés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához