Ezeket látta már?

Mellrák és az ülőmunka: ez a tényező is növelheti tumorkockázatot

derékfájás, derékfájdalom, fájdalom, ülőmunka

Összefüggést találtak az ülőmunkaidő és az emlőrák kockázat között.

A kutatók azt elemezték, hogy van-e összefüggés a mellrák és az alacsony fizikai aktivitás között

A tanulmányhoz a kutatók a Breast Cancer Association Consortium (BCAC) 130 957 nő adatait elemezték. Összesen 69 838 nőnek volt invazív - helyileg terjedő - emlőrákos daganata, 6 667 nőnek in situ, nem terjedő daganata, 54 452 nőnek pedig nem volt emlőrákja, és kontrollként, összehasonlításképpen vettek részt a vizsgálatban.

Így befolyásolhatja a mozgás a mellrák kialakulását

A kutatók a Mendel-féle randomizációnak nevezett statisztikai módszert alkalmazták a rák kockázata és típusa, valamint a fizikai aktivitással, és a mozgásszegény életmóddal összefüggő genetikai tényezők közötti kapcsolat felmérésére. A tudósok megállapították, hogy a magasabb szintű, genetikailag előre jelzett fizikai aktivitás 41%-kal alacsonyabb invazív mellrákkockázattal járt együtt, függetlenül a menopauza-státusztól, a tumor típusától, stádiumától vagy fokozatától.

Azoknál a nőknél, akik a hét három vagy több napján genetikailag előre jelzett erőteljes fizikai aktivitást végeztek, 38%-kal alacsonyabb volt a pre- és perimenopauzális emlőrák kockázata - de a posztmenopauzális kockázat nem -, mint azoknál, akik saját bevallásuk szerint nem végeztek erőteljes fizikai aktivitást. A kutatók azt is megállapították, hogy azok a genetikai variánsok, amelyek hajlamosították a nőket a nagyobb mennyiségű ülőidőre, a tripla-negatív törésrák 104%-kal magasabb kockázatához kapcsolódtak a hormon-negatív tumortípusok esetében.

Fizikai aktivitás, hormonok és rák

Arra a kérdésre, hogy a kevésbé mozgásszegény életmód hogyan csökkentheti a mellrák kockázatát, Dr. I-Min Lee, a Harvard Medical School orvosprofesszora szerint a hormonokkal függhet össze.

"A magas fizikai aktivitás és az alacsony ülőmunkaidő csökkentheti az emlőrák kockázatát azáltal, hogy csökkenti az elhízást [a zsírszövetet a szervezetben], kedvezően befolyásolja a nemi hormonok szintjét, javítja az anyagcserezavarokat, és csökkenti a gyulladást" - emelte ki az orvosprofesszor a tanulmánnyal kapcsolatban.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírekben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az emlő betegségei: ilyen tünetekkel jelez a mell, ha baj van

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

emlőrák

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához