Ezeket látta már?

Vastagbélrák: ennyire felboríthatják a bélműködést az antibiotikumok

antibiotikum, vastagbélrák, daganat, rák

Az 50 év alattiak körében egyre gyakrabban fordul elő a vastagbélrák. A kutatók érdekes eredményre jutottak.

Vastagbélrák rendszerint az idősebb korosztályban alakul ki, előfordulása azonban a fiatalabbak - azaz az 50 év alattiak - körében az elmúlt 25 évben nőtt. Brit kutatók nemrég 40 ezer ember adatait elemezték, amelyben megállapították, hogy összefüggés van az antibiotikum-használat és az 50 éves kor előtti vastagbélrák kialakulásának kockázata között. Ez a kapcsolat a fiatalabbak esetében erősebb volt - írja a Medical News Today.

Vastagbélrák: egyre több a fiatal beteg

A kutatás vezetője, Dr. Leslie Samuel úgy fogalmazott, hogy világszerte jelentősen megnőtt a gyermekek antibiotikum-fogyasztása, és valószínű, hogy ez is szerepet játszik - talán kisebb mértékben - abban, hogy a fiatalok körében mind a vastag-, mind a végbélrák előfordulása megnőtt.

A kutató hozzátette, hogy egyéb tényezők, mint például a magas cukortartalmú, finomított élelmiszerekből álló étrend, az elhízás, a fizikai inaktivitás és a cukorbetegség is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több fiatalnál diagnosztizálják a betegséget.

Az antibiotikumok hatása a bélmikrobiomra

A gyomor-bélrendszerben élő mikroorganizmusok gyűjtőneve a bélmikrobiom, és összetett kapcsolatban állnak a szervezet egészségi állapotával. A mikroorganizmusok segítenek megemészteni az ételt, lebontani a méreganyagokat, és kinyerni az értékes tápanyagokat. A tudósok szerint számos betegség és a bélmikrobiom egyensúlyának felborulása között kapcsolat van.

Az antibiotikumok felboríthatják a bélmikrobiom egyensúlyát, ami bizonyos anyagok túl- vagy alultermelődéséhez vezethet. A szakértők szerint ezek az anyagok fontos szerepet töltenek be az immunrendszer működésében. Ez az egyensúlyhiány akár egyes daganatos megbetegedések kialakulásához is hozzájárulhat.

A mostani kutatás azt vizsgálta, hogy az antibiotikumok növelik-e a vastagbélrák kockázatát. A tudósok azt is megnézték, hogy a kockázat változik-e a vastagbélrák különböző típusai vagy az antibiotikumok között.

Az antibiotikumok hatása a vastagbélrák kialakulására

A kutatók Skócia egész területéről származó 1999-2011-es rutinadatok felhasználásával találtak 7 903 olyan embert, akinél vastagbélrák diagnózist állapítottak meg, és összevetették őket 30 418 olyan emberrel, akiknél nem diagnosztizáltak rákot. A résztvevőket két korcsoportra: 50 alattiakra és 50 felettiekre osztották.

A vastagbélrákban szenvedők körülbelül 55%-a volt férfi az 50 alattiak és az 50 felettiek körében. A résztvevők közel 50%-a kapott antibiotikumot. Azoknál, akiknél vastagbélrák alakult ki, többen szedtek antibiotikumot, mint azoknál, akiknél nem alakult ki vastagbélrák. Összességében az antibiotikum-használat az 50 évnél fiatalabbak esetében 49%-kal, az 50 év felettiek esetében pedig 9%-kal magasabb kockázatot jelentett a vastagbélrák kialakulására.

"Nem volt meglepő, hogy kapcsolatot találtunk az antibiotikumok és a vastagbélrák megnövekedett kockázata között a fiatalabbak körében, de az igaz, hogy a kockázat nagysága (közel 50%) meglepetés volt." - mondta Dr. Samuel.

Az antibiotikum-használat egyik korcsoportban sem volt szignifikánsan összefüggésbe hozható a végbélrák megnövekedett kockázatával. Emellett a kockázat nem tűnt összefüggőnek az antibiotikum-kúra időtartamával sem. Az antianaerob antibiotikumok - bár statisztikailag nem szignifikáns - összefüggést mutattak a vastagbélrák megnövekedett kockázatával mindkét korcsoportban. A nem antianaerob antibiotikumok statisztikailag szignifikáns különbséget mutattak a vastagbélrák kialakulásának kockázatában a fiatalabb korcsoportban, de az idősebb korcsoportban nem.

Amikor a kutatók a BMI, a gyógyszerhasználat és a társbetegségek tekintetében kiigazították az adatokat, a vastagbélrák kialakulásának kockázata és az antibiotikumok használata közötti összefüggés nőtt. A szerzők azonban megjegyzik, hogy a minta mérete ebben az elemzésben nem volt elég nagy ahhoz, hogy biztos állításokat lehessen tenni.

További kutatásokra van szükség

A kutatók megállapították, hogy valószínűleg több tényező is szerepet játszik, hogy egyre több fiatalt diagnosztizálnak vastagbélrákkal, de az továbbra is bizonytalan, hogy ez a kapcsolat vajon ok-okozati összefüggés-e. Feltehetően más tényezők is hatással vannak a betegség kialakulására, mint az elhízás, a stressz és a kevés mozgás.

Alice Davies, a brit Cancer Research egészségügyi információs menedzsere szerint:

"Jelenleg nincs elég bizonyíték arra, hogy megmondjuk, az antibiotikumok biztosan növelik-e a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, de a mostani eredmények fontosak. További kutatásokra van szükség, hogy mely antibiotikumok hogyan és mennyivel növelhetik a daganatos elváltozások kialakulásának kockázatát."

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kinél alakulhat ki vastagbélrák? Ez a 6 tényező növeli a kialakulás esélyét

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

puffadás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához