Ezeket látta már?

Vastagbélrák, végbélrák: ne a balsorsot okolja: ezt a két dolgot iktassa ki az életéből!

Vastagbélrák, végbélrák ellen oka, vöröshús, dohányzás életmód

Két olyan hétköznapi rossz szokás is akad, ami növeli a vastag-, és végbélrák kialakulásának az esélyét - állítja egy ausztrál tanulmány.

A végbélrák kialakulásának lehetséges okait kutatja Dr. Claire Vajdic szakértőcsoportja a University of New South Walesen. Eredményeiket az American Association for Cancer Research éves találkozóján prezentálták. Témájuk kifejezetten húsbavágó, hiszen a végbélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus Amerikában, míg Ausztráliában és sajnos Magyarországon is a második helyen áll.

A vastag-, és végbélrák kialakulása nagyon szoros összefüggést mutat az életmóddal A vastag-, és végbélrák kialakulása nagyon szoros összefüggést mutat az életmóddal Forrás: EgészségKalauz

Vajdic szerint a dohányzás, illetve a túlsúlyosság (azaz a 25 feletti testtömeg-index) egyaránt az ausztráliai végbélrákos esetek 9-9 százalékáért felelős. Más életmódbeli szokások is ideköthetőek: a vörös húsban gazdag étrend például a végbélrákos esetek 6 százalékát okozza, a napi kettőnél több alkoholos ital fogyasztása pedig ezen esetek 4 százalékáért felelős. A kutatók egy óriási mintán dolgoztak: több mint 367 ezer ausztrállal végzett, 10 éves időszakot felölelő adatokból indultak ki. Az alanyok közül közel 3500 embernél alakult ki a vastag-, és végbélrák.

A férfiaknál életmódjuk miatt nagyobb eséllyel alakul ki vastag- és végbél daganat

A kutatók nem csupán az egyes faktorokat, hanem ezek kombinációit is vizsgálták – ezek szerint a fenti négy tényező a végbélrákos esetek összesen egynegyedéért felelős, ennek kiszámításánál pedig természetesen súlyozták az egyes tényezőket és ezek kapcsolatát is figyelték.

Ezen életmódbeli tényezők jobban sújtják a férfiakat, mint a nőket, mert kiderült: az életviteli tényezők a férfiak 33 százalékát, a nőknek viszont csak 15 százalékát érintik.

A férfiak esetében a túlsúly volt a legkockázatosabb: a rákdiagnózisok 15 százalékáért az elhízás, vagyis a 25 feletti testtömeg-indexhez köthető. A nők esetében a dohányzás volt a legkockázatosabb, náluk ez a tényező a rákos esetek 7 százalékáért felelt.

Vajdic elmondása szerint az is fontos tényező, hogy mennyi rostot tartalmaz az étrendünk – ezt a csoport a következő kutatásában fogja vizsgálni.

Mi a vastagbéldaganat tünete?

A vastagbéldaganat korai stádiumban nem jár egyértelmű tünetekkel, ezért 50 éves életkor felett mindenkinek javasolt szűrővizsgálaton részt venni. A daganat lassan, évek, akár évtizedek alatt alakul ki. A kórfolyamat fontos tünete a székelési szokások megváltozása: székrekedéses és hasmenéses időszakok váltogatják egymást. Ezen kívül puffadás és hasi diszkomfortérzés jellemzi, esetleg émelygés, hányinger, rossz közérzet.

Ha a székletben vér található, felmerül a vastagbéldaganat gyanúja, melyet szükséges kivizsgálni. A székletvér viszont sok esetben szabad szemmel nem látható (rejtett vérzés), csak külön teszttel vagy laborvizsgálattal mutatható ki. A rejtett vérzés miatt kimerült, fáradt és vérszegény a beteg, sok esetben veszít a testsúlyából is.

A vastragbélrák tünetei tehát összefoglalva a következők:

 • szivárgó vérzés miatti vérszegénység, fáradékonyság;
 • székletürítés után fellépő teltségérzet,
 • hasmenés vagy székrekedés, vagy ezek váltakozása;
 • hasi fájdalom, hasi diszkomfort;
 • mással nem magyarázható fogyás;
 • véres, esetleg nyálkás széklet.

Mi a végbéldaganat tünete?

A végbél a kismedence üregében helyezkedik el, a keresztcsont és a farkcsont előtt, hossza megközelítőleg 12 centiméter. A végbéldaganat a végbélben irritációt, idegentest-érzést, állandó székelési ingert okozhat, emellett a székletben friss, piros vér is megjelenhet. A vérzés ránézésre aranyér miatti vérzésnek is tűnhet, azonban az aranyeresség gyakrabban jár együtt fájdalommal.

A végbélrák tünetei tehát összefoglalva az alábbiak lehetnek:

 • végbélvérzés és véres széklet;
 • mással nem magyarázható fogyás;
 • vérszegénység és fáradékonyság;
 • székelési szokások megváltozása (pl. hasmenés és székrekedés váltakozása);
 • állandó székletingerérzés;
 • székletürítést követően a nem megfelelő kiürülés érzése;
 • fájdalmas székletürítés;
 • puffadás, hasi diszkomfort.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kinél alakulhat ki vastagbélrák? Ez a 6 tényező növeli a kialakulás esélyét

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vastagbélrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához