Ezeket látta már?

Vastagbélrák: egy ilyen vizsgálattal már nagyon korán kiszűrhető

vastagbélrák vélrák daganat tünete jele rákszűrő vizsgálat

A vastagbélrák az egyik legjobban szűrhető betegség, hiszen a rákmegelőző állapot több évig is eltarthat. Ilyenkor egy PET/CT már az apróbb tumorkezdeményt is ki tudja mutatni. Hogyan segít még ez a vizsgálat?

Az utóbbi 30 évben a vastagbél- és végbélrákos megbetegedések száma 4-5-szörösére emelkedett, és a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált. A betegség 40 év alatt nagyon ritka, az esetek 80 százalékában 50 év felett jelentkezik. Hazánkban szomorúak az arányok: nagyjából évi 7600 az új megbetegedés, és körülbelül 5000 fő hal meg ebben a ráktípusban.

A daganatos megbetegedések közül az egyik legjobban és legeredményesebben szűrhető betegségről van szó.

A rákmegelőző állapotok

A vastagbél- és végbélrákok döntő többsége egy rákmegelőző állapotból - ún. polipból - alakul ki. Ez a folyamat több évig tarthat. Ha a betegséget ebben a stádiumban fedezik fel, akkor szinte 100%-os a gyógyulás esélye.!

Miért ajánlott a PET/CT vizsgálat ennél a ráktípusnál?

A szűrés mindig a panaszmentes embert célozza meg. Az egész test PET/CT vizsgálat képes lehet már akár a néhány mm-es elváltozás felismerésére is, amikor az illetőnek esetleg még semmilyen panasza nincs (több cm-es polipok sem okoznak még tüneteket). Tünetek vagy panaszok esetén. a leggyakrabban alkalmazott vizsgálat a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés), melynek során átvizsgálható a teljes vastagbél, illetve a gyanús területekről szövettani minta is vehető.

A mintavétel az esetlegesen észlelt polipok eltávolítását is jelenti egyúttal, amennyiben arra alkalmasak, így a későbbi rákkeletkezési kockázat csökkenthető. Amennyiben a szövettan rosszindulatú elváltozást igazol, akkor azt követően fontos a PET/CT elvégzése az esetlegesen kialakult áttétek felismerése céljából. A rosszindulatú daganatok annál eredményesebben kezelhetők, minél korábbi fejlődési stádiumában kerülnek felismerésre.

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a vastagbélrák kezelésére?

A rák diagnózisának felállítása után a beteg számára a kezelőorvos megtervezi a legmegfelelőbb terápiát, melyben legnagyobb szerepe általában a sebészeti beavatkozásnak van. A műtét típusa nagymértékben függ a daganat nagyságától és elhelyezkedésétől. A műtét előtt onkológiai szempontból legpontosabb diagnózist a PET/CT vizsgálat adhatja.

Ez azt jelenti, hogy a műtét előtt elvégzett PET/CT-vel behatárolható a daganat kiterjedése, és esetleg olyan kis elváltozások is felfedezhetők, amely a korábbi képalkotó vizsgálatok alkalmával nem kerültek felismerésre, és amelyek miatt a műtéti eljárás vagy a kezelési terv módosítása lehet indokolt. A szokványos sebészi megoldást a daganatot tartalmazó bélszakasz eltávolítása jelenti.

Olvasson tovább! Ezek a tünetek kora vastagbélrákra utalnak!

Sugárterápiát főleg a végbélrák kezelésében alkalmaznak. A kemoterápiás kezelés a rákos sejtek daganatellenes gyógyszerekkel történő elpusztítására irányul. Sebészeti beavatkozás után a terápia a betegség stádiumától függően sugárkezeléssel és kemoterápiával, is kiegészíthető.

Kiemelkedő fontosságú a PET/CT szerepe a kezelés befejezését követően, ugyanis ennek a módszernek a legnagyobb az érzékenysége a visszamaradt élő tumorszövet kimutatására, illetve a későbbiekben kialakuló áttétek korai felismerésére. Másrészről ez azt jelenti, hogy a PET/CT a kezelés után igazolhatja a daganatmentességet, azaz az egyéb módokon nem megítélhető elváltozásokról bizonyítani képes, hogy azok nem áttétek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák vagy IBS? Ezek a legfontosabb jelek, amik alapján különbséget tehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vastagbélrák

Forrás: EgészségKalauz