Ezeket látta már?

Paradicsomlével a sugárkezelés mellékhatásai ellen

2012.01.03. Módosítva: 2016.03.18.

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: A rosszindulatú daganatok kezelésének a röntgenbesugárzás egyik fontos módszere, melynek mellékhatásait amerikai kutatók szerint enyhítheti a paradicsomlé.

A piros színű gyümölcsökben és zöldségekben található, erőteljes antioxidáns hatású likopin. A paradicsomban nagy mennyiségben található, antioxidánsként megakadályozza például a káros, LDL-koleszterin megtapadását az ütőerek felszínén, valamint hatékony rákmegelőző hatással bír - a prosztatarák például ritkábban fordul elő azokban, akik sok paradicsomot fogyasztanak.

Paradicsomlével a sugárkezelés mellékhatásai ellen

Amerikai kutatók Mridual Datta vezetésével azt vizsgálták, hogy a sugárkezelés szövődményeit is csökkenteni lehet-e paradicsomlé adagolásával, mivel a besugárzás mellékhatásai elsősorban gyulladásos folyamatok, amelyeket az antioxidánsok csökkenthetnek. A munkacsoport 17, prosztatarák miatt sugárkezelést igénylő beteget vont be a vizsgálatba.

A betegeket véletlenszerűen két csoportba osztották, öt beteg a szokásos kezelést kapta, 12 beteg pedig egy-négy deciliter közötti mennyiségben ivott öt-nyolc héten keresztül naponta paradicsomlevet.

Eredményeiket a kutatók az Amerikai Rákkutatók Intézetének kongresszusán ismertették. A paradicsomlé a sugárkezelés következtében megjelenő, gyulladásos folyamatra jellemző laboratóriumi változásokat jelentősen csökkentette.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a kis esetszám miatt ez a kiegészítő kezelés további vizsgálatokat igényel, de a kedvező adat újabb bizonyítéka annak, hogy nem csak finom, de egészségügyileg is hasznos paradicsomot enni.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához