Ezeket látta már?

Veserák: így kezelhető

veserák kezelése, veserák, diagnózis

A veserák kezelési tervének meghatározásánál figyelembe kell venni a betegség súlyosságát, típusát és az érintett általános egészségi állapotát is. Máshogy kell kezelni azokat a daganatokat, melyet már áttéteket is képeztek. 

A vese daganatos megbetegedéseit több módon is csoportosítják, elsősorban attól függően, hogy honnan (mely sejttípusból) indul ki a daganat, mekkora a mérete, illetve, képzett-e már áttéteket más szerveken. Másodlagos daganatokról pedig akkor beszélhetünk, ha más szerveken alakult ki először a daganat, és később terjedt át a vesére. A gyógyulási esélyek is attól függnek, milyen súlyos állapotban van a beteg a terápia kezdetén. Minél előrehaladottabb stádiumú a daganat, sajnos annál rosszabbak a beteg kilátásai.

A veserák kezelési módszerei

A veserákkezelésénél a leggyakrabban a műtéti megoldást javasolják. Ilyenkor vagy a vese egy részét (ha a tumor 7 cm-nél kisebb) vagy annak egészét eltávolítják, és előfordulhat, hogy a vesetájéki nyirokcsomókat is ki kell metszeni. Súlyosabb esetben pedig azokat az ereket is fel kell nyitni, amelyek a vese vérellátásáról gondoskodnak. 

Kisebb méretű vagy nem lokalizálható daganat esetén, vagy ha nincs lehetőség műtétre, gyógyszerekkel, kemo- vagy sugárterápiával is kezelhető a veserák. Ezekre a módszerekre időnként akkor is szükség lehet, ha a műtét után nagyobb az esélye a daganat kiújulásának. 

Ritkábban alkalmazott módszerek lehetnek (szintén abban az esetben, ha műtétre nincs lehetőség) a daganat „hőkezelése”, vagyis lehűtése (krioterápia) vagy felmelegítése (rádiófrekvenciás abláció). Ilyenkor a hideg vagy a meleg hatására elpusztulnak az érintett, beteg sejtek. Ezeket a módszereket általában akkor javasolják, ha a hagyományos műtétre nincs lehetőség, illetve, ha a tumor mérete nem túlságosan nagy

A kisebb daganatoknál lehetőség van arra is, hogy csak megfigyeljék a beteget, rendszeres képalkotó vizsgálatokat végezzenek, és csak akkor lépjenek közbe, ha a tumor növekedni kezd.

Óriási előrelépés: már műtét közben elpusztítják a rákos sejteket - kattintson tovább!

A veserák legsúlyosabb eseteiben, amikor már áttétek is képződtek, a vesén és más szerveken található daganatokat egyaránt kezelni szükséges. Természetesen, ilyenkor is figyelembe kell venni a beteg általános egészségi állapotát, a daganatok méretét és elhelyezkedését is. Ezektől függően az első lépés lehet kemo- vagy sugárterápia, de műtét, vagy ezek kombinációja is.

Forrás: EgészségKalauz