Ezeket látta már?

Veserák: ezek a rossz szokások növelhetik a tumor esélyét

veserák vesedaganat rossz szokás tumor esély

Egyre több embernél diagnosztizálnak veserákot. Ezek a fő rizikótényezők!

A vesedaganat a 13. leggyakoribb daganatos betegségnek számít a világon, és a szakemberek szerint a jövőben tovább nő majd a diagnosztizált betegek száma, részben a társadalom elöregedésének, részben pedig a folyamatosan fejlődő vizsgálati módszereknek köszönhetően. A betegség a legtöbb esetben a 60-75 év közöttieket érinti, 50 év alatti előfordulása nagyon ritka. A férfiak körében valamivel gyakrabb, mint a nőknél.

A vesedaganat kialakulásának kockázatai

A daganatos betegségek kockázatának elemzésekor a szakemberek megkülönböztetnek olyan tényezőket, melyeket nem tudunk befolyásolni (ilyen a már említett életkor vagy a nem), és olyanokat, melyekre komoly hatásunk van. Vagyis, bizonyos tudatos döntéseinkkel egyértelműen tudjuk javítani vagy rontani a tumor kialakulásának rizikóját.

A befolyásolható tényezők közül a legfontosabb a dohányzás. Kutatások szerint ráadásul nemcsak a dohányzás ténye számít, hanem az is, mennyit dohányzik valaki. A soha nem dohányzókhoz képest a dohányos férfiaknál 50%, míg a nőknél 20% a rizikó növekedése. A dohánytermékekben található káros anyagok ún. krónikus szöveti hipoxiát okoznak, valószínűleg ez növeli a vesedaganat kialakulásának esélyét.

Szintén egyértelműnek tartják az összefüggést a túlsúly és a veserák között. A diagnosztizált betegek 30-40 százaléka elhízottnak számított.

A vesedaganat és a magas vérnyomás között is szoros lehet a kapcsolat. Egyrészt, a daganat, illetve a daganatellenes terápia ismert szövődménye lehet a magas vérnyomás, de a korábban már meglévő magas vérnyomás (és az arra szedett gyógyszerek) is a veserák magasabb kockázatát okozhatják. Természetesen, még nagyobb a kockázat azoknál, akiknél a túlsúly és a magas vérnyomás egyszerre van meg.

Azoknál is nagyobb lehet a tumor kialakulásának rizikója, akik rendszeresen karcinogén anyagokkal vannak kapcsolatban, például a munkájuk miatt. Ezek közé tartozik például a triklóretilén nevű oldószer, de összefüggés lehet a betegség és a kadmium, valamint az urán között, ám ezekkel kapcsolatban még további kutatásokra van szükség.

Ezek a veserák tünetei - kattintson tovább!

A vesedaganat megelőzése

A dohányzásról való leszokás, a testsúlycsökkentés és a magas vérnyomás kordában tartása csökkenti a vesedaganat kialakulásának esélyét, akárcsak a rendszeres testmozgás. Ez ugyanis javítja az inzulinválaszt, csökkenti a krónikus stresszt és a gyulladásokat. Meglepő módon, a folyadékfogyasztásnak nincs különösebb hatása a vesedaganatok kialakulására, vagyis, nem csökkentjük a rizikót azzal, ha sokat iszunk (ennek ellenére, a megfelelő folyadékbevitelnek számos más pozitív hatása van az egészségünkre).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

3 kezelés, ami csillapíthatja a derékfájást

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganat

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához