Ezeket látta már?

Minden, amit tudni kell a dohányzásról

2017.10.09. Módosítva: 2017.10.09.
dohanyzas_2_jo_0

A legtöbb ember tudja, hogy a dohányzás káros hatású, de azzal már nincsenek tisztában, hogy milyen konkrét szövődményei lehetnek. Mi összegyűjtöttük őket!

A dohányzás nemcsak a súlyos betegségek kockázatát növeli, mint pl. daganatok, agyvérzés, tüdőbetegségek, de még a ráncosodással és a fogak elszíneződésével is összefüggésbe hozható. Lássuk részletesen a dohányzás hatásait az egyes szervekre!

15 súlyosszövődmény

1. Szem, és látászavarok

A szürkehályog kialakulásának kockázata 2-3-szorosára nő a dohányzók körében.A dohányzás hozzájárul a rettegett macula degeneráció romlásához is, amisúlyosabb látásvesztéssel jár.

2. Fül, és hallászavarok

Egyes vizsgálatok szerint a dohányosok körében nagyobb a kockázat a hallásvesztésre (fertőzések ill. zajártalom következtében).Emellettkárosítja az ereket, az érfalat, így romlik a belső fül keringése. A dohányzástpasszívan elszenvedő gyerekek körébentöbb leheta középfülgyulladás.

3. Orrproblémák

A dohányzás rontja a szaglást, szagérzékelést, és okozhat orrüregi, orrmelléküregi daganatokat is.

4. Szájüreg, fogazat

A dohányzástól a fogak sárgásan elszíneződnek, rossz szájszag észlelhető, és az íny is gyulladt lehet. Továbbá adohányrágás is jelentősen növeli a szájüregi rákkockázatát, és az ízérzés is károsodik.

dohanyzas

Nem csak a dohányzó, de környezete is belélegzi a káros anyagokat.

5. Garat, gége

A dohányzás fokozza a garat, a gége és a nyelőcső daganatos elfajulásának kockázatát. A felsorolt lokalizációk daganatainak mintegy feléért tehető felelőssé a dohányzás.

6. Bőr

A dohányosok bőre jellegzetesen száraz, irritált, színtelen, "krokodilbőrszerű", ráncos. A szem és száj körüli ráncok hamar megjelennek, és kifejezettebbek, mint a nemdohányzókban. A dohányzás a bőrrák kockázatát is növeli.​A cigarettában lévő kátránytartalom miatt a dohányosok keze, ujjai sárgásan elszíneződnek!

7. Tüdő

A dohányzás, természetesen a tüdőt is károsítja. Növeli a légúti fertőzések kockázatát (bronchitis, tüdőgyulladás), valamint az újabban COPD névvel említett krónikus, elzáródásos légúti betegség veszélyét. Evidens módon fokozza a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

A tüdőrák a daganatok közül a legismertebb dohányzással összefüggő ráktípus, a dohányzás mint ok mintegy80%-ban azonosítható a hátérben. Dohányosok körében a tüdőrák férfiakban kb. 23x, nőkben kb. 13x gyakoribb, mint a nemdohányzók azonos csoportjai között.

A COPD, lényegében a huzamosan folytatott dohányzás következménye. A légutakban krónikus bronchitis (hörghurut) alakul ki, és tüdőtágulat. A betegség progresszív, azaz előrehaladó, romló tendenciát mutat. A COPD-s beteg szinte állandóan köhög, és a visszafordíthatatlan tüdőkárosodás miatt légzési problémái is vannak.

8. Szív

A dohányzás növeli a koszorúér betegség kockázatát. Arányaiban mondható, hogy a szív eredetű halálozás dohányosok körében 70%-kal több, a szívinfarktus kockázata pedig 2-6x magasabb, mint a nemdohányzó, de egyébként hasonló tulajdonságokkal bíró csoportokban.​

A dohányzás okozta koszorúér betegség szívelégtelenséghez vezethet, vagy hirtelen szívhalálhoz is. A dohányzás abbahagyása után viszont ennek kockázata már mintegy 12 hónappal is, drámai mértékben csökken!

9. Az érrendszer

A dohányzás emeli a vérnyomást, ezért az érelmeszesedés (ateroszklerózis) egyik vezető kockázati tényezője. E betegség az érfali lerakódások miatt szűkíti az artériákat, azok merevvé válnak, jelentősen romlik a keringés ami miattszívinfarktus, stroke, merevedési zavarok, perifériás érbetegség (pl. lábfájdalom, járási nehezítettség stb.) jelentkezhet.

dohanyzas_2_jo

Nem válogat: szinte minden szervet megtámad.

10. Gyomor

A dohányzás növeli a gyomor- és nyombélfekély, valamint a gyomorrák kockázatát. Egyszerűbb tünetek és panaszok is gyakoribbak, mint pl. a gyomorégés.

11. Bélrendszer és máj

Vizsgálatok szerint a vastagbél-, végbél- és májrákok gyakoribbak a dohányosok körében. Közrejátszhat a hasnyálmirigy daganatos elfajulásában is.

A májérintettség következtében a máj méregtelenítő funkciója is károsodik (alkohol-, gyógyszerek, méreganyagok lebontása.)

12. Vese, hólyag

A dohányzás következtében gyakoribb lesz a vese- és hólyagrák is.​

13. Reproduktív rendszer, nemi működés

A dohányzó nő nehezebben esik teherbe, ez különösen akkor jellemző, ha a férfi isdohányzik, mert ennek következtében csökkenhet a spermaszáma is. A terhesség alatt folytatott dohányzás abortuszhoz, terhességi szövődményekhez és koraszüléshez vezethet. Növelheti az újszülöttkori, csecsemőkori váratlan halálozás (SIDS) kockázatát is.

A dohányzás növeli nőkben a méhnyakrák kockázatát, és összefügghet a férfi merevedési zavarok gyakoribbá válásával is.

14. Csontrendszer

A dohányzás hozzájárulhat a csontok felritkulásához, azaz csökken a csont-denzitási értéke, emelkedik a combnyaktörések rizikója.Az AML (akut mieloid leukémia) hematológiai daganattípus előfordulása is jelentős mértékben összefüggésbe hozható a dohányzás meglétével.

15. Agy

A dohányzás jelentős mértékben járul hozzáaz agyi érkatasztrófáklétrejöttéhez, 65 éves kor alatt mintegy 40%-ban, az összes stroke-ot tekintve. Jó hír viszont, hogy a dohányzás abbahagyása után 5-15 évvel a stroke kockázata ugyanolyan arányú lesz, mint a nemdohányzók esetében.​

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához