Ezeket látta már?

Ez a különös bélbetegség alkohol nélkül is lerészegíthet bárkit!

bélfermentációs szindróma, GFS, alhohol, bélmikróba, emésztés

A bélfermentációs szindróma (GFS) akkor is megemeli a vér alkoholszintjét, és produkálja az alkoholmérgezés tüneteit a betegeknél, ha egyáltalán nem fogyasztott alkoholt.

Ez a szokatlan jelenség rendkívül ellentmondásos, nem utolsósorban azért, mert pontos oka még mindig kevéssé ismert. Ennek ellenére az állapotot már jogi védekezésként is felhasználták ittas vezetési ügyekben − írta meg a BBC.

A betegség oka a bélmikróbákban keresendő

Az állapot hátterében álló egyik feltételezett mechanizmus a bélmikrobák egyensúlyhiánya miat következik be, bizonyos mikrobák túlszaporodása révén. Ezek a mikróbák bizonyos körülmények között alkohollá erjesztik a magas szénhidráttartalmú ételt. Az állapot egy új változatáról − az úgynevezett vizelet-ABS-ről vagy hólyagerjedési szindrómáról − nemrég kiderült, hogy a húgyhólyagban élő mikrobák közötti egyensúlyhiány miatt alakul ki, és egyébként eddig még meg nem magyarázott módon alkohol megjelenéséhez vezet a vizeletben.

Kockázati tényezőként jelölték meg a gyakori vagy hosszú távú antibiotikum-kezelést, mivel a betegek gyakran számoltak be arról, hogy betegségben szenvednek, vagy hogy a gyógyszeres kezelést követően visszaesés lép fel. A túlzott antibiotikum-használatról általánosságban ismert, hogy felborítja a bélflóra működését, de további kutatásokra van szükség annak megerősítésére, hogy ez vezet-e közvetlenül az GFS kialakulásához.

A feltételezések szerint a nem megfelelő táplálkozás, a feldolgozott éleélmiszerek túlzott fogyasztása is szerepet játszhat a betegségben.

Mi a bélfermentációs szindróma?

A bélfermentációs szindróma olyan állapot, amelyben a szervezet mikroorganizmusok révén "saját sört" állít elő a belekben. Pontosabban, ezt a szindrómát a bél bizonyos gombáinak agglomerációja jellemezheti, amelyeknek az a tulajdonsága, hogy a szénhidrátokat gyorsan alkoholokká alakítják. Az állapot nagyon ritka, és gyakran alul diagnosztizáltnak tekinthető, ami további vizsgálatok szükségességét eredményezi.

Számos mikroorganizmus él a gyomor-bél traktusban

Normális esetben a bélgombák az ételből származó keményítővel és cukrokkal táplálkoznak, amelyeket később energiává alakítanak. Ez a folyamat szén-dioxid és etanol formájában hulladékot képez, amely utóbbi egyfajta alkohol. A gombás erjedéssel előállított etanol bejut a véráramba és az egész testet bejárja.

A bélfermentációs szindrómában szenvedőknél a vér alkoholszintje akkor is magas lehet, ha egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt. Ez a szindróma ugyanazokat a fizikai és pszichológiai tüneteket is okozhatja, amelyeket az ember ittas állapotban érez.

Mi az oka?

A bélfermentációs szindróma az alapbetegségek, például a gyomor-bélrendszeri betegségek és a mikrobiómák egyensúlyhiánya következtében jelentkezik. Bizonyos állapotok és orvosi tényezők növelhetik az ember esélyeit ennek a szindrómának a kialakulásában, ilyen például

 • a Crohn-betegség,
 • az irritábilis bél szindróma,
 • a rövid bél szindróma
 • cukorbetegség.
 • Az elhízás és az immunrendszer gyengülése szintén olyan tényezők, amelyek növelhetik a bélfermentációs szindróma kialakulásának kockázatát.

Az antibiotikumok gyakori vagy hosszú távú alkalmazása megváltoztathatja a bél mikrobiomjának szerkezetét, ami a gombák túlzott növekedését eredményezheti. Emellett magas szénhidráttartalmú étrend és a feldolgozott ételek is emésztőrendszeri problémákat okozhatnak. A kutatások gyakran arról számoltak be, hogy a bélfermentációs szindróma korrelál a cukorban és szénhidrátokban gazdag étrenddel.

Mennyire gyakori a bélfermentációs szindróma?

A bélfermentációs szindróma ritka betegség, amelyről az orvosi közösség először az 1950-es években számolt be. A betegség kezdeti felfedezése óta a kutatók felnőtteket és gyermekeket egyaránt diagnosztizáltak. Egy 2019-es tanulmány szerzői azonban arról számoltak be, hogy ez a szindróma alul diagnosztizálható, ezért gyakorisága még magasabb lehet, mint azt korábban gondolták.

A BBC Nick Carson esetét említette, aki egyszer azt vette észre, hogy hetente két-három alkalommal botladozott a nyelve, elmosódott a beszéde, és egyre bizonytalanabbul áll a lábán. A beszélgetéseiben körbe-körbe jártak a gondolatai, és végül mély álomba zuhant. A kétgyermekes apa a részegség minden jelét mutatta - csakhogy Carson nem fogyasztott alkoholt.

Látszólagos részegségét más tünetek is kísérték − gyomorfájás, puffadás és fáradtság − kísérték. Gyakran rosszul lett és elájult. Először körülbelül húsz évvel ezelőtt fordult elő a dolog, amikor a családja azt vette észre, mintha mentális problémái lennének.

Azt hiszem, a legtöbb toxikológus jelenleg elismeri, hogy ez egy valós orvosi állapot, és valóban jelentős alkoholkoncentrációt lehet elérni a belső erjedésből. Mindannyiunk emésztőrendszere termel kis mennyiségű alkoholt, de legtöbbünknél ez a szint túlságosan kicsi ahhoz, hogy mérhető legyen − mondta el a BBC-nek Barry Logan, a philadelphiai Center for Forensic Science Research and Education ügyvezető igazgatója.

A bélfermentációs szindróma első tünetei

 • agyi köd,
 • fáradtság,
 • szédülés,
 • homályos beszéd
 • hangulatváltozások.
 • esetenként delírium is kialakul.

A bemutatott tünetek mellett a bélfermentációs szindróma klinikai képét fejfájás, hányinger, hányás, koordinációs zavarok, memóriaproblémák és koncentrációs nehézségek egészíthetik ki. Ezért az akut részegségre jellemző tünetek még azoknál is jelentkezhetnek, akik nem fogyasztanak alkoholt.

A GFS diagnosztikája

Az orvos megfigyelési és laboratóriumi vizsgálatok kombinációjával diagnosztizálhatja a bélfermentációs szindrómát. Mivel azonban ez a szindróma ritka, az orvosok kezdetben különféle egyéb, gyakoribb betegségeket tesztelhetnek.

Általában az orvosok a páciens fizikai vizsgálatával és a kórtörténet elemzésével kezdik meg a diagnosztikai folyamatot. Ezenkívül a meglévő tünetek rendkívül fontosak, és ha feltehetően bélfermentációs szindróma vagy más gyomor-bélrendszeri betegségek okozzák, az orvosok további vizsgálatokat javasolhatnak.

 • A beteg székletéből származó kis minta összegyűjtése és elemzése olyan elemek, amelyek jelzik, hogy a bélben lévő baktériumok és gombák kóros koncentrációban vannak-e.
 • Az orvosok endoszkóppal is végezhetnek mintákat a gyomor-bél traktus különböző területeiről. Ezek elemzésével megfigyelik, hogy megtalálhatók-e a bélben bizonyos baktériumok vagy gombák agglomerációi.

Mindezen vizsgálatok mellett az orvosok meglehetősen egyszerű módszerrel tesztelhetik ennek a szindrómának a jelenlétét.

 • A beteget megkérik szénhidrátban gazdag étel fogyasztására, vagy éhgyomorra vegyen be egy adag glükózt.
 • Néhány óra múlva az orvosok ellenőrzik a személy alkoholszintjét.
 • A véralkoholszint emelkedése e vizsgálat után bélfermentációs szindrómára utalhat.
 • Ekkor további vér- és vizeletvizsgálatokat is végezhetnek, hogy kizárjanak minden egyéb lehetséges okot, amely megmagyarázhatja a tüneteket.

A bélfermentációs szindróma kezelési lehetőségei

Számos kezelési lehetőség alkalmazható a bélfermentációs szindróma esetén. Az étrend megváltoztatása nagyon fontos, és a szénhidrátok és a feldolgozott ételek kerülése segíthet a tünetek enyhítésében. Az orvosok a cukormentes étrend követését javasolják, amíg a tünetek megszűnnek, ezt követően pedig megpróbálható fokozatosan visszahozni a szénhidrátokat étrendbe.

Szükség esetén gombaellenes gyógyszereket is alkalmazhatnak a bélfermentációs szindróma kezelésére, egyes esetekben pedig antibiotikumokra van szükség.

A probiotikus kiegészítők hasznos baktériumok bevezetésével és a gombák növekedésének gátlásával segíthetik a bél mikrobiotájának egyensúlyát. A probiotikus kiegészítők pontos szerepe ebben a szindrómában azonban még mindig nem világos.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Véres széklet: ilyen, amikor bélgyulladás áll a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

emésztés

Forrás: BBC