Ezeket látta már?

Eperoham vagy epegörcs? Ezek a jelek figyelmeztetnek, ha gond van

epekő, epegörcs

Milyen tünetei lehetnek az eperohamnak, és mikor gyanakodjunk más betegségre?

Akinek volt már epegörcse, egyhamar nem felejti el az erős, csillapíthatatlan fájdalmakat, a hullámokban jelentkező rosszullétet. Epegörcsről vagy eperohamról akkor beszélünk, ha az epehólyagban kialakuló epekő az epevezetékbe kerül és elzárja azt. Az epehólyagból a felgyülemlett epe nem tud kiürülni, és ez a fokozott nyomás okozza az epegörcs tüneteit.

Erős fájdalom a has jobb oldalán

Bár az epekövesség gyakori jelenség, a becslések szerint a felnőttek 10 százalékát érinti, nem mindenkinél okoz panaszokat. Akinél viszont igen, annak sajnos számítania kell arra, hogy az epegörcs visszatérő látogató lesz nála, és ha gyakran vannak eperohamai, esetleg a tünetek nagyon súlyosak, akkor akár az epehólyag műtéti eltávolítására is sor kerülhet.

Az epegörcs legfontosabb tünete a has középső vagy jobb felső részén, a jobb bordaív alatt jelentkező erős, intenzív fájdalom, mely akár a lapockába, a vállba vagy a mellkasba is kisugározhat. A fájdalom jellege általában éles, szúró vagy görcsös. A legtöbb esetben a roham minimum 30 percig, de akár több órán át is tarthat, és az első, nagyon intenzív szakaszt a tünetek hosszabb ideig tartó lecsengése követheti.

A fájdalom ezalatt az idő alatt is érezhető, de általában enyhül, elviselhetőbbé válik. Sokan vannak, akiknél az erős fájdalom hullámokban jelentkezik. Sajnos, nem jelent megkönnyebbülést sem a hányás, sem a székletürítés vagy a szellentés, és az sem, ha a beteg testhelyzetet változtat.

  1. A fájdalom mellett
  2. hányinger,
  3. hányás,
  4. fokozott verejtékezés,
  5. teltségérzet,
  6. puffadás,
  7. gyakori böfögés,
  8. gyomorégés is tapasztalható.

Mikor jön az eperoham?

Általában nem lehet előre megjósolni, hogy mikor jelentkezik valakinél az epegörcs, és azt sem, hogy milyen gyakorisággal lehet számítani a tünetekre. Mivel azonban a zsírok feldolgozásához epeváladékra van szükség, nehéz ételek fogyasztása után az epehólyag fokozott működésre kapcsol, ez pedig növeli annak a rizikóját, hogy az epekő az epevezetékbe kerül. Az epegörcs a legtöbbször egy-két órával étkezés után jelentkezik, és sokkal nagyobb az esély rá, ha zsíros, nehezebben emészthető ételeket evett az érintett.

Epegörcs, eperoham: oka, tünetei és kezelése - olvasson tovább!

Eperoham vagy valami más?

Néhány betegségnek hasonló tünetei lehetnek, mint az epegörcsnek. Az egyik legfontosabb ezek közül az akut epehólyag-gyulladás (cholecystitis), amely egészségügyi vészhelyzetnek tekinthető, és azonnali orvosi beavatkozást igényel. Az epehólyag-gyulladás az epegörcs egyik szövődménye is lehet. A két probléma közötti leglényegesebb különbségek, hogy epehólyag-gyulladás esetén a hasi fájdalom sokáig tart és nem enyhül, emellett pedig láz és hidegrázás is jelentkezhet. A vizelet színe sötétebb lesz, a széklet viszont sokkal világosabbá, szürkéssé vagy homokszínűvé válhat. A bőr és a szemfehérje sárgás árnyalatú lesz.

Epegörcs esetén mindenképpen szükség van orvosi kivizsgálásra, függetlenül attól, hogy elmúlt-e a fájdalom vagy sem. A hasnyálmirigy-gyulladásnak, a gyomor- és nyombélfekélynek vagy akár a vakbélgyulladásnak is lehetnek az eperohamra emlékeztető tünetei.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Epekő tünetek: ha ezt érzi, már szövődményes

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#epekő

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához