Ezeket látta már?

Epegörcs: erős hasfájás és hányinger jelzi

görcsös hasfájás oka epehólyag gyulladás tünet

Az epekő sokáig nem okoz tüneteket, azonban ha elzárja az epevezetéket komoly, görcsös fájdalmakat okoz.

Az epekő az epehólyagban kialakuló képződmény, mely a felgyülemlett koleszterinből, bilirubinból vagy egyéb vegyületekből alakul ki. Bár a világon minden tizedik felnőttnek vannak epekövei, a legtöbb ember nem is tud ezekről: nem okoznak fájdalmat, és nem járnak együtt látható tünetekkel sem.

Az epekő tünetei

Azonban esetenként előfordul, hogy az epekő (az epehólyag összehúzódásainak következményeként) az epevezetőbe jut és elzárja azt. Ez pedig igen erős fájdalommal jár együtt, mely akár több órán keresztül is tarthat. Mivel a görcsös fájdalom más betegségekre, például vakbélgyulladásra, hasnyálmirigy-gyulladásra vagy fekélyekre is utalhat, mindenképpen szükséges ennek kivizsgálása.

Az epegörcs legfőbb, legjellegzetesebb tünete a görcsös fájdalom, mely a has jobb felső részén jelentkezhet, és kisugározhat akár a vállba, sőt a mellkasba is. A fájdalom mellett jelentkezhet hányinger, hányás is. A fájdalmas roham minimum 30 percig, de akár több órán keresztül is tarthat. A görcs nagyon gyakran éjjel jelentkezik vagy zsíros, nehéz ételek elfogyasztása után.

Eperoham esetén – hogy az egyéb problémákat is kizárják – szakorvosi vizsgálat szükséges. Ez általában hasi ultrahangot és laborvizsgálatot foglal magában. A vérvizsgálat során egyebek között májfunkciót, a bilirubin és a lipáz mennyiségét elemzik.

Az epekő kezelése

Az epegörcs kezelése egyrészt a tünetek enyhítését célozza, például a hányinger enyhítését, a fájdalomcsillapítást, vagy a hányás miatti folyadékok pótlását. Az epekövek megléte gyakran indokolja az epehólyag műtéti eltávolítását. A kutatások szerint ezt érdemes minél korábban elvégezni, mert ha várnak a műtéttel, jelentősen megnőhet az újabb rohamok kialakulásának rizikója.

Az epeköveknek – bár a legtöbb embernél nem okoznak problémákat – az epegörcsön kívül egyéb szövődményei is lehetnek, például az epehólyag, az epevezető vagy a hasnyálmirigy gyulladása.

Egy súlyos szövődmény: epehólyag-gyulladás

Néhány betegségnek hasonló tünetei lehetnek, mint az epegörcsnek. Az egyik legfontosabb ezek közül az akut epehólyag-gyulladás (cholecystitis), amely egészségügyi vészhelyzetnek tekinthető, és azonnali orvosi beavatkozást igényel. Az epehólyag-gyulladás az epegörcs egyik szövődménye is lehet.

A két probléma közötti leglényegesebb különbségek, hogy epehólyag-gyulladás esetén a hasi fájdalom sokáig tart és nem enyhül, emellett pedig láz és hidegrázás is jelentkezhet. A vizelet színe sötétebb lesz, a széklet viszont sokkal világosabbá, szürkéssé vagy homokszínűvé válhat. A bőr és a szemfehérje sárgás árnyalatú lesz.

Epekő eltávolítása: műtét nélkül is megszabadulhatunk tőle? Kattintson és tudja meg!

Epegörcs esetén mindenképpen szükség van orvosi kivizsgálásra, függetlenül attól, hogy elmúlt-e a fájdalom vagy sem. A hasnyálmirigy-gyulladásnak, a gyomor- és nyombélfekélynek vagy akár a vakbélgyulladásnak is lehetnek az eperohamra emlékeztető tünetei.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Epeproblémái vannak, de nem tudja, milyen diétát tartson?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

epekő

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához