Ezeket látta már?

Hasfájás és puffadás: ha hetente egyszer tapasztalja, ez lehet a baj

hasfájás puffadás székrekedés jele oka IBS has fájdalom

Kellemetlen hasi tünetekkel, fájdalommal, puffadással, székletürítési zavarokkal, teltségérzéssel jár a betegség.

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy emésztőrendszeri rendellenesség, amelyet hasi fájdalom és/vagy kényelmetlen érzés (diszkomfort), valamint a székletürítés zavara jellemez. Ugyanakkor az IBS nem károsítja a vastagbél struktúráját, és a hátterében nincs kimutatható szervi eltérés. Kétszer több nő fordul orvoshoz az IBS tüneteivel, mint férfi. Az IBS civilizációs betegség, bármely életkorban kezdődhet, de a harmadik-negyedik évtizedben történő megjelenés a leggyakoribb.

Milyen tünetek árulkodnak IBS-ről?

IBS-ről akkor beszélünk, ha a páciens panaszai legalább fél éve fennállnak, és az elmúlt három hónapban legalább heti egy napon át érzett hasi fájdalmat, és/vagy a székelés gyakorisága, a széklet formája, állaga megváltozott.

Az irritábilis bél szindróma főbb tünetei

Az IBS a tápcsatorna különböző részei mozgásának a zavara, amely leggyakrabban hasi fájdalommal, puffadással, a székletürítés zavarával – székrekedéssel vagy hasmenéssel, illetve a kettő váltakozásával –, az elégtelen kiürítés érzésével, teltségérzéssel jár. A székrekedés inkább a nőket, a hasmenés inkább a férfiakat érinti.

A betegséget a tünetek nagyfokú változatossága jellemzi

A hasi fájdalom erőssége az enyhe kényelmetlen érzéstől a görcsös fájdalomig változhat. Bélkorgás, bélmorgás, szélszorulás, sürgős székelési inger, étkezéseket követő hasmenés is előfordulhat. Az emésztéssel összefüggő panaszok gyakran enyhülnek a székletürítést követően.

A betegség pontos oka nem ismert

Bizonyos ételek vagy italok fogyasztása kiválthatja a tünetek megjelenését azoknál, akik hajlamosak IBS-re. Egyénenként változó, hogy mire jelentkeznek a panaszok, azonban a leggyakoribb kiváltó tényezők az alkohol-, illetve a kávéfogyasztás, valamint a túlfűszerezett és/vagy zsíros ételek fogyasztása.

Az IBS nem emésztéssel kapcsolatos tünetei

Az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek jelentős hányadánál fordulnak elő különböző típusú és súlyosságú lelki (pszichés) zavarok, például szorongás, pánikrohamok, magatartási zavarok, depresszió.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fentebb felsorolt tünetek észleli, forduljon háziorvosához, aki a megfelelő vizsgálatokkal tisztázza a háttérben álló okokat.

Az irritábilis bél szindróma lehetséges szövődményei

Az irritábilis bél szindróma krónikus, az életet nem veszélyeztető betegség, de jelentősen ronthatja az életminőséget. A betegség nem hajlamosít súlyosabb szervi megbetegedésre, ugyanakkor nem is „véd” attól, ezért megléte esetén rendszeres szakorvosi (gasztroenterológiai) ellenőrzés és gondozás szükséges.

Irritábilis bél szindróma diagnosztizálása

Az IBS diagnózisát a panaszok fennállásának ideje, a székletürítések száma, a széklet állaga, a hasi fájdalom, illetve a diszkomfortérzés alapján állítja fel az emésztőszervi betegségekkel foglalkozó szakorvos (gasztroenterológus). A kivizsgálás során fontos az esetleges szervi betegségek kizárása.

A kivizsgálás első lépése a gondos kórelőzmény-felvétel, amelynek fontos része az étkezési szokásokra vonatkozó részletes kikérdezés. Ez utóbbi segítségével fény derülhet bizonyos helytelen étkezési szokásokra, illetve túlzásokra, valamint a beteg panaszait kiváltó ételekre. Ezt követően alapos fizikális vizsgálat következik.

Továbbá az alábbi vizsgálatok elvégzésére kerülhet sor:

  • laboratóriumi rutinvizsgálat;
  • széklettenyésztés, rejtett vérzés vizsgálata a székletből;
  • részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia);
  • 45 év felett, pozitív családi kórelőzmény esetén vastagbéltükrözés (kolonoszkópia);
  • a laktózintoleranciát, gluténérzékenységet és egyéb ételérzékenységeket kizáró vizsgálatok.

Az irritábilis bél szindróma kezelése

Az IBS kezelésének célja a tünetek csökkentése és az életminőség javítása. A kezelés megválasztása a domináló tünetek figyelembevételével történik. Fontos szerepe van a diétának, amelyet a beteg étkezési szokásainak feltérképezését követően állít be a kezelőorvos vagy a dietetikus szakember.

Mit tehet irritábilis bél szindróma esetén?

A többszöri, kis volumenű étkezés, a rostban dús táplálkozás enyhítheti a tüneteket, illetve azon ételek kerülése is, amelyek fokozzák a panaszokat. A túlzott diétás megszorítás és az egyoldalú táplálkozás azonban bizonyos hiánybetegségek kialakulását okozhatja, ezért az étrend kialakításakor célszerű dietetikus szakember tanácsát kérni. Javasolt a rendszeres testmozgás – futás, kerékpározás stb. –, amely szintén jótékony hatású.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák vagy IBS? Fontos jelek, amik alapján különbséget tehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

IBS

Forrás: NNK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához