Ezeket látta már?

Migrénes? Bizonyos emésztési betegségek nagyobb eséllyel érhetik el!

bél-agy-tengely, bélflóra, migrén, fejfájás, bélbaktérium, immunrendszer

Migrén és erős hasfájás együtt? Összefügghetnek.

Mi lenne, ha más megközelítésben, a bélrendszer állapotát megvizsgálva próbálnánk uralni, kezelni a migrént? Úgy tűnik, a stratégia sikerrel kecsegtet. Ma már humán vizsgálatok is alátámasztják, hogy a megfelelően támogatott bélflóra kedvezően hathat a migrénes betegek állapotára.

A bélrendszerünk állapota nagyban befolyásolhatja a migrénes rohamokat

Aki migrénes, annak gyakran vannak bélrendszeri problémái is. A lakosság körülbelül 10-20 százalékát kínozza migrén, elsősorban a nőket, akiknél a migrénes fejfájás háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. Ráadásul megfigyelték, hogy a migrénes egyéneknél bizonyos gyomor- és bélrendszeri betegségek nagyobb gyakorisággal fordulnak elő, mint a nem migrénes társaiknál.

Aki migrénes, annál az átlagosnál gyakoribb

  • az irritábilis bél szindróma (IBS);
  • a lisztérzékenység (cöliákia) előfordulása;
  •  illetve a migrénesek gyomrából gyakrabban mutatható ki a fokozott gyomorsavtermeléssel kapcsolatba hozható Helicobacter pylori baktérium (1).

Kétoldalú kapcsolat áll fenn a bél(flóra) és az agy között. Úgy tűnik, hogy a migrénesek „baja” bélrendszeri panaszokkal társul, azaz van valamiféle kapcsolat az idegrendszeri panasz (a kínzó migrénes fejfájás) és az előbb említett gyomor- és bélrendszeri megbetegedések között.

Ezek a probiotikumok tetszenek legjobban a bélnek és agynak - olvasson tovább!

Elsőre furcsának tűnik, hogy egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek, jelen esetben az agy és a bél egymással ilyen szoros kapcsolatban állnának. A legújabb tudományos ismeretek fényében azonban ez már nem meglepő, ugyanis a „bél-agy tengely” megléte és működése az emberi szervezetben mára már elfogadott tény.

A „bél-agy tengely” részeként a bél és az agy egymással szoros kapcsolatban állnak; idegi, immunrendszeri és hormonális összeköttetéseken át. Ennek a kétoldalú kapcsolatnak a részeként az egészséges, kiegyensúlyozott bélműködés és bélflóra hozzájárulhat az agyi, idegrendszeri működés normalizálásához, és közvetetten számos idegrendszeri panasz, így például a migrén orvoslásához is (1,2).

A „bél-agy tengely” kihasználásával kezelhető lehet a migrén

A „bél-agy tengely” nyújtotta lehetőségek kiaknázása új terápiás lehetőségek számára nyithat kaput. Az egymással oda-vissza irányban kommunikáló bél és agy a migrénben szenvedők számára is ígéretes kezelési lehetőséget kínál (1,2).

A bélflóra – és közvetetten az agyi működés – karbantartásában szerepet kaphatnak a humán bélbaktériumokat tartalmazó készítmények is.

Létezik már olyan készítmény is, amely az élő baktériumflóra többféle törzsét is tartalmazza, az idegrendszer működését előnyösen befolyásoló magnézium és B6 vitamin mellett. Tovább olvashat erről itt >>

Humán vizsgálatok eredményei utalnak arra, hogy a bélflóra gondosan válogatott, sokféle, élő baktériumtörzsekkel való támogatása, a „bél-agy tengely” működésének köszönhetően előnyös hatással lehet a migrénes panaszokra.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrén és fejfájás: hány kávét fér bele egy nap, amikor hasoghat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

migrén

Források:

(1) Arzani M. et al. Gut-brain Axis and migraine headache: a comprehensive review. J. Headache Pain 2020;21:15.

(2) The Gut-Brain Connection: How it Works and The Role of Nutrition (healthline.com)

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához