Ezeket látta már?

A reflux nem egyszerű gyomorégés: kezelés nélkül komoly szövődményei lehetnek

reflux, gyomorégés, GERD, gyomorsav, rekedtség, gyomorfájás, torokfájás, légszomj, gombócérzés

Ha valaha is volt gyomorégése, tudja, hogy a kellemetlen égő érzés a mellkasában és a torkában nem szórakoztató tünet. Ráadásul, ha nem kezelik, egy sor szövődményt okozhat.

Bárkinél előfordulhat, hogy egy kiadós étkezés után ég, fáj a gyomra, de akinél reflux vetegség áll a gyomorégés hátterében (GERD gastroesophagal reflux disease), és kezelés nélkül marad, egy sor szövődmény kialakulását kockáztatja. Így hát akinek gyakran, vagy hosszabb ideig ég a gyomra (heti két alkalommal rendszeresen), mielőbb keresse fel orvosát. Az alábbiakban ismertetjük, miért ne hanyagolja el a tüneteit.

Rekedtség, torokfájás

A GERD legfőbb tünete a gyomorégés, de ez nem minden betegnél jelentkezik, előfordulhatnak nehezebben felismerhető tünetek is, mint a

 • rekedtség
 • megváltozott beszédhang
 • krónikus köhögés, állnadó köhögési inger
 • gombócérzés a torokban

Légzészavarok

Ha a gyomorből visszaáramló gyomorsav a légcsőbe kerül, súlyosbodhatnak az asztma tünetei, és tüdőgyulladás is felléphet. A tüdő érintettsége nélkül is kialakulhat azonban légszomj, nehézlégzés. A kezelés kétélű fegyver, ugyanis a GERD-re szedett gyógyszerek fokozhatják a tüdőgyulladás kockázatát. A reflux kezelésénél mindenképp nézessük meg a tüdőfunkciónkat is.

Mit jelez a vér a székletben? Így deríthető ki, hogy mi a baj >>

Fogromlás

Reflux esetén a gyomor és a szájüreg között lévő nyelőcső alsó záróizma nem zár rendesen, a gyomorsav bejut a nyelőcsőbe, felmarja annak nyálkahártyáját, de eljuthat a szájüregbe, ahol kárt tesz a fogakban és a száj nyálkahártyáján is. A gyomorsav és az emésztőnedvek gyakran kikezdik a fogzománcot, és felgyorsulhat a fogak romlása.

A reflux betegségben szenvedőknek fokozott figyelmet kell fordítani a helyes és rendszeres fogápolásra, szájápolásra.

 • Ajánlott a fluoridtartalmú fogkrém és savmegkötő öblögetők használata,
 • heti fluorid gél alkalmazása,
 • tilos fehérítő fogkrémmel fogat mosniuk,
 • kerülendők a savas ételek fogyasztása (gyümölcslevek, cola, szénsavas, alkoholos italok, egyes gyümölcsök, C-vitamin rágótabletta).

Nyelőcsőgyulladás

GERD-nél az étel, a gyomorsav és az emésztőnedvek visszafolynak a nyelőcsőbe, ami idővel helyi izgalmat, duzzanatot, nyelőcsőgyulladást okoz. Már néhány hétig tartó savas ráhatástól is begyulladhat a nyelőcső, ami nagyon kényelmetlen, sőt, fájdalmas, és további felmaródásnak teszi ki a nyelőcsövet.

Nyelőcsőszűkület

Ha a gyulladás elhúzódik, a kialakult hegszövet beszűkítheti a nyelőcsövet. A nyelés ilyenkor nehezen megy, fájdalommal jár. A nagyobb ételdarabok akár meg is akadhatnak a nyelőcsőben, és csak endoszkópos eljárással távolíthatók el. Fennáll a fulladás veszélye, a beteg lefogy. A nyelőcsőszűkületet tágítással kezelik.

Nyelőcsőfekély

A gyomorsav marja a nyelőcső nyálkahártyáját, ami fekélyesedéshez vezethet. Ha véres a széklet, vagy a beteg vért hány, azonnal keressük fel az orvost, aki endoszkópos vizsgálattal megállapíthatja a fekély meglétét és megfelelően kezeli.

Barrett-nyelőcső

Ha sok éven át kezeletlen marad a reflux-betegség, az állandó savas behatásra rákmegelőző állapot jöhet létre, ez a Barrett-nyelőcső. Ilyenkor a nyelőcső alsó szakaszának hám­szerkezete olyan irányban változik, hogy jelentősen megnő a nyelőcsőrák kialaku­lásának kockázata. Nincsenek önálló tünetei, endoszkópos vizsgálattal deríthető ki. A refluxos betegek egy kis részénél nyelőcsőrák alakulhat ki. Mindenképpen keressük fel az orvost, ha rendszeresen és hosszabb ideig ég a gyomrunk, ha a tüneteink rosszabbodnak, vagy új tünetek jelennek meg.

Nyelőcsőrák

Savas reflux tartós fenn­állása nem drámaian, de észrevehetően fokozza rosszindulatú daganat kialakulá­sának esélyét. A kezeletlen reflux-betegség súlyos esetben rákhoz vezethet. 2010-ben az Egyesült Államokban 16 640 új esetet diagnosztizáltak. A legfőbb kockázati tényezők a dohányzás, az alkoholizálás, a helytelen étkezés és a krónikus reflux-betegség. A tünetek súlycsökkenés, nyelési nehézség, vérzés voltak - 50 éves kor felett a gyomorégésre panaszkodók feltétlenül forduljanak orvoshoz!

A savas reflux kivizsgálása

Jellegzetes tünetek esetén nincs szükség speciális vizsgálatokra, az orvos már az el­mondott panaszok alapján valószínűsíti, hogy a háttérben savas reflux, illetve a reflux okozta nyelőcsőgyulladás húzódhat meg.

További vizsgálatokra lehet azonban szükség, ha a tünetek súlyosak, a megkez­dett kezelés ellenére sem javulnak, illetve felvetik más betegség lehetőségét is. Ilyen esetekben az alábbi vizsgálatok jönnek szóba a panaszok eredetének felderítésére:

 • Gyomortükrözés. A savas reflux rész­letesebb kivizsgálásában leggyakrabban végzett vizsgálat. Vékony, hajlékony csö­vet (endoszkópot) vezetnek le a szájon és a nyelőcsövön át a gyomorba. Az endo­szkóp fényforrással van ellátva, melynek segítségével közvetlenül szemügyre vehe­tő a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyájá­nak állapota, észrevehetők a kifekélyesedés vagy a nyálkahártya-gyulladás egyéb jelei. Nem zárja ki a savas reflux lehetőségét, ha a gyomortükrözés során a nyálkahártya épnek tűnik.
 • A nyelőcső savasságának vizsgálata. A nyelőcsőben uralkodó pH-érték meg­határozása alapján valószínűsíthető, hogy fennáll-e savas reflux, vagy sem.
 • Egyéb tesztek Ezekre általában akkor van szükség, ha felmerül, hogy a savas reflux következtében szövődmény alakult ki, vagy a tünetek hátterében más betegség áll. Szóba jöhet pl. mellkasi röntgenvizsgálat vagy EKG elvégzése.

Hogyan kezelhető a savas reflux?

A savas reflux okozta tünetek az életmód megváltoztatásával is enyhíthetők, erről később lesz szó. A savas reflux kezelésében alkalmazott gyógyszerek célja a savhatás enyhítése.

 1. Savkötő szerek. Ezek lúgos vegyhatású folyadékok vagy tabletták, melyek a savat megkötik, közömbösítik. E szerek között vannak vény nélkül kapható és csak orvosi vényre hozzáférhető készítmények egyaránt.
 2. Savtermelést csökkentő szerek. Két fő csoportjuk az ún. protonpumpagátlók és a hisztamin (H2) receptor blokkoló sze­rek. A két gyógyszercsoport eltérő mechanizmussal hat ugyan, de a végeredmény mindkét esetben a gyomor savtermelésének csökkenése. Átlagos esetben az orvos elő­ször protonpumpagátlóval próbálkozik, és ha nem ér célt, áttér H2-receptor-blokkolóra.
 3. Prokinetikus szerek. Ezek a savas reflux terápiájában alkal­mazott gyógyszerek harmadik nagy cso­portját képezik, a gyomorürülés gyorsításával hatnak. A savas reflux eseteiben ritkábban adott szerek különösen akkor lehetnek jó hatá­súak, ha a kórállapotot jelentős puffadás vagy állandó böfögés kíséri.
 4. Műtéti eljárások. Súlyos esetekben, amikor már minden gyógyszeres kezelés csődöt mond, szó­ba jöhet műtét végzése is. A nyelőcső és a gyomor közötti záróizmot erre alkalmas sebészeti technikával „megerősítik”, szű­kítik, ezzel helyreállítva a körkörös izom zárófunkcióját. Másik módszer apró mág­neses eszköz bevezetése a nyelőcső alsó szakaszába. Az eszköz nem akadályozza a nyelést, de meggátolja a savas gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rendszeresen torokfájással ébred? Ezek lehetnek a kiváltó okok

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

reflux

Forrás: healt.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához