Ezeket látta már?

Gombócérzés a torokban: így is jelezhet a reflux betegség

Reflux tünetei, gombócérzés, torok

Tartós rekedtséget is okozhat a kezeletlen reflux.

Fájdalommal ugyan nem jár, de igen zavaró a gombócérzés a torokban. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a korai felismerés és kezelés a szövődmények megelőzése miatt és azért is lényeges, mert a gombócérzés akár komoly egészségügyi problémákra is figyelmeztethet.

Tartós rekedtség is lehet a vége

A gombócérzésként definiált tünet rendkívül változatos lehet, akár ugyanaz a beteg is képes az idő múlásával mind az intenzitását, mind pedig a karakterét illetően eltérően jellemezni a panaszait. Sokan feszülő, kaparó érzésként, duzzanatként is jellemzik a fájdalommal nem járó „gombócot” a torokban.

Valakinél evés közben erősödnek, másnál épp akkor csillapodnak a panaszok. A kellemetlen érzéstől a betegek gyakori nyeléssel, torokköszörüléssel igyekeznek megszabadulni. A rendszeres krákogás miatt a hangszalagokon kialakuló elváltozások tartós rekedtséghez vezethetnek.

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás

A kivizsgálás során az orvos elsőként kizárja a rosszindulatú daganat esélyét. Erre utalhat, ha a gombócérzés mellett például nehéz nyelés, gyakori félrenyelés, fogyás, véres köpet, tartós rekedtség is fennáll.

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során többek között áttekintik a gége, garat, hangszalagok, mandulák és nyaki nyirokcsomók állapotát. A vizsgálat egyéb szervi elváltozásokat is felfedhet. Ha a gombócérzés valamilyen gyulladásos folyamat szövődményeként jelentkezik: garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, de hátsó garatfali csorgás miatt is érzékenyebb lehet a garatnyálkahártya.

Reflux betegség

Az egyik leggyakoribb kiváltó ok a gombócérzés hátterében a túlzott gyomorsav termelődés. Ha a savas gyomornedv a gyomorból a nyelőcsőbe visszajut, reflux betegségről beszélünk. Tünete lehet a mellkasban, gyomortájon jelentkező égő érzés, de a garat és a gége területének irritációja miatt torokfájás, rekedtség és nyelési problémák is jelentkezhetnek. Ilyen esetben a refluxos betegeknél megfigyelhető, hogy gyakran köszörülik a torkukat.

További lehetséges kiváltó okok a gombócérzés hátterében

  • A nyelőcső motoros rendellenességei is okozhatják a tüneteket, ilyenkor gyakran társul nyelési nehézség is a gombócérzés mellé.
  • A pajzsmirigybetegségek tüneteként is gyakran jelentkezik ilyen panasz, így érdemes ebbe az irányba is vizsgálódni, különösen, ha fáradékonyság, idegesség, hízás vagy fogyás, hajhullás, bőrszárazság is jelentkezik.
  • A helytelen beszédtechnika, feszes nyakizomzat következtében is kialakulhat a globus érzés, főként olyan betegeknél, akik a hangjukat munkaeszközként használják.
  • Az esetek egy részében a kivizsgálás során nem lehet szervi elváltozást kimutatni, ilyenkor pszichológiai tényezők merülnek fel kiváltó okként. A stresszkezelési technikák elsajátítása, esetleg pszichológus segítsége is megoldást jelenthet ebben a helyzetben. A torok- és a hangszalagok izomzatának megfelelő használata, lazítása beszéd- és hangterápia segítségével megtanulható, így ez is hatékony segítség lehet a gombócérzés elmulasztásához.

További hasznos tudnivalók a reflux kapcsán:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszkethet a bőr? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#reflux

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához